2024 Yılı Yıl Sonu Yılbaşı Ne Zaman? Hangi Gün?


Her yıl 365 gün sürer. 365 günün son günü ise 31 Aralık olarak bilinir. Bir başka deyişle, 31 Aralık yıl sonudur. Örneğin, 2021 yılının son günü 31 Aralık Cuma gününe denk gelmektedir. Yıl sonunda koskoca bir yılı bitirmenin hüznü yaşanırken bir taraftan da yepyeni bir yıla girmenin heyecanı vardır. Bu noktada, yıl sonu; yılbaşı kutlamaları olarak da değerlendirilebilir.

 

Yıl Sonunda Ne Yapılır? 


31 Aralık günü; Miladi takvim kullananlara göre yılın son günüdür. Miladi takvimin başlangıcı ile beraber yılbaşı kutlamaları yapılır. Ancak, birçok insan, yılbaşı ile Noel arasındaki farkı bilmez. Bir başka deyişle, Noel’in de yıl sonu anlamına geldiğini düşünen çok sayıda insan vardır. Bu noktada, Noel’in 24 Aralık gününü 25 Aralık’a bağlayan geceyi ifade ettiğini söyleyebiliriz. Hristiyanlık dinine mensup olanlar; bu tarihte Noel Bayramı’nı kutlarlar. Buna ek olarak, kutlamalar, yerel saat farkından dolayı bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam edebilir. 

Noel’in Hristiyanlar için ayrı bir önemi vardır. Hristiyan inanışına göre kurtarıcı mesih olarak bilinen Hz. İsa’nın doğum gününün yüzyıllardan bu yana geleneksel olarak kutlandığı bir bayramdır. Buna ek olarak, bu bayram farklı tarihlerde de kutlanabilir. Ermeni Kilisesi gibi Doğu Ortodoksların ise Noel’i Jülyen takvimini dikkate alarak bu takvimde 25 Aralık gününe denk gelen 6 Ocak’ta kutladığını ifade edebiliriz. Noel bayramının ortaya çıkmasında farklı olaylar temel alınır. Antik çağlardan bu yana kutlanan pagan ve Roma kış festivalleri olarak bilinen Yule ve Saturnalia bayramlarının Noel bayramı için temel oluşturduğunu ifade etmeliyiz. 




Noel; güncel tarih itibariyle daha farklı anlamlar içermektedir. Hristiyan kimliğinden bağımsız olarak tüm dünya insanlarının Noel kutlaması yaptığını söyleyebiliriz. En azından bu dönemde hediye alışverişi yapan kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. 

Noel dışında bir de yıl sonunun geldiğini ve yeni bir yılın başlayacağını belirtmek adına yılbaşı kutlamaları organize edilmektedir. Ancak, daha önce de söylediğimiz gibi yılbaşı ile Noel aynı şey değildir. Bu kutlamalar yeni yılı karşılamak amacıyla yapılır. Yılbaşı kutlaması ise bundan yüzyıllar öncesine dayanan bir gelenektir. MÖ 46 yılında dünya tarihine damga vuran Roma İmparatorluğu’nun önemli liderlerinden birisi olan Julius Sezar tarafından başlatılmıştır. 
Eski yılın son gününün ardından yeni yılın ilk gününün dünyada en çok kullanılan takvim olan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü itibariyle kutlandığını söylemeliyiz. Türkiye’de ise ailelerin yılın son günü olan 31 Aralık’ı hep beraber geçirdiğini ifade etmek gerekir. Kuruyemişlerin yendiği, içeceklerin içildiği, televizyon programlarının izlendiği bu tarih; 90’lı yıllardan bu yana benzer bir şekilde kutlanmaktadır. 



Eski yıla veda edilmesi ve yeni bir yıla merhaba denilmesi; birçok kültüre göre kutlanması gereken bir olaydır. Yılbaşı kutlamaları; belirli inanışların sonucu olarak ortaya çıkar. Gelecek yılın umut, bolluk, şans getirmesi adına bu kutlamaların yapıldığını söylemeliyiz. Ayrıca, dünyanın farklı coğrafyalarında insanların yılbaşını çeşitli etkinliklerle ve aktivitelerle geçirdiğinden bahsetmek gerekir. 


Yılbaşı Neden Kutlanır? 


Yılbaşı kutlamaları; yeni gelen yılı hoş bir şekilde karşılamak adına yapılır. 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan bu gecede yeni yıla girilmesi söz konusu olur. Bu noktada, insanların çok uzun senelerden bu yana yılbaşını kutladıklarını söyleyebiliriz. Yeni yılın şans ve uğur getirmesi adına kutlama yapılır. Buna ek olarak, veda edilecek olan yılın nasıl geçtiği değerlendirilir. İnsanların güzel bir gece geçirerek yepyeni bir yıla merhaba demesi sağlanır. 
 

2024 Yıl Sonu Yılbaşı Ne Zaman?


2024 yılında Yıl Sonu Yılbaşı Tarihi 31 Aralık


2024 Yıl Sonu Yılbaşı Hangi Gün?


Yıl Sonu Yılbaşı 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR