Termobarik Silah (Vakum Bombası) Nasıl Öldürüyor? Ruslar Savaş Suçu İşliyor! Termobarik Silah Nedir?

Termobarik Silah (Vakum Bombası) Nasıl Öldürüyor? Ruslar Savaş Suçu İşliyor! Termobarik Silah Nedir?
YAYIN TARİHİ: 2.03.2022 09:36:00

​Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmede şuanlık bir anlaşma sağlanamazken, Rus ordusunun Ukrayna'da vakum bombası kullandığı iddiası kafaları karıştırdı. Termobarik bomba, Termobarik silah olarak da adlandırılan vakum bombasına dair merak edilenler arttı. Peki, Vakum bombası (Termobarik silah) nedir? Termobarik bombasının etkileri nelerdir, nükleer bir silah mı?

İşgalci Rus birlikleri cephelerde hüsrana uğrayınca savaş suçu işlemeye başladılar. Bu anlamda Ukrayna'ya karşı Termobarik silah olarak bilinen vakum bombaları kullanılmaya başlandı. Termobarik bomba, nükleer olmayan, fakat ısıya dayalı basınçla işleyen bir bombadır. Bombanın petrol ve hava bileşiminden meydana gelen patlama düzeneği, meydana getirdiği basınçla ufak bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahiptir.


TERMOBARİK SİLAH NEDİR?


Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, yüksek yanıcılığa sahip bir maddenin amacı rakımına göre daha eskiden ayarlanan belirli bir irtifada atmosferdeki oksijen ile termokritik bir hava-yakıt oranında karıştırılması, daha sonra bu karışımın bomba düzeneğine dahil elektronik bir fitil ile ateşlenmesi neticesi meydana çıkan devasa alev topu ve basınç dalgası ile nüfuz kısmındaki amaçlerin tesirsiz duruma getirilmesi prensibini kullanan silahlara denir. Hem de yakıt-hava patlayıcılar, yüksek tahribatlı basınç bombaları ve vakum (boşluk) bombaları olarak da adlandırılan  bu silahlar konvensiyonel patlayıcılı bombalara nazaran birim amaç kısmı ve uçak doğrultusundan taşınan birim ağırlığa göre çok daha yüksek bir basınç tahribatı ve bundan dolayı maliyet aktivite sunmaktadır.

TERMOBARİK SİLAH (VAKUM BOMBASI NASIL ÖLDÜRÜYOR?


Bombanın petrol ve hava bileşiminden meydana gelen patlama düzeneği, meydaan getirdiği basınçla ufak bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahiptir. Patlama havada ortaya gelir. Bombanın ortaya getirdiği yakıcı maddeden meydana gelen bulutun patlaması neticesi çok yüksek sıcaklık oluşur.

Uçaktan atılan termobarik bombasının birinci haznesi belirli bir irtifada patlar. Bu patlamadan sunulan patlayıcı toz imha edilecek kısmın üstüne serilir. İkinci aşamada ise bombanın ikinci haznesinde tespit edilen patlayıcı aerosol, ateş alarak çevredeki patlayıcı tozu tetikler. Oluşan kapsamlı vakum dalgası tahribat kısmındaki basıncı aşağı çeker. Etki kısmı içersinde kalan bütün canlılar buharlaşır. Bombanın patlamasından sonra toprakta ne kimyasal ne de nükleer atık kalır.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR