Yeni Kimlik Kartı İle Milyonların Beklediği Gelişme! 81 İlde Başladı Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni Kimlik Kartı İle Milyonların Beklediği Gelişme! 81 İlde Başladı Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
YAYIN TARİHİ: 2.03.2022 19:39:00

Peş peşe açıklandı! 81 ilde başladı. Kimlik başvurusu nasıl yapılır? BİYOTEKSAN doğrultusundan HAVELSAN'ın mühendislik kabiliyetleriyle tasarlanan yerli parmak izi tarife sistemi, ilk olarak 26 Mart 2021'de Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde kullanıma alındı. Yaklaşık 1 senelik sürede kayıtlı bütün göçmenlerin kimlik doğruluğunu sağlama ve sorgulama işlemleri yerli sistem üzerinden gerçekleştirildi.

Son dakika haberine göre: Kimlik kartı her Tük vatandaşına verdiği şahsa özgü resmi kimlik belgesidir. Kanunen her bireyin sahip olması gereken kimlik kartları vatan dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha basit olması amacıyla çipli duruma geldi. Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların kimliklerini yenilemesi gerekiyor. Parmak izi başta olmak üzere biyometrik verilerin milli yazılımlarla emniyet altına alınması hedefiyle tasarlanan Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi'nin tüketimi yaygınlaşıyor. Kimlik yenileme işlemleri amacıyla son tarih ne zaman? Yeni kimlik müracaatı nasıl yapılır?



YENİ KİMLİK KARTI İLE MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ GELİŞME! 81 İLDE BAŞLADI 

Yerli parmak izi tarife sistemi 7 Ocak 2022'de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü içeriğinde 81 ilde kullanıma alındı. Kısa sürede TC kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport olmak üzere aşağı yukarı 2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tarife sistemi kullanılarak hazırlandı.

Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi kapsamında, vaka yerinden alınan parmak izlerini de teşhis etme özelliği olan yerli parmak izi tarife düzeneğinin Güvenlik Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında kullanıma alınmasına yönelik çalışmalara da başlandı.



Parmak izi tarife konusu ile ilgili yerli sermayenin korunması ve teknoloji kazanımı sağlanırken istikbal dehemmiyetde avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses gibi başka biyometrik teknolojilerin de millileştirilmesi ve Ulusal Biyometrik Veri Ailesi'nin elde edilmesi hedefleniyor.

Biyometrik verilerin milli yazılımlarla emniyet altına alınması kritik ehemmiyet taşıyor. Bu amaçla parmak izi, avuç izi, damar izi, yüz, iris, retina, ses gibi bütün güncel biyometrik tarife teknolojilerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi hedefiyle İçişleri Bakanlığı, HAVELSAN ve POLSAN arasında 13 Eylül 2019'da imzalanan protokolle Biyometrik Veri Sistemi Projesi başlatıldı. Böylece yerli ve milli biyometrik sistemler geliştirilirken bir yandan da verilerin milli güvenliği teminat alına alındı..

Geliştirilen milli biyometrik sistemleri vatan içersinde ve dışında yaşama geçirmek hedefiyle HAVELSAN ve POLSAN ortaklığında BİYOTEKSAN kuruldu.

Milli parmak izi tarife düzeneğinin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sonrasında bu senenin sonucunda Güvenlik Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında kullanıma alınması hedefleniyor.



YENİ KİMLİK YENİLEME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Yeni kimlik alabilmek amacıyla randevu koşulu var. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı olunan kurum amacıyla randevu alınabilir. İnternetten alabilmek istemeyenler amacıyla telefon alternatifi de bulunuyor. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilir.

YENİ KİMLİK YENİLEME İŞLEMİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Kimlik yenileme prosedürü amacıyla birtakım evrakların Nüfus Müdürlüğüne giderken götürülmesi gerekiyor. Bu evrakların randevu saatinden evvel tamamlanması ve randevu saatine götürülmesi şart. Aksi taktirde kimlik yenileme prosedürü yapılamaz. Yeni nüfus cüzdanı amacıyla lüzumlu belgeler;

Nüfus cüzdanı/kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi

Bir adet biyometrik fotoğraf

2022 YENİ KİMLİK DEĞİŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Kimlik yenileme ücretinin randevuya gitmeden evvel yatırılması gerekmektedir. Aksi taktirde kimlik yenilme prosedürü yapılmaz. Kimlik yenileme ücreti 2022 senesinde;


Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL



YENİ KİMLİK YENİLEME ÜCRETİ NASIL YATIRILIR?

Kimlik yenileme ücreti 5 şekilde yatırılabilir. Bunlar şu şekildedir:

Vergi Dairesi Müdürlüklerinden,

Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üstünden sanal pos programıyla kredi kartı ya da banka kartı aracılığıyla,

Gelir İdarisi Başkanlığına ait internet sayfasından

https://alo199.nvi.gov.tr/ ve https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinde belirti edilen anlaşmalı bankalardan

PTT Şubelerinden yatırılabilmektedir.



YENİ KİMLİK YENİLEME SON TARİH NE ZAMAN?

Kimlik kartının geçerlilik zamanı on yıldır. Sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren yenilenir. Geçerlilik tarihi kimlik kartı üstünde yer alır. Kimlik yenileme işlemleri 2023 senesine kadar devam edecektir.

YENİ KİMLİK KAÇ GÜNDE GELİR?

Başvuru prosedürünin sonrasında yeni kimlik kartı belirti edilen adrese ve şahsa PTT aracılığı ile teslim edilir. Teslimat ortalama bir hafta içerisinde tamamlanır.






 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR