2024 Yılı Tıp Bayramı Ne Zaman? Hangi Gün?


Karşılık beklemeksizin hizmet etmek ve fedakârlıkta bulunmak gayesine sahip kişilerin başında hiç şüphesiz ki tıp çalışanları gelmektedir. İnsanların sağlığını korumak ve toplumların sağlıklı olmasını sağlamak için işlerini büyük bir özenle yapan tıp çalışanlarımız, Allah-u Teâlâ’nın bizlere vermiş olduğu hayatın başlangıcı ve bitişi arasında bir şifa vesile merkezi görevi görmektedirler.



Mesai gözetmeksizin üst düzey bir gayret içerisinde çalışan tıp çalışanlarımız, karşılaştıkları tüm güçlüklere rağmen görevlerini ifa etmektedirler. Paha biçilemeyecek olan bu fedakârca çalışmalar, başlı başına meşakkatli birer iş olarak tüm sağlık çalışanlarımızın karşısına çıkmaktadır. Sorgusuz sualsiz bu görevlerini yerine getiren tıp çalışanları; her zaman, her yerde ve her mekânda övgüyü hak etmektedirler. 

Tıp Bayramı, Türkiye'de tıp alanında çalışanların bilime olan katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü olarak her Mart ayının 14. gününde kutlanmaktadır. Bu tarihin seçilmesinin ise özel bir nedeni vardır. 2. Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet Bey’in önerisiyle ilk cerrahhane kurulmuştur. 14 Mart 1827 tarihinde Sehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulan bu cerrahhane, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı yer olarak kabul edilmektedir.

Kurulan bu cerrahhanenin kuruluş tarihi olan 14 Mart ise ülkemizde her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu bayramın ilk kutlaması, 1919 yılının 14 Mart gününde düşman işgali altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün tıp okulu öğrencileri, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran’ın önderliğinde işgali protesto etmek için toplanmıştır. Toplanmış olan tıp öğrencilerine devrin en ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının vatanı savunma hareketi olarak başlamıştır. 




İnsanların temel haklarından biri olan yaşama ve sağlık hakkına sorumlulukları ile katkıda bulunan tıp çalışanlarımız, sağlık hizmetlerini etkili bir şekilde insanlara ulaştırma konusunda üst düzey bir gayret göstermektedirler. Ülkemizde hazırlanan ve uygulamaya sokulan birbirinden önemli projeler ile halka önemli hizmetler sunulurken, yapılan bu çalışmalarda sağlık çalışanlarımız önemli roller üstlenmişlerdir. Geçmişe göre iyi bir durumda bulunan sağlık hizmetlerinin daha da iyileştirilmesi için çaba harcayan tıp çalışanlarımız, üstlenmiş oldukları önemli vizyon ile bu çalışmalarda kilit rol oynamışlardır.

Verdikleri katkılar ile tüm övgüyü hak eden tıp çalışanlarımız, her daim milletin hizmetinde olmaktan şeref duymaktadırlar. Her yıl ülkemizde 14 Mart günü kutlanan Tıp Bayramı, dünya üzerinde en zor ve en onurlu işlerden birini yapan tıp çalışanlarımızı onure etmek adına atılmış önemli bir adımdır. Sabır, fedakârlık ve hoşgörü tavırları içerisinde insanların yardımına koşan tıp çalışanlarımızın yılda bir defa da olsa hatırlanmaları onlar için gurur kaynağı olmaktadır.  

   

Tıp Bayramı, 1929 - 1937 yılları arasında 12 Mayıs gününde kutlanmıştır. Bunun sebebi ise bu tarihin Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edilmiş olmasıdır. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilmiş ve Tıp Bayramı yeniden 14 Mart tarihinde kutlanmaya başlanmıştır. 1976 yılından bu yana sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı da içine alan hafta boyunca kutlama yapılmış ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmiştir.

Dünya üzerinde buna benzer kutlamalar, farklı tarihlerde ve farklı isimlerde yapılmaktadır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde genel anestezinin ameliyatlarda ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıl dönümünde buna benzer bir bayram kutlanırken, Hindistan’da ünlü Doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (aynı zamanda ölüm) yıl dönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanmaktadır.
 

2024 Tıp Bayramı Ne Zaman?


2024 yılında Tıp Bayramı Tarihi 14 Mart


2024 Tıp Bayramı Hangi Gün?


Tıp Bayramı 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR