Şehirler Arası Kısıtlama mı Geldi? Şehirler Arası Yolculuk Yasak mı?

Şehirler Arası Kısıtlama mı Geldi? Şehirler Arası Yolculuk Yasak mı?
YAYIN TARİHİ: 7.04.2021 19:20:00

Şehirler arası kısıtlama var mı? Özel araçlarla şehirler arası seyahat yasak mı? Otobüslerle şehirler arası seyahat kısıtlaması var mı? Kısıtlamadan kimler muaf tutulmaktadır? İzin belgesi nasıl alınır?

Vakalar artmaya devam ederken sürekli yeni tedbirler devreye alınırken gündem sürekli olarak değişebiliyor. Bu kapsamda alınan kararların duyuruları yapılmaya devam ediyor. Koronavirüs sürecinde seyahat yapmak isteyen vatandaş tarafından da şehirler arası kısıtlama var mı sorusunu gündemlerinde yer alıyor.

Özel araçları ve otobüslerle yolculuk yapmayı düşünen vatandaş internet üzerinden araştırmalarını sürdürüyor. İşte son yayımlanan genelgeye göre merak edilen seyahat kısıtlamasının cevapları...

ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT YASAK MI?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, hafta içi ülke genelinde seyahat kısıtlaması uygulanırken, hafta sonları ise "düşük" ve "orta riskli" olarak haritada yer alan illerde 21.00-05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı belirtilmiştir.

Alınan karara göre, yüksek ve çok yüksek riskli olarak belirtilen illerde cuma günü 21.00-cumartesi 05.00, cumartesi 21.00-pazartesi 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması aynı şekilde devam etmektedir.

Düşük ve orta riskli olarak belirtilen illerde de 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındakilerin sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacağı belirtilmiştir.

Risk haritasında yüksek ve çok yüksek riskli olarak görülen illerde 65 yaş ve üzerindeki vatandaş 10.00-14.00 arasında, 20 yaş altındakiler 14.00-18.00 arasında sokağa çıkabileceklerdir.

Alınan karar kapsamında, sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde, özel araçlarla sokağa çıkma kısıtlaması vardır. Bu günlerde özel araçla şehirler arası seyahat yapabilmek için  izin belgesi alınması gerekmektedir. İzin belgesi almak için, EBAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak mecburi tutulmaktadır.


ZORUNLU HALLER HANGİLERİDİR?

Kısıtlama da zorunlu haller, tedavi olduğu hastaneden taburcu olarak asıl ikametine dönmek isteyen kişiler, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan kişiler, 

Kısıtlama da zorunlu haller, Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi),

Kısıtlama da zorunlu haller, bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayan ve ikamet ettikleri evlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), kısıtlamadan muaf olmaktadırlar.

Kısıtlama da zorunlu haller, ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri, de kısıtlamadan muaf olmaktadırlar.

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, kişilerde kısıtlamalardan muaf olmaktadırlar.

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, kişilerde kısıtlamalardan muaftırlar

Ceza infaz kurumlarından salıverilen, kişilerde zorunlu haller kategorisine girmektedir.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR