2024 Yılı Regaip Kandili Ne Zaman? Hangi Gün?


Regaip Kandili, İslam dininde birçok Müslümanın özel bir gün olarak gördüğü, bu özelliğinden dolayı da o günün gecesinde ibadetler ettiği bir andır. Kandil denmesindeki sebep ise Osmanlı döneminde, bu ana gelen gecelerde, sokakları ışıklandırmak için kullanılan kandillerden dolayıdır. 


Regaip Kandili Ne Zaman? 


Regaip Kandili, ayın güneş çevresindeki bir tur tamamlama hesabıyla oluşturulan Hicri takvime göre, Recep ayının ilk perşembesini cumasına bağlayan gecede idrak edilir. Recep ayı ise, ‘üç aylar’ olarak da bilinen Recep, Şaban ve Ramazan’ın ilk ayına tekabül eder. Regaip Kandili, 2021 yılında 18 Şubat’ta idrak edildi.


Regaip Ne Demek?


Regaip, Arapça kökenli bir kelimedir. Özgün hali Regaib şeklinde olup, başka dillerden dilimize giren ve özellikle sonu –b harfi ile biten birçok kelimede olduğu gibi –p harfine dönüşmüştür. Bu durumu kitab, adab, kulüb, kalb, vd. gibi birçok sözcükte de görebiliyoruz. Regaip veya regaib, Arapça’da arzulanan, istenilen şey anlamına gelen re-ga-be kökünden gelir. Bu kökün çoğulu olan regaib, inanış anlamında bereket, rahmet ve mağfiretin habercisi manasındadır. Dilimizde bir şeyi arzulamak, istemek, ona talep etmek anlamlarında sık kullanılan rağbet sözcüğü de regaib ile aynı kökten gelir. 


Regaip Kandili Kur’an-ı Kerim’de Var mı?


Regaip Kandili, Kur'an-ı Kerim’de geçmez ama süre giden zaman içerisinde idrak edilmeye ve insanlar arasında kutlanarak, nafile ibadet etmek için düşünülen günlerden biri olmaya başlamıştır. Yani Regaip gecesi, Kur’an’da olmamakla birlikte müspet geleneklerden biri halini almıştır. 


Regaip Kandil’inde Ne Yapılır?


Regâib Kandili olarak da bilinen bu günün gecesinde dua ederek manevi açıdan rahatlayan insanlar, aynı zamanda tövbe ve istiğfarda, yani Yüce Allah’a karşı kendisinin günahlarının affedilmesi talebinde bulunur. Birçok insan evinde veya ibadethanelerde dualar eder, namazlar kılar, tesbihatta bulunur, böylelikle mana anlamında kötü düşüncelerden arınır. Hem üç aylar içerisinde olması hem de Cuma gecesine denk gelmesi açısından da faziletli günlerden olan Regaip, o günü birçok günden ayırır. 


2021 Yılında Mübarek Diğer Günler


Regaip Kandili gibi bazı geceler ve günler de Müslümanlar açısında farklı anlamlar ifade eder. Bunların başında ise Ramazan ayı gelir. Ramazan, ayın hareket durumuna göre 29 veya 30 gün, Allah’a verdiği rızıklar karşısında şükrederek tutulan orucun farz olduğu aydır. Bu ay içerisinde ‘bin aydan daha hayırlı’ olan Kadir gecesi de vardır. Sonunda ise ayın adıyla anılan ve üç gün süren Ramazan Bayramı idrak edilir. Yine ay takvimindeki Zilhicce ayının ilk gününde başlayan ve dört gün süren Kurban Bayramı da bir başka bir özel gündür. 


Ayrıca Miraç Gecesi, Berat Kandili, Mevlit Kandili gibi günler de Müslümanlar için özel anlardandır. 


2021 Yılı İçerisindeki Dini Günler


Ramazan ayı, 2021’de 13 Nisan Salı günü başlıyor. Bu ayın içerisinde bulunan ve ‘bin aydan hayırlı olduğuna’ inanılan Kadir gecesi de 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü idrak edilecek. Bu geceden beş gün sonra, 13 Mayıs 2021 Perşembe günü ise Ramazan Bayramı’nın ilk gününe tekabül ediyor. Ramazan Bayramı, 14 ve 15 Mayıs’ı da kapsıyor. 

2021 Kurban Bayramı ise 20 Temmuz 2021 Salı günü başlıyor. Toplam dört gün süren bayram, 23 Temmuz 2021 Cuma günü bitimiyle sona erecek. Bu sene hicri yılbaşı da Muharrem ayının başı olan 9 Ağustos 2021 Pazartesi gününe denk geliyor. 

Aşure Günü olarak da bilinen Muharrem ayının 10. günü, 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü başlıyor. O dönemde birçok insan, yaptıkları aşureleri eş, konu komşu ve dostlarıyla paylaşır. Hz. Muhammed’in (S.A.V.) doğduğu gün olan Mevlit Kandili ise miladi takvimde 17 Ekim 2021 Pazar günü kutlanacak.

2024 Regaip Kandili Ne Zaman?


2024 yılında Regaip Kandili Tarihi 18 Şubat


2024 Regaip Kandili Hangi Gün?


Regaip Kandili 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR