Türkiye'nin Hava Sahası Rusya'ya Kapalı Mı, Açık Mı? Rusya'ya Hava Sahasını Hangi Ülkeler Kapattı?

Türkiye'nin Hava Sahası Rusya'ya Kapalı Mı, Açık Mı? Rusya'ya Hava Sahasını Hangi Ülkeler Kapattı?
YAYIN TARİHİ: 2.03.2022 09:37:00

​Rusya doğrultusundan Ukrayna'ya başlatılan işgal savaşı bütün dünyada ciddi manada endişe yarattı.  Dünyada fazlası ülke Rusya'ya karşı farklı yaptırımlar uygulamaya yarışına girdi. Bunlar arasında en önemli olanı ise hava sahasını kapatma kararı. Peki, Rusya'ya hava sahasını hangi ülkeler kapattı? Türkiye'nin hava sahası Rusya'ya kapalı mı, açık mı?

Dünya dehşet içine  Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı izliyor. Dünya ülkeleri tek tek Rusya'ya karşı birleşiyor. Bu anlamda Rusya'ya yönelik çok fena yaptırımlar da devam ediyor. Genellikle Avrupa ülkeleri Rusya ile çoğu alanda teması keserken aynı vakitte hava sahalarında da kapatmaya başladı. Peki, Rusya'ya hava sahasını hangi ülkeler kapattı? Türkiye'nin hava sahası Rusya'ya kapalı mı, açık mı?

​RUSYA'YA HAVA SAHASINI HANGİ ÜLKELER KAPATTI?


Ukrayna'ya işgal etmeye başlayan Rusya'ya karşı dünyadan reaksiyonlar devam ediyor. Bu yaptırımlar ve reaksiyonlar arasında en mühim olanı ise birtakım ülkelerin hava sahasını Rusya'ya kapatması oldu. Rusya’ya hava sahasını kapattığını aktaran ülkeler ise söyle; İspanya, Kanada, İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Portekiz, Avusturya, Belçika, İzlanda, İrlanda, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Çekya, Slovenya ve Bulgaristan…

TÜRKİYE'NİN HAVA SAHASI RUSYA'YA KAPALI MI, AÇIK MI?


Türkiye'nin hava sahası Rusya’ya kapalı mı açık mı sorusunun cevabı da çoğu vatandaş doğrultusundan merak ediliyor ve arama motorunda araştırılıyor. Şu anda Türkiye'nin Rusya hava sahasını kapattığına dair bir açıklama bulunmuyor.

HAVA SAHASI NEDİR?


Hava sahası, rastgele bir kara parçası ya da su kütlesi üzerindeki boyutları detaylı kanun, kural ve antlaşmalarla belirlenmiş atmosfer kütlesi. Günümüzde sarfedilen -kapsadığı alan olarak açısından- en büyük hava sahası birimi uçuş bilgi bölgesidir (FIR). Her ülkenin hava sahası bir ya da daha çok uçuş bilgi bölgesine bölünür.

HAVA SAHASININ KAPATILMASI NE DEMEKTİR?


Savunma Politikasi Analisti Turan Oğuz, Suriye hava sahasının kapalı olmasına karşın TSK’nın SİHA’larla başarılı operasyonlar yapmasının arkasındaki kuvveti değerlendirdi.

SİHA'ların başarılı operasyonunu iki nedene bağlayan Oğuz, "Suriye’de iki mühim hava savunma sistemi vurduk. Dolayısıyla bunları vurduktan sonra hava sahası içinde Suriye rejiminin hava savunma sistemi kalmamış olabilir. Böylece SİHA'larımız vazifesini başarı ile icra edebilmiştir. Zaten Suriye’nin hava savunma sistemlerinin seneler süren çatışmalar neticisende çok dayanıklı kalmadığı da ortadadır. Vaktinde ABD vurdu, İsrail vurdu biz vuruyoruz. Dolayısıyla bu hava Suriye’nin elinde hava savunma sistemi de kalmamış olabilir" ifadelerini kullandı.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR