2024 Yılı Dünya Menepoz Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Menopoz; bir kadının hayatındaki dönüm noktalarından birisidir. Bu noktada, kadınların menopoz süreci ile ilgili olarak bilgi alması ve farkındalık yaratılması amacıyla tüm dünyada 18 Ekim günü Dünya Menopoz Günü olarak ilan edilmiştir. Türkiye’deki kadınların menopoza girme yaşı 47 ila 49 arasında değişir. Dünyada ise bu oran daha yüksektir. Dünya ortalamalarına bakıldığında kadınların 50 ila 52 arasında menopoza girdiğini söylemeliyiz.



Menopoz; bir anda olup biten bir süreci ifade etmez. Belirli bir dönemin sonunda ortaya çıkar. 40’lı yaşların başından itibaren kadınlarda öncelikli olarak yumurtlama sayısı azalır. Bu gelişmeye bağlı olarak düzensiz adet kanamaları ortaya çıkar. Ayrıca, kadınların psikolojisinde de birtakım değişimler meydana gelir. Bunun yanı sıra, terleme ve ateş basması gibi olaylara da belirli aralıklarla rastlanır. Menopozun son sürecinde ise kadınların yakınmaları bir hayli artar. Son olarak, adet döneminin tamamen bittiğini söylemeliyiz. Bir kadının ortalama bir yıl boyunca adet görmemesi; menopoz tanısı konması noktasında yeterli bir kriterdir. 


Dünya Menopoz Günü Neden Önemlidir? 


Menopoz; kadınların hayatlarındaki bir dönemin bitişini ifade eder. 40’lı yaşların başlamasıyla beraber kadınlarda yumurtalıkların artık beyinden gelen uyarılara cevap vermemeye başladığını söylemeliyiz. Klimakterium olarak adlandırılan bu dönem; adetler arasındaki zamanın uzamasıyla kendisini belli eder. Ayrıca, kanama miktarı bir hayli azalır. Sıcak basmaları ve gece terlemeleri gibi unsurların artışı; kadınların yaşamış olduğu süreci en iyi şekilde özetler. Menopoz döneminde kadınların adetten kesilmesi yaşanır. 




Menopoza girme yaşı; 45 ila 55 arasında farklılık gösterir. Fakat, bazı kadınların 40 yaşından önce menopoza girmesi de söz konusudur. Bu tür vakalara erken menopoz adı verilir. Menopoz; her haliyle kadınların hayatını ciddi anlamda etkileyen bir süreçtir. Birçok hastalığın ortaya çıktığı bu dönemde kadınların hayat standartları da bir hayli düşer. 


Kadınlar Menopoz Döneminde Neler Yapmalılar? 


Menopoz öncesinde regl dönemlerinin daha uzun veya kısa sürmesine rastlanabilir. Ülkemizde 45 yaşından önce meydana gelen menopozlar erken menopoz olarak adlandırılır. Bu noktada, sigara kullanımının da menopozu tetikleyici etkisinin olduğunu söylemek gerekir. Menopoz dönemi hakkında birçok önyargı bulunur. Bu dönemin bir milat olduğunu ve kadınların bir daha hamile kalamayacağını düşünenler vardır. Ancak, zannedilen aksine kadınlar menopoz döneminde de hamile kalabilirler. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, 50 yaşından önce menopoza giren kadınlar, son adet dönemlerinden sonra iki yıl süreyle hamile kalabilirler. Bunun yanı sıra, 50 yaşından sonra menopoza giren kadınlar ise yine son adet dönemlerinin ardından bir yıl süreyle daha hamile kalma şansına erişirler. 



Kadınların menopoz dönemlerini sağlıklı geçirmek adına yapmaları gereken şeyler bulunur. 
•    Her şeyden önce, kadınların bu dönemde kendileriyle barışık olması gerekir. Düzenli egzersiz yapılması şarttır. Bu sayede, sıcak basması, terleme, uyuma güçlüğü gibi hususların etkileri azaltılabilir. Buna ek olarak, kemik erimesinin de düzenli egzersiz sayesinde azaltılabileceğini söylemek gerekir. 
•    Kadınların hayatlarının her döneminde olduğu gibi menopoz döneminde de düzenli ve dengeli beslenmesi gerekir. Sağlıklı bir şekilde beslenen kadın; menopozun uzun vadeli etkilerine karşı vücudunuzu zinde tutma şansına erişir. Balık, yeşil sebze, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Bu sayede, kalsiyum alma şansına erişilir. 
•    Hormon tedavisi; menopoz dönemi adına belirleyicidir. HRT adı verilen hormon replasman tedavisi; menopozun etkilerini azaltma şansı sunar. 
•    Menopoz dönemine girmiş bir kadının sağlık muayenelerini azaltmaması gerekir. Bu dönemde karşılaşılması muhtemel rahatsızlıkların önlenmesi adına doktor kontrolüne başvurmak şarttır. 

2024 Dünya Menepoz Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Menepoz Günü Tarihi 18 Ekim


2024 Dünya Menepoz Günü Hangi Gün?


Dünya Menepoz Günü 2024 yılında Pazartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR