2024 Yılı Çanakkale Deniz Zaferi'ni Anma Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


İnsanlar çalışarak birçok unvan ve makam elde edebilmektedirler. Bu makamların başında da hiç şüphesiz ki şehitlik gelmektedir. Çünkü şehitlik makamı, bir hayat karşılığında elde edilmekte ve sahip olunan inanç sayesinde kazanılmaktadır. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz yüce Türk milleti, tarihi boyunca bu kutlu makama ulaşma sevdasıyla her zaman yanıp tutuşmuştur.



Malazgirt Meydanı, Miryakefalon Vadisi, Kosova Ovası, İstanbul Surları, Çanakkale Boğazı, Sakarya Nehri, Kıbrıs Semaları ve Anadolu’muzun her bir karış toprağı bugün hâlâ bu sevdaya şahitlik etmektedir. Hele Çanakkale Savaşı ki belki de şanlı tarihimiz boyunca şehitlik duygusunun en çok özdeşleşmiş olduğu savaştır. 

Bundan tam 106 yıl önce vatan topraklarımıza göz diken hain düşmanlar, bütün imkânlarıyla boğazımızı sıkmak için Çanakkale’ye gelmişlerdi. Anne babalar kınalı kuzularını; “Haydi oğul, ben seni bugün için doğurdum. Damarındaki kanı helal sütle yoğurdum. Haydi oğul, haydi git! Ya gazi ol, ya şehit!” diyerek cepheye gönderdi. Nusret Mayın Gemisi 26 kutlu mayınla, Seyit onbaşı 276 kiloluk top mermisiyle, Yahya Çavuş 57. Alayla ve Gazi Mustafa Kemal Paşa nice adı sanı bilinmeyen sayısız vatan evladıyla kahramanlaştı.  Bizlere asırlarca hafızalarımızdan silinmeyecek bir destanı ve Çanakkale’nin ruhu emanet ettiler. Bugün bizlerin yapması gereken bu Çanakkale ruhunu yaşatmak ve genç nesillere de aktarmaktır. Bu ise ancak milli ve manevi değerlerimizi yaşatarak, çocuklarımıza örnek olup öğreterek ve her alanda mücadele vererek mümkün olacaktır.




Çanakkale Savaşları, 20. yüzyılda meydana gelen en büyük savaşlar arasında yerini almaktadır. Birinci Dünya Savaşı’nı galip tamamlamak isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’u işgal etmek istiyorlardı. Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylarca süren deniz ve kara savaşı gerçekleştirmiştir. 300 bine yakın askerin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman orduları ağır kayıplara uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmıştır. Çanakkale Savaşları’nın denizle ilgili olan bölümü 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle ülkemizde her yıl 18 Mart gününde, Çanakkale Deniz Zaferi’ni Anma Günü düzenlenmektedir. Düzenlenen bu gün çeşitli programlarla kutlanmaktadır.

Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen İngiliz ve Fransız gemileri, 3 Kasım 1914’te boğazın iki yakasında bulundan birliklerimize ateş açtılar. Birliklerimizin karşı ateşi ile düşman ordusu geri çekilmek zorunda kaldı. 19 Şubat 1915’te düşman donanması birleşerek ülkemize doğru hücum etmeye başladı. Osmanlı ordusunun karşı ateşi ile düşman ordusu tekrar bir geri çekilme daha yapmak zorunda kaldı. Düşman birlikleri olan İngiliz ve Fransızlar 18 Mart 1915’de 16 savaş gemisi ile büyük bir hücum daha başlattı. 3 gemisi sulara gömülen düşman donanması, aldığı yenilgi yüzünden tekrar geri çekilmek zorunda kaldı. Çanakkale Boğazı’nı gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşman birlikleri, bu sefer topraklarımıza karadan girmeyi denediler. 



 Çanakkale, bölünüp paylaşılmak ve tarihten silinmek istenen bir dünya imparatorluğunun içinden kahraman bir milletin çıkıp varlığını bütün dünyaya ispat ettiği bir savaş olarak tarihe geçmiştir. Tarihe geçen bu savaş eşine rastlanılmayan muhteşem bir milli duygu, milli inanç, istiklâl, kahramanlık ve milli şahlanışın başlangıç noktası olarak görülmüştür. Dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş çetin bir savaş olan Çanakkale Savaşı; toprağın her zerresinin şehit kanları ile sulandığı, bir toplumun millete dönüştüğü bir savaş olarak tarihte yerini almıştır.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin her satırında isimsiz kahramanlar ve insanlık onuru vardır. Canlarını feda ederek “Çanakkale geçilmez!” dedirten, kahraman gazilerimiz ve yüce şehitlerimiz; milletimizin vatan, bayrak, istiklal ve hürriyetleri uğruna neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermişlerdir. Türk tarihine altın harflerle yazılan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin, 106.  yıl dönümünü kutlamanın büyük sevincini yaşamaktayız.

2024 Çanakkale Deniz Zaferi'ni Anma Günü Ne Zaman?


2024 yılında Çanakkale Deniz Zaferi'ni Anma Günü Tarihi 18 Mart


2024 Çanakkale Deniz Zaferi'ni Anma Günü Hangi Gün?


Çanakkale Deniz Zaferi'ni Anma Günü 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR