Karnabahar kaç kalori, Karnabahar yemek şişmanlatır mı? Zayıflatır mı? Karnabahar gıdasının içerisinde hangi maddeler var? Zararlı mı? Faydalı mı? Ne sıklıkla tüketmek ve nasıl yemek lazım? Karnabahar ile ilgili sıkça sorular soruların cevabını vermeden önce Karnabahar ile ilgili tüm besin değerlerini bilmek gerekiyor.
Karnabahar içerisinde Kalsiyum bulunuyor. Özellikle süt ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunan kalsiyum Karnabahar içerisinde de var. 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde 33 mg kalsiyum bulunuyor. Kalsiyumun kemik sağlığı ve kemik gelişimi için son derece faydalıdır. Günlük ihtiyacımızda inek sütü, peynir ve yoğurttan bol miktarda alabildiğimiz kalsiyumu Karnabahar yiyerek de alabiliyoruz. Karnabahar içerisinde bulunan kalsiyum da kemiklerimiz için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle yaşlılıkta kemik sağlığımız için son derece önemli olan kalsiyumu tüketmemiz gerekmektedir. Bu sebeple Karnabahar yemek de kalsiyum almamız için önemli olacaktır.
1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde ortalama 37,5 kalori bulunuyor. Kalori nedir? Ne işe yarar? Karnabahar içerisinde bulunan kalori az mı çok mu? Faydalı mı zararlı mı? Gibi sorular günümüzde sıkça soruluyor. Karnabahar içesinde de belirli bir miktarda bulunan kalori, bizim enerji kaynağımızdır. Gün içerisinde yapacağımız tüm aktiviteler için enerjiye ihtiyaç duyarız. Ortalama 1 kilo verebilmek için yaklaşık olarak 7-8 bin kalori eksiye düşmemiz gerekmektedir. Karnabahar içerisinde bulunan kalori miktarıyla bunu dengelemek mümkün. Kalorisi fazla yiyecekleri az tüketmek her zaman bizim sağlığımız için önemli olacaktır.
Karnabahar içerisinde Karbonhidrat bulunuyor. Karbonhidratların en büyük faydası vücutta enerji ve ısı ihtiyacını karşılıyor olması. 1 gram karbonhidrat yaklaşık olarak vücudumuza 4 kalori kazandırıyor. 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde yaklaşık olarak 7,46 g karbonhidrat bulunmaktadır.
Karnabahar içerisinde hiç kolesterol yok. Kolesterol oranı 0.
Karnabahar içerisinde Lif bulunuyor. Günlük yaklaşık 25-30 gram arası tüketilmesi uygun olan lif 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde yaklaşık olarak 4.5 g olarak ölçümleniyor. Karnabahar içerisinde bulunan Lif'in en büyük faydalarından birisi bağırsakların hareketlerini düzenlemesidir. Bu sayede bağırsaklar dışkıyı çok daha rahat dışarı çıkarırlar. Karnabahar yediğimizde içerisindeki lif sayesinde düzenli tuvalete çıkarız ve bu da bizim zayıflamamız için önemli bir etken olabilir. Bunun dışında lifin diğer bir özelliği ise, kalp ve damar hastalarına iyi gelmesidir. Düzenli lif tüketenlerin tüketmeyenlere oranla damar tıkanıklığı gibi durumlardan daha uzak kaldığı belirtiliyor. Kolesterole de iyi gelen lif 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde 3 g olarak bulunuyor.
Karnabahar içerisinde Demir bulunuyor. Demirin en önemli görevlerinden birisi oksijen taşımaktır. Kan içerisinde oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretiminde kullanılır. 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde yaklaşık olarak 0,63 demir vardır. Eğer vücutta demir oranı eksikse, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma hissi, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar meydana gelir. Siz de Karnabahar tüketerek günlük Demir ihtiyacınızın belirli bir bölümünü buradan sağlayabilirsiniz. Eskiden de bildiğimiz gibi Demirin en çok olduğu besinlerden birisi Ispanaktır. Karnabahar içerisinde bulunan demir ile siz de yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve sürekli uyuma halini ortadan kaldırabilirsiniz.
Karnabahar içerisinde Yağ bulunuyor. Aslında bildiğimiz üzere Karnabahar içerisinde de karşılaştığımız bu yağlar, vücudumuz için enerji kaynağı. Vücudumuz birçok fiziksel aktivite için enerjiye ihtiyaç duyar. Tam da bu zamanlarda gerekli enerji için vücutlarımızda depolanan yağlar yakılır. 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde 0,42 g yağ bulunmakta. Vücut yapımız limitsiz yağ depolamaya müsaittir. Dolayısıyla çok yağ depolayıp, bu yağı yakacak gerekli aktivite ve egzersizlerde bulunmazsak kilo almamız ve şişmanlamamız kaçınılmaz oluyor. Karnabahar içerisinde ki yağ oranı da bu anlamda önemli.
Karnabahar içerisinde Potasyum bunuluyor. Sabahtan akşama kadar aldığımız gıdalar içerisinde aslında günlük potasyum ihtiyacımızı çok rahat karşılıyoruz. Bu yiyeceklerin içerisinde Karnabahar yiyeceği de var. Karnabahar içerisinde de potasyum bulunuyor. 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde yaklaşık olarak 448,5 mg potasyum bulunuyor. Potasyumun en büyük faydalarından birisi kan basıncını dengeliyor olması. Bunun dışında yapılan araştırmalara göre potasyum tüketimi kemik kütlesinin yüksek olmasına da yardımcı oluyor. Karnabahar içerisinde de bulunan potasyum aynı zamanda böbrek taşlarına da iyi geliyor. Karnabahar tüketenler yani gerekli miktarda potasyum alanlarda böbrek taşı oranı, potasyumu eksik olanlara göre daha düşüktür. Diğer bir deyişle potasyum börek taşı oluşumunu engelliyor veya geciktiriyor.
Karnabahar içerisinde Protein bulunuyor. Karnabahar içerisinde bulunan bu protein aslında canlıların temel yapı taşlarından birisidir. Hayatın devamlılığı için çok çok önemli olan Protein Karnabahar dışında et, süt, balık ve diğer hayvansal besinlerde bulunuyor. Karnabahar içerisinde bulunan proteinin fazla alınması da karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple Karnabahar içerisinde bulunan Protein miktarını günlük dozunu kaçırmadan almamız lazım. Örneğin sporcuların kullandığı protein tozlarının faydası olduğu kadar zararlarının da olabileceği söz konusu. 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde de 2,88 g Protein bulunuyor.
Karnabahar içerisinde Sodyum bulunuyor. Aslında günlük hayatımızda sodyumu en çok tuz ile alıyoruz. Ancak Karnabahar ile de bir miktar sodyum alıyoruz. Belirtmek gerekirse 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde yaklaşık olarak 45 mg sodyum bulunuyor. Peki Karnabahar içerisinde de yer alan sodyum ne işe yarıyor? Sodyum kasların sinir ve fonksiyonlarının etkin çalışmasını sağlıyor. Sinir hücreleri arasındaki elektrokimyasal iletişim sodyum ile oluyor. Ayrıca sodyum, vücuttaki birçok fonksiyonun düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Siz de Karnabahar yiyerek sodyum almış olursunuz.
Karnabahar içerisinde hiç A Vitamini yok. A Vitamini oranı 0.
Karnabahar içerisinde C Vitamini bulunuyor. C Vitamini vücut sağlığımız için son derece önemli bir vitamindir. Özellikle bağışıklık sistemimizin güçlü olabilmesi adına bol miktarda C Vitamini tüketmemiz gerekiyor. Karnabahar yiyerek C Vitamini ihtiyacımızın bir bölümünü karşılayabiliyoruz. 1 Porsiyon (Orta) Karnabahar içerisinde 72,3 mg miktarında C vitamini bulunmaktadır. C Vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirmesi dışında da faydaları büyüktür. Kronik hastalık riskini azaltır, yüksek tansiyonu yönetmeye yardımcı olur, kanda bulunan ürik asit seviyesini düşürür, demir eksikliğini gidermeye yardımcı olur, cilt sağlığını iyileştirir, yaraları iyileştirir, cilt ve saç için de son derece önemlidir.
Peki miktar olarak Karnabahar içerisindeki hangi maddeden ne kadar var? Mesela ne kadar Karnabahar yersek ne kadar kalori alıyoruz? Ne kadar vitamin alıyoruz? Karnabahar içerisinde ne kadar Karbonhidrat, Protein ve Yağ var? Karnabahar içerisinde vitamin var mı? Varsa hangi vitaminler var. İşte Karnabahar içerisindeki besinler ve miktarı...