2024 Yılı Dünya Ruh Sağlığı Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Ruh sağlığı; bir insanın standart bir hayat sürmesi adına öneme sahiptir. Bu noktada, ruh hastalıklarına karşı önlem alınması noktasında insanların bilinçlendirilmesinde Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün ayrı bir önemi vardır. İnsanlarda bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 10 Ekim günü; Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak belirlenmiştir.
Dünya Ruh Sağlığı Günü; her yıl farklı bir temayla kutlanmaktadır. 1992 yılından bu yana istikrarlı olarak kutlanan bir gündür.


Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün Önemi

Dünya Ruh Sağlığı Günü sayesinde insanlara bilinç kazandırılması hedeflenir.

  • Ruh sağlığı hastalıklarından muzdarip olanların durumuna dikkat çekmek
  • Toplumun ruh sağlığı hakkındaki bilgi seviyesinin artmasını sağlamak
  • Her insanın ruh sağlığını ve yaşam işlevlerini koruyup desteklemek
  • Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları önlemek
  • Ruh sağlığını tehdit eden hastalıkların tedavisini gerçekleştirmek
  • Birçok ülkenin kutladığı Dünya Ruh Sağlığı Günü; ülkemizde de 2002 yılından günümüze kadar olan süreçte her yıl farklı bir temayla kutlanır. Örneğin, 2009 yılının teması; Ruh Sağlığında Birinci Basamak Sağlık Hizmeti olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, özellikle son yıllarda ergenlerde ve genç yetişkinlerde ruh sağlığının korunmasına yönelik olarak konular belirlenmektedir.

Dünya Ruh Sağlığı Günü; birçok açıdan önemli bir gün! Yapılan araştırmalara göre her dört insandan birisinin ruh sağlığı iyi değildir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak insanların bu konuda sorun yaşama ihtimali artmaktadır. Örneğin, 75 yaşındaki insanlar arasında her iki kişiden birinin ruh sağlığı sorunu yaşadığını hatırlatmalıyız. Dünyada ise 500 milyon insanın ruh sağlığının bozuk olduğu ifade edilir. Ancak, bu kişilerden yalnızca otuzda birinin tıbbi yardım aldığını da hatırlatmak şarttır. Bir başka deyişle, her toplumda çok sayıda ruhsal hastalıklar ile mücadele eden kişiler bulunur.


Ruh Sağlığını Korumak Adına Neler Yapılmalı?


Sağlıklı bir psikolojiye sahip olduğunuz takdirde ruhsal hastalıklara yakalanma riskiniz bir hayli azalacaktır. Bu noktada, ruh sağlığınızı korumak adına aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
  • Her şeyden önce, ruhsal dengenin çok önemli olduğunun bilincinde olmalısınız. Tüm insanlar hayatlarını belirli bir çevreyle yani diğer insanlarla etkileşim içerisinde geçirirler. Ancak, diğer insanlarla etkileşim sürecinde denge, uyum ve doyum olmadığı takdirde bir süre sonra ruhsal sıkıntılar baş gösterir.
  • Ruhsal bozukluklar; bir insanın hayat kalitesini ciddi anlamda düşürür. Faydalı işlerle ilgilenmek isteyen bir kişi ruhsal sorunlarından dolayı bu amacına ulaşamaz. İnsanların gün içerisindeki performansları azalır. Ayrıca, özellikle çalışma hayatında ciddi konsantrasyon problemlerine rastlanır. Tükenmişlik belirtileri bir insanın ciddi ruhsal sıkıntılar içerisinde olduğunu gösterir.
  • Psikiyatrik belirtiler yaşayan insanların bu durumu önemsememesi ciddi bir hatadır. Bu tür sorunların kendi kendine geçeceği düşünülür. Buna ek olarak, bazı insanlar, problemlerinin başkaları tarafından duyulmasını istemez. Bir başka deyişle, ruhsal sıkıntılarını kendi başlarına çözmek isterler. Bu tutum; tedavi sürecini zorlaştırır.
  • Ruhsal sorunlardan kurtulmak adına ilaç kullanımı bir hayli yaygındır. Alkol veya madde kullanımına da sıklıkla rastlanır. Ancak, bilhassa madde kullanımının sahte bir iyilik ve mutluluk hali yarattığını söylemeliyiz. Buna ek olarak, kişinin yakın çevresinde bulunan birinden almış olduğu tavsiye ile ilaç kullanması da söz konusudur. Fakat, uzman tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak ciddi bir hatadır. Uyuşturucu madde kullanımından ise yüzde yüz uzak durulmalıdır.
  • Ruhsal sorunlardan uzak kalmak istiyorsanız her şeyden önce düzenli bir yaşam şekli oluşturmalısınız. Bunun yanı sıra, spor yapmalısınız. Hobilerinize zaman ayırmalısınız. Günde en az 7-8 saat uyumaya gayret etmelisiniz.
  • Sıkıntılarınızı ve sorunlarınızı içine atmamaya ve başkalarıyla paylaşmaya gayret etmelisiniz.

2024 Dünya Ruh Sağlığı Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Ruh Sağlığı Günü Tarihi 10 Ekim


2024 Dünya Ruh Sağlığı Günü Hangi Gün?


Dünya Ruh Sağlığı Günü 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR