2024 Yılı Dünya Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


20. asırda iki büyük savaş yaşayan dünya, İkinci Dünya savaşının ardından, 20. asrın ikinci yarısından itibaren uluslar arası anlamda ortak kurum, kuruluşlar aracılığıyla bazı fikirler ortaya çıkardı. Savaştan sonra barışı özendiren, barış için mücadele eden birçok kişi ve kurum, farklı alanlarda anma etkinlikleri düzenlemeye başladı. Dünya Sağlık Günü, Dünya Kanser Günü, Dünya Otizm Farkındalık Günü gibi günler başta olmak üzere hemen hemen birçok alanda özel günler türetildi. 

Bu özel günlerde, o günle ve o günün konusuyla alakalı faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlar da söz konusudur. Bu kurumların başında ise Birleşmiş Milletler geliyor. Birleşmiş Milletler çatısı altında da başta UNICEF ve UNESCO olmak üzere farklı kuruluşlar, tüm dünya genelinde kültürel çalışmalara da ön ayak oluyor. Dünya Günü de bu alt kuruluşlardan olan UNESCO’nun ortaya attığı ve uygulamaya başladığı özel bir gün olarak dikkat çekiyor.



Dünya Günü Nedir, Niçin Düzenlenir?


Bu özel gün, bizzat içinde yaşadığımız gezegen olan dünyayı hem kişisel hem de çevresel tehlikelerden korumak amacıyla kutlanıyor, dünyayı tehdit eden her türlü tehlikeye karşı farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Yaşadığımız alanın güzelliğini ön plana çıkararak olası ve kesin tüm olumsuz unsurlardan koruyup adeta dünyayı kutsamak, temel amaçtır. 


Dünya Günü Ne Zaman Kutlanıyor, Tarihçesi Ne?


Dünya Günü fikri, ilk defa 1969 yılında ortaya atıldı. Bu yıl içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) San Francisco kentinde tertip edilen Ulusal UNESCO Dünya Konferansı’nda ortaya atılan bir fikirle gündeme geldi. Fikri ortaya atan kişi ise ABD’li aktivist John McConnell oldu. McConnell, tehlikelere karşı dünyamızı korumak ve bu amaçla bilinç oluşturmak için böyle bir gün düzenlenmesini ileri sürdü. Onun ileri sürdüğü bu fikir, kabul gördü. 




John McConnell, gün konusunda da oldukça adilane bir öneride bulunmuş ve tüm dünyada gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart tarihini önermiştir. Bu gün, aynı zamanda Kuzey Yarımküre’de ilkbaharın, Güney Yarımküre’de ise sonbaharın başlangıç günüdür. Ancak dünyadaki çevresel olumsuzluklara kitlesel anlamda ilk büyük tepkiye önayak olan ABD’li siyasetçi Gaylord Nelson ve Denis Hayes, 22 Nisan 1970’de bu hareketi başlatmıştır. Bundan dolayı 1970 yılından itibaren her 22 Nisan, Dünya Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu tepkiler kapsamında ABD’de ilk defa ‘Temiz Su ve Hava Yasası’ hazırlandı. 


John McConnell Kimdir?


Dünya Günü fikrini ilk kez ortaya atan kişi olan John McConnell, Abd’li bir aktivisttir. 1915’te bir doktorun oğlu olarak doğan McConnell, 2012’de 97 yaşında iken vefat etti. 


Dünyada Dünya Günü Çalışmaları


22 Nisan, günümüzde evrensel bir boyut kazandı ve tüm dünyaca kabul edildi. Özellikle 90’lı yıllarda popüler bir hal aldı. Bu günde dikkat çekmek amacıyla toplu yürüyüşler düzenlendiği gibi konferans, seminer türü etkinlikler de yapılıyor. Uluslar arası anlamda Dünya Günü’nü Earth Day Network düzenliyor. Washington’da bulunan bu merkez, ayrıca 200’e yakın ülkede de aynı günü tertipliyor. 



Yine bu günün yıl dönümü olan 22 Nisan 2016 tarihinde iklim değişikliğine karşı mücadelede kapsamında Paris İklim Anlaşması imzalandı. 


Türkiye’de Dünya Günü Çalışmaları


Dünya Günü çerçevesinde Türkiye’de Doğal Hayatı Koruma Vakfı başta olmak üzere birçok çalışmalar yürüten kuruluşlar var. Bu vakıf, her 22 Nisan’da Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması adıyla bir etkinliğe ön ayak oluyor. Bu etkinlikle küresel ısınma başta olmak üzere, iklimdeki farklılaşmaların önüne geçmek hedefleniyor. Böylece hava kirliliğine karşı mücadele eden temiz şehir ve bölgeler ön plana çıkartılıyor.
 

2024 Dünya Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Günü Tarihi 22 Nisan


2024 Dünya Günü Hangi Gün?


Dünya Günü 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR