ÖTV Sonrası İkinci El Araçlara İndirim Dopingi! Bu Otomobiller 120 Bin TL Altında Satılmaya Başlandı

ÖTV Sonrası İkinci El Araçlara İndirim Dopingi! Bu Otomobiller 120 Bin TL Altında Satılmaya Başlandı
YAYIN TARİHİ: 22.02.2022 10:00:00

Artan enflasyon, yükselen dolar ve pandeminin de etkisiyle sıfır ve ikinci el araba satışları neredeyse durma noktasına geldi. Piyasanın alt üst olması hem devleti hem de halkı kötü etkiledi. Aracını satan kişiler yenisini alabilmek için üzerine ciddi miktarlar eklemek zorunda kaldı.

İkinci ek araç fiyatları, sıfır araçlara yaklaşırken, 150 bin TL'nin altına iyi bir araç bulmak imkansız hale geldi. Bu sıkıntıların azalması ve sektörün biraz da olsa canlanabilmesi için, hükümet tarafından ÖTV indirimi uygulandı. Herkesin işine gelen bu indirim sayesinde, özellikle ikinci el piyasasında güzel bir hareketlilik oldu.

ÖTV İndirimi Hangi Araçlara Uygulandı


2022 yılında bazı araçlar için Özel Tüketim Vergisi için ara kademeler getirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, 1600 cc’nin altında kalan motorlu binek taşıtlar için, beş farklı dilimde ÖTV uygulanacağı kararı resmi gazetede yayınlandı. Bu karara göre indirim sonrası, sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının yüzde 15’e kadar düşmesi bekleniyor. 
Eskiden üç dilimden oluşan ÖTV oranı, yeni yılda ara kademelerin eklenmesiyle 5 dilime çıkarıldı. Böylece Özel Tüketim Vergisinin 2022 yılında, yüzde 45, 50, 60, 70 ve 80 olarak uygulanacağı bildirildi. Böylece piyasada belirli bir oranda rahatlamanın yaşanılmasının beklenildiği de açıklanmış durumdadır.


ÖTV İndirimi İle 120 Bin TL Altında Düşen


ÖTV indirimi sonrası vergi dilimlerinin beşe çıkmasıyla belirlenen vergi tutarları şöyle. 120 bin lira ve altındaki araçlara yüzde 45 oranında vergi uygulanacak. 120 bin ve 150 bin lira arası olan araçlar, yüzde 50’lik vergi diliminde, 150 ve 175 bin liralık araçlar, yüzde 60’lık vergi diliminde, 175 bin ve 200 bin lira arasındaki araçlar, yüzde 70’lik vergi diliminde yer alacak. 

200 bin TL üzeri araçlar işe yüzde 80'lik vergi diliminde değerlendirilecek. Bu indirim sonrası araç piyasasında ciddi bir hareketlilik meydana geldi. Özellikle 120 bin lira altında kalan araçlar çokça tercih edilenler arasına girdi. Böylece araç fiyatları zamlarında azalmalar da hedefleniyor!

 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR