Uçuşa Yasak Bölge Nedir, Ne Demek? NATO Niçin Kabul Etmiyor? Uçuşa Yasak Bölge Nasıl Oluyor?

Uçuşa Yasak Bölge Nedir, Ne Demek? NATO Niçin Kabul Etmiyor? Uçuşa Yasak Bölge Nasıl Oluyor?
YAYIN TARİHİ: 6.03.2022 10:59:00

​Uçuşa yasak bölge nedir, ne demek? Uçuşa yasak bölge nasıl yapılıyor? Neden önemli? NATO niçin kabul etmiyor? sorularının cevabı merak hususu oldu. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan harpta, Ukrayna uçuşa yasak bölge kararı alınmasını talep ediyor.

Ukrayna-Rusya savaşı tüm şiddeti ile devam ederken uçuşa yasak bölge ile ilgili detaylar ön plana çıktı.  Cumhurbaşkanı Zelenskiy, NATO toplantısı sonrasında uçuşa yasak bölge çıkmayınca oldukça hüsrana uğradı. Bu hal üstüne Uçuşa yasak bölge nedir, ne demek? Uçuşa yasak bölge nasıl yapılıyor? Neden önemli? NATO niçin kabul etmiyor? sorularının cevabı merak hususu oldu.


NATO ülkelerinin bunu kabul etmemesi üstüne Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy doğrultusundan reaksiyonla karşılandı. Zelenskiy yaptığı açıklamada, "Dokuz gündür acımasız bir harp görüyoruz; şehirlerimizi yok ediyorlar, insanlarımızı, çocuklarımızı bombalıyorlar. Yeni saldırılar ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilerek NATO kasıtlı olarak Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmamaya karar verdi. NATO ülkelerinin, güya Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmakla Rusya'nın NATO'ya karşı direkt olarak saldırganlığını kışkırtacağı tarafında bir masal oluşturduklarına inanıyoruz. Bu, kendi kendisine hipnoz. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor." ifadelerini kullandı.



 

UÇUŞA YASAK BÖLGE NASIL OLUYOR? UÇUŞA YASAK BÖLGE NEDİR, NE DEMEK? NATO NİÇİN KABUL ETMİYOR?


Askeri alanlarda uçuşa yasak bölge ilanı kapsamlı bir program olmasıyla göze çarpıyor. Bu halde mümkün bir saldırıyı ya da havadan istihbarat sağlanmasını engellemek amacıyla yabancı uçakların söz hususu alana girişinin engellenir. Söz hususu program savunmaya geçmek ya da uçak düşürmek gibi pek çok aşaması yanında getirmektedir. 



NATO delegesi ülkeler, uçuşa yasak bölge ilan ederse Rus uçaklarıyla Ukrayna'da karşı karşıya gelebilir. Bu hal harpın NATO topraklarına taşınmasına ve Rusya'ya harp açılmasına niçin olabilmektedir. Genellikle NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya - Ukrayna harpının NATO'nun harpı olmadığını söyleyerek Rusya ile harpmak istemediklerini açıkça meydana koymuştur.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR