2024 Yılı İlköğretim Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Okulların açılması öğrenciler adına bir bayramdır. Bilhassa birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin ayrı bir heyecanı vardır. Her insanın zorunlu tutulduğu ilköğretim temel öğrenimdir. Bu noktada, ülkemizde her yıl İlköğretim Haftası kutlanır.

İlköğretim Haftası; tarihi her yıl değişen bir hafta olsa da okulların açıldığı ilk haftayı temsil eder. Bu hafta dolayısıyla okullarımızda törenler ve etkinlikler düzenlenir. Eğitimin insanın kendisini geliştirmesi noktasında ne kadar önemli olduğu hatırlatılır. İnsanlar bilmediklerini öğrenmek adına devamlı olarak okumak ve öğrenmek zorundadır. Bu noktada, ilköğretim; bir insana hayat boyu gerekli olan tüm bilgi ve becerilerin temelinin atıldığı dönemdir. 



İlköğretimin önemine en çok dikkat çekenlerin başında ise Mustafa Kemal Atatürk gelir. Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından ilk iş olarak harf devrimi gerçekleştirilmiştir. O tarihe kadar kullanılan Arap alfabesi yerine Latin alfabesi getirilmiştir. Herkesin bildiği gibi Arap alfabesinin okunması ve kelimelere dökülmesi bir hayli zordur. Bu noktada, bu zorluğun farkında olan Mustafa Kemal Atatürk; günümüzde kullanmaya devam ettiğimiz Latin alfabesini getirerek bu zorluğu ortadan kaldırmaya çalışmıştır. 


İlköğretim Haftası Ne Zaman Kutlanır? 


İlköğretim Haftası; her yıl Eylül ayının üçüncü haftası itibariyle kutlanan bir haftadır. Okulların açıldığı hafta tüm yurtta coşkulu bir şekilde İlköğretim Haftası kutlamaları yapılır. İlköğretim Haftası boyunca eğitim ve öğretimle ilgili olarak ilköğretim öğrencilerine birçok etkinlik yaptırılır. Bu sayede, bilhassa okula yeni başlayan çocuklar okuma ve yazmaya teşvik ettirilir. İlköğretim Haftası boyunca her insanın çevresine okuma ve yazmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatması gerekir. 


İlköğretim Haftası Neden Önemlidir? 


İlköğretim Haftası; yurt çapındaki tüm okullarda kutlanır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu konuşma ile İlköğretim Haftası etkinlikleri başlar. Okulların her birisinde birçok etkinliğe yer verilir. Bir başka deyişle, belirli bir program dahilinde tören yapılır. Tören sırasında ilk olarak okul müdürünün yapmış olduğu konuşmaya yer verilir. Okul müdürünün ardından müdür yardımcısı ve öğretmenlerin yaptığı konuşmalar ile törene devam edilir. Konuşmalar sırasında öğretimin değeri başta olmak üzere eğitimin ne kadar önemli olduğu üzerinde durulur. 
İlköğretim Haftası boyunca okuma ve yazma bilmenin önemi üzerinde durulur.

Okula yeni başlayan öğrencileri teşvik etmek amacıyla okul hakkındaki düşüncelerini dile getirmelerine izin verilir. İnsanların belirli bir kariyer yapabilmeleri ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri noktasında okuma ve yazma bilmeleri; bir gereklilik değil zorunluluktur. Bu noktada, hayatta bir şeyler öğrenmek adına insanların devamlı okuması ve kendisini geliştirmesi şarttır. Okumak; dinlemeye kıyasla bir şeylerin çok daha kısa sürede öğrenilmesini sağlar. Her bireyin başta kendisi olmak üzere çevresine ve ailesine faydalı olması adına devamlı okuması ve kendisini geliştirmesi gerekir. Okuma ve yazma bilmeyen insanların bir şeyler öğrenmesi mümkün olmaz. 


İlköğretim Haftası Etkinlikleri 


İlköğretim Haftası; özellikle okula yeni başlayan çocukların okula alışması için önem taşıyan bir haftadır. Bu hafta boyunca çocukların okula alışması adına birçok etkinlik düzenlenir. Bu sayede, öğrencilerin okulun ciddi tarafının yanı sıra eğlenceli tarafının olduğunu keşfetmesi sağlanır. Şarkılar söylenerek, eğlenceler düzenlenerek ve yarışmalar yapılarak çocukların okula alışması yönünde önemli bir aşama kaydedilir. 

İlköğretim; zorlu ve uzun eğitim hayatının başarılı bir şekilde devam edebilmesi adına önemli bir sürecin ilk adımıdır. Bu noktada, çocukların okulu sevmesi; onların ilerleyen hayatlarında başarılı olması adına önemli bir husustur. Bu durumun farkında olan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderlik etmesi sayesinde ülkemizde yıllardan bu yana İlköğretim Haftası kutlanmaktadır. 

2024 İlköğretim Haftası Ne Zaman?


2024 yılında İlköğretim Haftası Tarihi Eylül Ayının 3. Haftası


2024 İlköğretim Haftası Hangi Gün?


İlköğretim Haftası 2024 yılında Pazartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR