Rusya Ukrayna Görüşmesi Sonucu 3 Mart Ne Oldu? Rusya Putin Hangi Şartları Koştu? Ukrayna Ne İstedi?

Rusya Ukrayna Görüşmesi Sonucu 3 Mart Ne Oldu? Rusya Putin Hangi Şartları Koştu? Ukrayna Ne İstedi?
YAYIN TARİHİ: 3.03.2022 13:32:00

​3 Mart Rusya Ukrayna görüşmesi sonucu nedir? Sorusu merak ediliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 8. gününde çatışmalar devam ediyor. Avrupa Emniyet ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Ukrayna'nın Harkiv kentine düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Rus askerlerinden 498'inin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Peki Rusya Putin hangi şartları koştu? Ukrayna ne istedi?

3 Mart Rusya Ukrayna görüşmesi sonucu nedir? Sorusu merak ediliyor. Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'ın Gomel kasabasında oluşturulan görüşmelerden beklendiği üzere somut netice çıkmazken, istişare amacıyla başkentlere dönen heyetlerin bugün görüşmesi bekleniyor. Peki Rusya Putin hangi şartları koştu? Ukrayna ne istedi? Ukrayna lideri Zelenski ise savaşın başından bu yana aşağı yukarı 9 bin Rus askerinin öldüğünü iddia etti. Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Peki Rusya Putin hangi şartları koştu? Ukrayna ne istedi?

Bayraktar TB2 SİHA Rus Tanklarını Böyle Havaya Uçurdu! 

SON DAKİKA: TÜRKİYE BOĞAZLARI KAPATTI MI? 

3 MART RUSYA UKRAYNA GÖRÜŞMESİ SONUCU NE OLDU? UKRAYNA NE İSTEDİ?


Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

Ukrayna yönü, görüşmeler başlamadan evvel hedeflerini, ateşkes sağlanması ve Kırım ile Donbass dahil Rus askerlerinin bütün ülkeden çekilmesi olarak açıklamıştı. Kiev'in müzakere heyetinde yer alan yetkililerden devlet başkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, görüşmeden sonra yaptığı bildirimde müzakerelerin zorlu geçtiğini söyledi. Podolyak, "Ne yazık ki Rus yönü hâlâ, kendisinin başlattığı yıkıcı prosese dair çok doğrultulu bir bakış açısına sahip" dedi. Zelenskiy ise müzakerelerin bitmesiyle nerdeyse eş vakitli olarak, Kiev'e açık silah desteği vereme kararıyla Moskova'nın tepkisini çeken AB'ye üyelik müracaatı belgesini imzaladı.


Rusya yönü, Görüşmelerden evvel Belarus'taki masada neyin hedeflendiğine dair açık bir cevap vermeyen Rusya doğrultusundan gelen ilk açıklama ise daha 'umutlu' oldu. Rus heyetinde yer alan Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Rus ve Belarus heyetlerin görüşmede gelişme kaydedebilecekleri çoğu madde bulduklarını, bir ileri görüşmenin de en kısa vakitte gerçekleşeceğini belirtti.

“En çeşitli, en çeşitli şekilde tartıştığımızı söyleyebilirim, beş saatten çok çalıştık” diyen Slutskiy, “Ukrayna heyeti, bugünün gündeminde olan konuların özüne dair en çeşitli ve çeşitli tartışmayı dinlemeye ve katılmaya hazırdı” vurgusunu yaptı. Slutskiy, “Şimdi Moskova ve Kiev'de istişarelerde bulunmamız gerekiyor. Tarafların birbirine kulak vermesi önemli. Günümüz müzakerelerin ana neticesi bu. Bu esas olmadan bu formatın gerçekleştiğini söylemek imkânsız olurdu. Ancak format gerçekleşti” diye konuştu. Görüşmelere katılan heyetlerin ilişki durumunda kalmaya devam edeceklerine ilgi çeken Slutskiy, “(Çözüm için) umut olmasaydı bu formatta çalışmazdık. Çalışmaya devam ediyoruz” vurgusunu yaptı.

RUSYA PUTİN HANGİ ŞARTLARI KOŞTU?


Ancak bu açıklamadan kısa vakit sonra, Putin'in ateşkes amacıyla dört koşul koştuğu meydana çıktı. Kremlin açıklamasına göre Putin, telefonla görüştüğü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 'bir çözüme fakat Rusya'nın yasal emniyet endişelerinin öneme alınması' durumunda ulaşılacağını konuştu ve bu koşulları şu şekilde sıraladı: Rusya'nın Kırım üzerindeki egemenliğinin tanınması, Ukrayna devletinin askersizleştirilmesi, Nazilerden arındırılması ve tarafsız statüsünün garanti altına alınması.


 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR