Bulgur (Pişmiş) kaç kalori, Bulgur (Pişmiş) yemek şişmanlatır mı? Zayıflatır mı? Bulgur (Pişmiş) gıdasının içerisinde hangi maddeler var? Zararlı mı? Faydalı mı? Ne sıklıkla tüketmek ve nasıl yemek lazım? Bulgur (Pişmiş) ile ilgili sıkça sorular soruların cevabını vermeden önce Bulgur (Pişmiş) ile ilgili tüm besin değerlerini bilmek gerekiyor.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Kalsiyum bulunuyor. Özellikle süt ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunan kalsiyum Bulgur (Pişmiş) içerisinde de var. 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde 14,2 mg kalsiyum bulunuyor. Kalsiyumun kemik sağlığı ve kemik gelişimi için son derece faydalıdır. Günlük ihtiyacımızda inek sütü, peynir ve yoğurttan bol miktarda alabildiğimiz kalsiyumu Bulgur (Pişmiş) yiyerek de alabiliyoruz. Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan kalsiyum da kemiklerimiz için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle yaşlılıkta kemik sağlığımız için son derece önemli olan kalsiyumu tüketmemiz gerekmektedir. Bu sebeple Bulgur (Pişmiş) yemek de kalsiyum almamız için önemli olacaktır.
1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde ortalama 117,86 kalori bulunuyor. Kalori nedir? Ne işe yarar? Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan kalori az mı çok mu? Faydalı mı zararlı mı? Gibi sorular günümüzde sıkça soruluyor. Bulgur (Pişmiş) içesinde de belirli bir miktarda bulunan kalori, bizim enerji kaynağımızdır. Gün içerisinde yapacağımız tüm aktiviteler için enerjiye ihtiyaç duyarız. Ortalama 1 kilo verebilmek için yaklaşık olarak 7-8 bin kalori eksiye düşmemiz gerekmektedir. Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan kalori miktarıyla bunu dengelemek mümkün. Kalorisi fazla yiyecekleri az tüketmek her zaman bizim sağlığımız için önemli olacaktır.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Karbonhidrat bulunuyor. Karbonhidratların en büyük faydası vücutta enerji ve ısı ihtiyacını karşılıyor olması. 1 gram karbonhidrat yaklaşık olarak vücudumuza 4 kalori kazandırıyor. 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 26,38 g karbonhidrat bulunmaktadır.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde hiç kolesterol yok. Kolesterol oranı 0.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Lif bulunuyor. Günlük yaklaşık 25-30 gram arası tüketilmesi uygun olan lif 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 4.5 g olarak ölçümleniyor. Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan Lif'in en büyük faydalarından birisi bağırsakların hareketlerini düzenlemesidir. Bu sayede bağırsaklar dışkıyı çok daha rahat dışarı çıkarırlar. Bulgur (Pişmiş) yediğimizde içerisindeki lif sayesinde düzenli tuvalete çıkarız ve bu da bizim zayıflamamız için önemli bir etken olabilir. Bunun dışında lifin diğer bir özelliği ise, kalp ve damar hastalarına iyi gelmesidir. Düzenli lif tüketenlerin tüketmeyenlere oranla damar tıkanıklığı gibi durumlardan daha uzak kaldığı belirtiliyor. Kolesterole de iyi gelen lif 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde 6,39 g olarak bulunuyor.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Demir bulunuyor. Demirin en önemli görevlerinden birisi oksijen taşımaktır. Kan içerisinde oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretiminde kullanılır. 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 0,51 demir vardır. Eğer vücutta demir oranı eksikse, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma hissi, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar meydana gelir. Siz de Bulgur (Pişmiş) tüketerek günlük Demir ihtiyacınızın belirli bir bölümünü buradan sağlayabilirsiniz. Eskiden de bildiğimiz gibi Demirin en çok olduğu besinlerden birisi Ispanaktır. Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan demir ile siz de yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve sürekli uyuma halini ortadan kaldırabilirsiniz.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Yağ bulunuyor. Aslında bildiğimiz üzere Bulgur (Pişmiş) içerisinde de karşılaştığımız bu yağlar, vücudumuz için enerji kaynağı. Vücudumuz birçok fiziksel aktivite için enerjiye ihtiyaç duyar. Tam da bu zamanlarda gerekli enerji için vücutlarımızda depolanan yağlar yakılır. 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde 0,34 g yağ bulunmakta. Vücut yapımız limitsiz yağ depolamaya müsaittir. Dolayısıyla çok yağ depolayıp, bu yağı yakacak gerekli aktivite ve egzersizlerde bulunmazsak kilo almamız ve şişmanlamamız kaçınılmaz oluyor. Bulgur (Pişmiş) içerisinde ki yağ oranı da bu anlamda önemli.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Potasyum bunuluyor. Sabahtan akşama kadar aldığımız gıdalar içerisinde aslında günlük potasyum ihtiyacımızı çok rahat karşılıyoruz. Bu yiyeceklerin içerisinde Bulgur (Pişmiş) yiyeceği de var. Bulgur (Pişmiş) içerisinde de potasyum bulunuyor. 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 96,56 mg potasyum bulunuyor. Potasyumun en büyük faydalarından birisi kan basıncını dengeliyor olması. Bunun dışında yapılan araştırmalara göre potasyum tüketimi kemik kütlesinin yüksek olmasına da yardımcı oluyor. Bulgur (Pişmiş) içerisinde de bulunan potasyum aynı zamanda böbrek taşlarına da iyi geliyor. Bulgur (Pişmiş) tüketenler yani gerekli miktarda potasyum alanlarda böbrek taşı oranı, potasyumu eksik olanlara göre daha düşüktür. Diğer bir deyişle potasyum börek taşı oluşumunu engelliyor veya geciktiriyor.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Protein bulunuyor. Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan bu protein aslında canlıların temel yapı taşlarından birisidir. Hayatın devamlılığı için çok çok önemli olan Protein Bulgur (Pişmiş) dışında et, süt, balık ve diğer hayvansal besinlerde bulunuyor. Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan proteinin fazla alınması da karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple Bulgur (Pişmiş) içerisinde bulunan Protein miktarını günlük dozunu kaçırmadan almamız lazım. Örneğin sporcuların kullandığı protein tozlarının faydası olduğu kadar zararlarının da olabileceği söz konusu. 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde de 4,37 g Protein bulunuyor.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde Sodyum bulunuyor. Aslında günlük hayatımızda sodyumu en çok tuz ile alıyoruz. Ancak Bulgur (Pişmiş) ile de bir miktar sodyum alıyoruz. Belirtmek gerekirse 1 Su Bardağı (200 ml lik) Bulgur (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 7,1 mg sodyum bulunuyor. Peki Bulgur (Pişmiş) içerisinde de yer alan sodyum ne işe yarıyor? Sodyum kasların sinir ve fonksiyonlarının etkin çalışmasını sağlıyor. Sinir hücreleri arasındaki elektrokimyasal iletişim sodyum ile oluyor. Ayrıca sodyum, vücuttaki birçok fonksiyonun düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Siz de Bulgur (Pişmiş) yiyerek sodyum almış olursunuz.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde hiç A Vitamini yok. A Vitamini oranı 0.
Bulgur (Pişmiş) içerisinde hiç C Vitamini yok. C Vitamini oranı 0.
Peki miktar olarak Bulgur (Pişmiş) içerisindeki hangi maddeden ne kadar var? Mesela ne kadar Bulgur (Pişmiş) yersek ne kadar kalori alıyoruz? Ne kadar vitamin alıyoruz? Bulgur (Pişmiş) içerisinde ne kadar Karbonhidrat, Protein ve Yağ var? Bulgur (Pişmiş) içerisinde vitamin var mı? Varsa hangi vitaminler var. İşte Bulgur (Pişmiş) içerisindeki besinler ve miktarı...