2024 Yılı Dünya Hepatit Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü, birçok hastalığa dikkat çekmek için bazı gün veya haftalar hakkında özel günler belirliyor. Bu özel günlerin belirlenmesindeki amaç, söz konusu hastalıklar hakkında farkındalık oluşturmaktır. Böylece hem o hastalıklara yakalananları hem de insanlar her hastalığın potansiyel üyesi olduğundan, daha yakalanmadan hastalık hakkında bilinçlendirmeye çalışmaktır. Bu hastalıklardan biri de Hepatit’tir.


Hepatit Nedir? Ne Demek?


Eski Yunanca hepat sözcüğünden türeyen Hepatit, karaciğer anlamına geliyor. Hepatit A, B, C, D, ve E olmak üzere beş türü olan Hepatit, genel anlamda enfeksiyon kapmakla ilgili karaciğer rahatsızlığıdır. Karaciğer rahatsızlıkları dünyada en yaygın hastalıkların başında geliyor. Tüm dünyada 500 milyona yakın kişi Hepatit B veya Hepatit C rahatsızlığı yaşıyor. 2021 yılı itibariyle 8 milyara dayanan dünya nüfusuyla kıyaslandığında yaklaşık yüzde 6 - 6,5 arasına tekabül ediyor. Hepatitin tedavi edilmemesi siroz, karaciğer kanseri veya yetmezliğine neden olabiliyor. Bu hastalık yüzünden günümüzde her yıl dünyada yaklaşık bir buçuk milyon insan vefat ediyor. 


Dünya Hepatit Günü Ne Zaman?


Bu önemli hastalık hakkında yazılı - görsel basın aracılığıyla ve konferans, seminer türü etkinlikler yoluyla özel bir gün düzenleniyor. Bu özel tarih ise her senenin 28 Temmuz günüdür.


Neden 28 Temmuz Hepatit Günü?




28 Temmuz’un Hepatit Günü olarak belirlenmesinin özel bir nedeni bulunuyor. İlk defa Hepatit B virüsünü Amerika Birleşik Devletleri’nden Doktor Baruch Samuel Blumberg tanımlamıştır. Baruch Samuel Blumberg’in doğum günü 28 Temmuz olduğu için onun doğumuna atfen bu gün seçilmiştir. 2010 yılından bu yana 28 Temmuz Hepatit Günü olarak kutlanır. Blumberg, 28 Temmuz 1925’te doğdu ve 5 Nisan 2011’de vefat etti. Hepatit Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün liderliğinde her yıl düzenleniyor. 


Hepatit Bulaşır mı, Nasıl Bulaşır?


Her Hepatit türünün farklı bulaşma yoları var. Örneğin Hepatit A, kirli su, gıda maddeleri veya dışkının ağızdan bulaşması yoluyla bulaşır. Bu noktada en temel unsur ellerin temiz olmasıdır. Zira elimizin değdiği nesneler veya uzuvlar aracılığıyla bulaşmaktadır. Yine iş yeri, okullar, toplu taşıma araçları bu hastalığın en yaygın bulaşabileceği yerlerdir. Hepatit A’dan korunmanın en kolay yolu ellerimizi sık sık yıkamaktır.


Bir şey yedikten veya bir yere temas ettikten sonra her fırsatta ellerimizi sabunla yıkamak en kolay ve en etkili yöntemidir. Okullardan kapma riski yüksek olan çocuklarımıza el yıkama alışkanlığını kazandırmak önemli ve gereklidir.
Hepatit B ile C ise kan aracılığıyla bulaşır. Yine kan gibi vücudumuzda bulunan diğer sıvılar aracılığıyla da bulaşabilir. En etkili bulaşma yolları kan nakli, diş çekimi, cinsel ilişki, ameliyat, vs.’dir. Bu iki Hepatit’in bulaşmaları arasındaki temel fark Hepatit B’de bulaşmak riskinin ağırlıklı olarak cinsellik olmasıdır.


Hepatit Belirtileri 


Bu hastalıkta birçok belirti olabiliyor. Genelde çocuklarda Hepatit A henüz küçükken çok sık yaşanıyor. Hatta bazen bu rahatsızlık, anlamadan dahi gelip geçebiliyor. Ancak en önemli ibareleri arasında halsizlik geliyor. Buna ek olarak iştahsızlık da işaretlerinden biri olabiliyor. Yine karın bölgesinde meydana gelen ağrılar, uzun süreli hal alıyorsa bir doktora görünmede yarar var. 

Ayrıca uzun süreli bulantılar da risk grubunda bulunabilir. Gözlerin içi belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Zira gözde ve cildimizde meydana gelen sararmaların sebebi Hepatit olabilir. En belirgin habercilerinden biri de idrar renginde değişen koyulaşmalardır. Bu rahatsızlıklardan en az birini uzun süre gözlemleyen kişiler, Dâhiliye (İç Hastalıkları) Uzmanına görünmelidir.
 

2024 Dünya Hepatit Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Hepatit Günü Tarihi 28 Temmuz


2024 Dünya Hepatit Günü Hangi Gün?


Dünya Hepatit Günü 2024 yılında Çarşamba günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR