Sardalya (Çiğ) kaç kalori, Sardalya (Çiğ) yemek şişmanlatır mı? Zayıflatır mı? Sardalya (Çiğ) gıdasının içerisinde hangi maddeler var? Zararlı mı? Faydalı mı? Ne sıklıkla tüketmek ve nasıl yemek lazım? Sardalya (Çiğ) ile ilgili sıkça sorular soruların cevabını vermeden önce Sardalya (Çiğ) ile ilgili tüm besin değerlerini bilmek gerekiyor.
Sardalya (Çiğ) içerisinde Kalsiyum bulunuyor. Özellikle süt ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunan kalsiyum Sardalya (Çiğ) içerisinde de var. 1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde 76,4 mg kalsiyum bulunuyor. Kalsiyumun kemik sağlığı ve kemik gelişimi için son derece faydalıdır. Günlük ihtiyacımızda inek sütü, peynir ve yoğurttan bol miktarda alabildiğimiz kalsiyumu Sardalya (Çiğ) yiyerek de alabiliyoruz. Sardalya (Çiğ) içerisinde bulunan kalsiyum da kemiklerimiz için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle yaşlılıkta kemik sağlığımız için son derece önemli olan kalsiyumu tüketmemiz gerekmektedir. Bu sebeple Sardalya (Çiğ) yemek de kalsiyum almamız için önemli olacaktır.
1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde ortalama 41,4 kalori bulunuyor. Kalori nedir? Ne işe yarar? Sardalya (Çiğ) içerisinde bulunan kalori az mı çok mu? Faydalı mı zararlı mı? Gibi sorular günümüzde sıkça soruluyor. Sardalya (Çiğ) içesinde de belirli bir miktarda bulunan kalori, bizim enerji kaynağımızdır. Gün içerisinde yapacağımız tüm aktiviteler için enerjiye ihtiyaç duyarız. Ortalama 1 kilo verebilmek için yaklaşık olarak 7-8 bin kalori eksiye düşmemiz gerekmektedir. Sardalya (Çiğ) içerisinde bulunan kalori miktarıyla bunu dengelemek mümkün. Kalorisi fazla yiyecekleri az tüketmek her zaman bizim sağlığımız için önemli olacaktır.
Sardalya (Çiğ) içerisinde hiç karbonhidrat yok. Karbonhidrat oranı 0.
Sardalya (Çiğ) içerisinde hiç kolesterol yok. Kolesterol oranı 0.
Sardalya (Çiğ) içerisinde hiç lif yok. Lif oranı 0.
Sardalya (Çiğ) içerisinde Demir bulunuyor. Demirin en önemli görevlerinden birisi oksijen taşımaktır. Kan içerisinde oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretiminde kullanılır. 1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde yaklaşık olarak 0,58 demir vardır. Eğer vücutta demir oranı eksikse, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma hissi, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar meydana gelir. Siz de Sardalya (Çiğ) tüketerek günlük Demir ihtiyacınızın belirli bir bölümünü buradan sağlayabilirsiniz. Eskiden de bildiğimiz gibi Demirin en çok olduğu besinlerden birisi Ispanaktır. Sardalya (Çiğ) içerisinde bulunan demir ile siz de yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve sürekli uyuma halini ortadan kaldırabilirsiniz.
Sardalya (Çiğ) içerisinde Yağ bulunuyor. Aslında bildiğimiz üzere Sardalya (Çiğ) içerisinde de karşılaştığımız bu yağlar, vücudumuz için enerji kaynağı. Vücudumuz birçok fiziksel aktivite için enerjiye ihtiyaç duyar. Tam da bu zamanlarda gerekli enerji için vücutlarımızda depolanan yağlar yakılır. 1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde 2,2 g yağ bulunmakta. Vücut yapımız limitsiz yağ depolamaya müsaittir. Dolayısıyla çok yağ depolayıp, bu yağı yakacak gerekli aktivite ve egzersizlerde bulunmazsak kilo almamız ve şişmanlamamız kaçınılmaz oluyor. Sardalya (Çiğ) içerisinde ki yağ oranı da bu anlamda önemli.
Sardalya (Çiğ) içerisinde Potasyum bunuluyor. Sabahtan akşama kadar aldığımız gıdalar içerisinde aslında günlük potasyum ihtiyacımızı çok rahat karşılıyoruz. Bu yiyeceklerin içerisinde Sardalya (Çiğ) yiyeceği de var. Sardalya (Çiğ) içerisinde de potasyum bulunuyor. 1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde yaklaşık olarak 79,4 mg potasyum bulunuyor. Potasyumun en büyük faydalarından birisi kan basıncını dengeliyor olması. Bunun dışında yapılan araştırmalara göre potasyum tüketimi kemik kütlesinin yüksek olmasına da yardımcı oluyor. Sardalya (Çiğ) içerisinde de bulunan potasyum aynı zamanda böbrek taşlarına da iyi geliyor. Sardalya (Çiğ) tüketenler yani gerekli miktarda potasyum alanlarda böbrek taşı oranı, potasyumu eksik olanlara göre daha düşüktür. Diğer bir deyişle potasyum börek taşı oluşumunu engelliyor veya geciktiriyor.
Sardalya (Çiğ) içerisinde Protein bulunuyor. Sardalya (Çiğ) içerisinde bulunan bu protein aslında canlıların temel yapı taşlarından birisidir. Hayatın devamlılığı için çok çok önemli olan Protein Sardalya (Çiğ) dışında et, süt, balık ve diğer hayvansal besinlerde bulunuyor. Sardalya (Çiğ) içerisinde bulunan proteinin fazla alınması da karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple Sardalya (Çiğ) içerisinde bulunan Protein miktarını günlük dozunu kaçırmadan almamız lazım. Örneğin sporcuların kullandığı protein tozlarının faydası olduğu kadar zararlarının da olabileceği söz konusu. 1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde de 5 g Protein bulunuyor.
Sardalya (Çiğ) içerisinde Sodyum bulunuyor. Aslında günlük hayatımızda sodyumu en çok tuz ile alıyoruz. Ancak Sardalya (Çiğ) ile de bir miktar sodyum alıyoruz. Belirtmek gerekirse 1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde yaklaşık olarak 101 mg sodyum bulunuyor. Peki Sardalya (Çiğ) içerisinde de yer alan sodyum ne işe yarıyor? Sodyum kasların sinir ve fonksiyonlarının etkin çalışmasını sağlıyor. Sinir hücreleri arasındaki elektrokimyasal iletişim sodyum ile oluyor. Ayrıca sodyum, vücuttaki birçok fonksiyonun düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Siz de Sardalya (Çiğ) yiyerek sodyum almış olursunuz.
Sardalya (Çiğ) içerinde A Vitamini bulunuyor. A Vitamini özellikle diş sağlığı, kemik yapısının güçlü ve dayanıklı olması ile cilt sağlığı için son derece önemlidir. Eğer vücutta A vitamini eksik kalırsa özellikle gözlerde başlayan bulanmalarla bu açığa verilir. Sardalya (Çiğ) içerisinde de A Vitamini bulunmaktadır. 1 Adet Sardalya (Çiğ) içerisinde yaklaşık olarak 21,6 iu A Vitamini bulunur. Sardalya (Çiğ) tüketerek siz de A Vitamini ihtiyacınızın bir bölümünü bu besinden karşılayabilirsiniz.
Sardalya (Çiğ) içerisinde hiç C Vitamini yok. C Vitamini oranı 0.
Peki miktar olarak Sardalya (Çiğ) içerisindeki hangi maddeden ne kadar var? Mesela ne kadar Sardalya (Çiğ) yersek ne kadar kalori alıyoruz? Ne kadar vitamin alıyoruz? Sardalya (Çiğ) içerisinde ne kadar Karbonhidrat, Protein ve Yağ var? Sardalya (Çiğ) içerisinde vitamin var mı? Varsa hangi vitaminler var. İşte Sardalya (Çiğ) içerisindeki besinler ve miktarı...