2024 Yılı Dünya Emzirme Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Anne sütüyle beslenmek; insanların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde sorun yaşamaması ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanması noktasında bir hayli önemlidir. Bu noktada, anne sütünün ve bir başka deyişle emzirmenin önemini anlatmak adına her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında Emzirme Haftası kutlanır. 



UNICEF’in öncülük ettiği bu hafta ile anne sütüyle beslenmenin hem ülkemizde hem de tüm dünyada yaygınlaşması hedeflenir. Ayrıca, bebeklerin gelişiminde beslenmenin önemine dikkat çekilir. Bu noktada, dünya üzerindeki 170 ülkede 1-7 Ağustos tarihleri arasının Emzirme Haftası olarak kutlandığını söylemeliyiz. 


Emzirme Haftası Neden Önemlidir? 


Bebeklerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi noktasında birçok çalışma gerçekleştiren UNICEF; dünya üzerinde 77 milyon bebeğin doğumun ardından ilk bir saat içerisinde anne sütü alamadığını ifade etmiştir. Anne sütünün geciktirilmesi anlamına gelen bu husus; yeni doğan çocukların ölüm riskini yüzde 80 seviyesine çıkartmaktadır. Anne sütünün bebekler için ne kadar önemli olduğu bilinir. Anne sütü sayesinde bebeklerin hastalık ve ölüm riskinden korunmasını sağlayacak besinler ve antikorlar; bebeklere verilemez. Bunun yanı sıra, emzirme sayesinde anne ile bebek yakın ilişki kurar. Ancak, bebeğin emzirilmediği durumlarda bebeğin anne sevgisi ve ilgisinden de mahrum kalacağını söylemeliyiz. 


UNICEF tarafından organize edilen ve tüm dünyada kutlanan Emzirme Haftası boyunca bilhassa anne olmaya hazırlanan kadınlara bebeklerin doğumdan sonraki ilk altı aylık süreçte yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekliliği hatırlatılır. Buna ek olarak, sadece anne sütüyle beslenen bebekler sayesinde tüm dünyadaki bebek ölüm vakaları ciddi anlamda azaltılabilir. 
Emzirme Haftası; 170’ten fazla ülkede kutlanan bir hafta olsa da rakamların iç açıcı olmadığını söylemek gerekir. Özellikle Afrika kıtasında anne sütü ile beslenemeyen bebeklerin ölüm oranı bir hayli fazladır. Bu konuda çalışmalar yapılsa dahi maalesef istenilen sonuçlar alınamamaktadır. 


Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? 


Emzirme Haftası boyunca anne adaylarına ve yeni anne olmuş kişilere anne sütünün önemi hakkında bilgi verilir. Anne sütü; bebekler için en ideal beslenmedir. Özellikle bebeklerin hayatlarının ilk altı aylık döneminde ihtiyaç duydukları her şeyi içermesi bakımından değerlidir. Anne sütü; protein açısından son derece zengindir. Bunun yanı sıra, içeriğinde faydalı bileşikler yer alır. 
•    Anne sütü; bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar arasında ilk sırada yer alır. Bir başka deyişle, en az bir antibiyotik kadar etkili olduğunu söylemeliyiz. Isı derecesi bakımından bebeklere uygun olmasına ek olarak steril oluşuyla da dikkat çeker. 
•    Bir bebeğin ilk altı aylık dönem dışında ortalama iki yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi önerilir. Çünkü, anne sütü ile beslenen bebeklerde çene ve diş gelişimi çok daha sağlam olacaktır. Buna ek olarak, anne sütünün zihinsel ve ruhsal gelişim açısından da önemi tartışılmazdır. 


•    Anne sütü sayesinde birçok hastalığa karşı korunma sağlanabilir. Orta kulak, solunum yolu, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar, bağırsak enfeksiyonlarının yanı sıra bağırsak dokusu hasarı, ani bebek ölümü sendromu, alerjik hastalıklar, çölyak hastalıkları, enflamatuar bağırsak hastalığı, diyabet, çocukluk çağı lösemisi gibi hastalıklardan korunmak adına bebeklerin anne sütü alması şarttır. 
•    Anne sütünün bebeğin zihinsel gelişimine de etkisi bulunur. Örneğin, emzirilen bebeklerin daha az ağladığı bilinir. Anne sütünün içerisinde bulunan maddelerin bebeği rahatlattığı, sakinleştirdiği ve gevşettiği bilinen bir husustur. Buna ek olarak, anne sütüyle beslenen çocuklar uykuya dalma konusunda herhangi bir sorun yaşamazlar. 
•    Anne sütünün içerisinde bebeğin virüs ve bakterilerle savaşmasını sağlayacak antikorlar bulunur. Son olarak, anne sütü sayesinde bebeklerin astım ve alerji riskinin de azalacağını ifade etmeliyiz. 

2024 Dünya Emzirme Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Emzirme Haftası Tarihi 1-7 Ağustos


2024 Dünya Emzirme Haftası Hangi Gün?


Dünya Emzirme Haftası 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR