2024 Yılı Sevgililer Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Tüm dünyada her yıl 14 Şubat olarak kabul edilen Sevgililer Günü, bazı toplumlarda “St. Valentine’s Day” yani “Aziz Valentine Günü” olarak da adlandırılmaktadır. Bunun sebebi ise Roma Katolik Kilisesi’ ndeki Valentine isimli din adamına ithafen ilan edilen bir bayram olmasıdır. ‘Valentine’ isminin kelime anlamının hoşlanılan kişi/ sevgili olması sebebiyle Türkçe’ ye Sevgililer Günü olarak girmiştir.

Günümüzde yaygınlaşıp oldukça popüler hale gelen bu gün ticari amaçlarla da kullanılmaktadır. Sevgililer Günü’ ne özel olarak hediyeler, kartlar, organizasyonlar çokça hayatımıza girmiştir. Günün ana teması olan sevgi ve tutkunun rengi olan kırmızı rengi ise birçok yerde görmek mümkündür.


Sevgililer Günü Nasıl Ortaya Çıkmıştır?


Sevgililer Günü’ nün ortaya çıkması Antik Çağ’ a kadar gider ancak tam olarak bu günün anlamına bürünmesi Orta Çağ zamanında olur. 14. Yüzyıldaki kaynaklara göre Fransa ve İngiltere’ de 14 Şubat kuşların çiftleşme günü olarak bilinirdi. Bu anlamına istinaden sevgililer de birbirlerine Valentine diye hitap ettikleri anlamlı ve sevgi dolu notlar gönderirlerdi. 

Diğer hikayelerin yanında din adamı Valentine ile Sevgililer Günü arasındaki bağa dair de pek çok söylenti vardır. Ancak hangisinin doğru olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bu efsaneler arasında en çok rağbet göreni ise Aziz Valentine’ in gizlice nikah kıymasıyla ilgili olan hikayedir. Bu söylentiye göre o dönemki Roma İmparatoru, ordusunu daha da güçlendirebilmek için erkeklerin evlenmesini yasaklamıştır.

Bununla sevgili, eş, aile ve çocuk gibi konularla askerlerin dikkatinin dağılmamasını ve bağlılık geliştirebilecekleri konulardan uzak durmalarını sağlamayı amaçlamıştır. Ancak Aziz Valentine, bu yasağa uymayarak evlenmek isteyenleri gizlice nikah kıyarak evlendirmiştir. Bu ortaya çıktığında ise 14 Şubat’ ta idam edilmiştir. Bunun ardından 14 Şubat, Sevgililer Günü olarak anılmaya başlanmıştır.




Güncel dönemdeki Sevgililer Günü anlayışı ise 19. Yüzyılda Esther Howland tarafından gönderilen Sevgililer Günü kartı ile gelişir. Böylece daha büyük bir sosyal etki yaratmıştır. Bunun peşi sıra ticari amaçlarla pek çok kutlama, organizasyon, hediye gibi konular da gündeme gelmiştir.

Evrensel olarak kabul edilen bir gün olduğunu belirtsek de kutlamalar tüm dünyada yapılmaz. Örneğin Suudi Arabistan’ da Sevgililer Günü kutlaması için ürün satışını yasaklamıştır. Özbekistan, Endonezya, Malezya, Türkmenistan, İran ve Pakistan ise yasak olmasa da kutlamaların yapılmadığı ülkelerdendir. Bu ülkelerin aksine dünya genelinde kutlanmaya devam etmektedir. Ticaretin canlandığı, piyasaların hareketlendiği bir gün olmuştur. Tatil, yemek, hediye ve kart gibi pek çok seçeneğin çeşitlendirildiği bu özel günde isteyenler için birçok imkan sunulmuştur.


Sevgililer Günü’nde Neler Yapılabilir?


Sevgililer Günü’ nde bir partneri olanların çoğu, sevgilerini bu gün vesilesiyle ifade edip daha çok göstermektedir. Bu güne evrensel anlamının aksine kişisel olarak anlam atfetmeyen çiftler ya da kişiler de hiç azımsanmayacak boyuttadır. Sevgilisi olmayan ancak sevdiği olanlar ise yine bu günü bahane ederek adım atmaktadır. Yalnız olanlar üzerinden ise Sevgililer Günü’nde çok sayıda espri ve sohbet geçmektedir.

Yalnızca Sevgililer Günü’nde coşkuyla sevgisini ifade edip göstermek yerine ilişki içerisinde bunu çokça hissettirmek ve çekinmeden yansıtabilmek tarafların daha çok hoşuna gidebilir. Bunu yaparken Sevgililer Günü’ nü de değerlendirmek isteyen çiftler için romantik bir tatile çıkmak, özenle hazırlanmış bir yemek sofrası kurmak, beğeneceği hediye/ çiçek almak ya da keyif alacakları etkinlikler planlamak güzel bir deneyim eşliğinde unutulmaz anlar yaşatabilir. Evlilik teklifi, hamile olduğu haberini vermek gibi önemli anlarda bu özel güne denk getirilerek daha da unutulmaz kılınabilir.

2024 Sevgililer Günü Ne Zaman?


2024 yılında Sevgililer Günü Tarihi 14 Şubat


2024 Sevgililer Günü Hangi Gün?


Sevgililer Günü 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR