Ölü Kedi Sıçraması Nedir, Avantajı Var mı?

Ölü Kedi Sıçraması Nedir, Avantajı Var mı?
YAYIN TARİHİ: 24.09.2022 13:49:00

Ekonomide sıklıkla kullanılan kavramlardan biri olan ölü kedi sıçraması ilk olarak 1985 yılında medyada kullanılmıştır.

Ekonomide sıklıkla kullanılan kavramlardan biri olan ölü kedi sıçraması ilk olarak 1985 yılında medyada kullanılmıştır. Yatırım piyasalarında yer verilen bu tabir düşüş içinde olan bir yatırım ürününün en dibe inmeden önceki son yükselişini ifade eder. Yaşanan duruma ölü kedi sıçraması isminin verilmesinin nedeni ise ölü bir kendinin birçok hızlı düştüğünde sıçrayabileceği fikridir. Bu hareketin fark edilmesi biraz zordur. Hareket gerçekleştikten sonra yatırımcılar kâr ya da zarar edebilirler.

İngilizce ifadesiyle dead cat bounce durumu genellikle piyasa ayı sezonuna girdiğinde ortaya çıkar. Yüksek ve hızlı düşüşler bir düzeltmeye olan ihtiyacı artırır. Bu düzeltme ile fiyatlar yükselir ve yaşanan sıçrama ile trend tekrar aşağı yönlü hareketine devam eder. Fiyatların yükselmesi büyük yatırımcılar yani balinalar tarafından gerçekleşir. Yeni alıcı bulunamadığında, yapılan girişimlerle normal yatırımcılar ellerindeki yatırım ürünlerini yüksek fiyatlardan satmaya başlarlar. Bu hareketle fiyatlar giderek düşer ve hatta yükselişten önceki seviyesinden çok daha aşağılara iner. Fiyatlar düşükken alış, yüksekken satış gerçekleşir.

Ölü Kedi Sıçraması Nasıl Anlaşılır?

Cat bounce durumunda fiyat hareketleri ani şekilde ters yönlü trend izler. Kısa fiyat toparlanması gibi görünen durum kesintiye uğrar ve sonrasında tekrar düşüş görülür. Ancak meydana gelen hareketlenmenin ölü kedi sıçraması mı yoksa trend değişimi mi olduğunu fark etmek son derece zordur. Genellikle kedi sıçraması çoğu zaman gerçekleştikten sonra fark edilir, teknik analizlerde bir devam modeli şeklinde değerlendirilir. Fiyat grafiklerinde en dip nokta belirlenmeye çalışılır. Ancak bu belirleme ileri seviyede deneyim ve bilgi birikimi gerektirir. Kripto para bitcoin platformları haricinde borsa, hisse senedi ve diğer tüm ekonomi kalemleri dikkate alınarak geniş bir mecrada inceleme yapılır.

Ölü Kedi Sıçraması Sonrasında Ne Olur, Avantajlı mıdır?

Cat-bounce nedir diye araştırıldığında bu gibi durumlarda yatırımcıların short ya da long pozisyon aldığı görülür. Meydana gelen durumu fark eden yatırımcılar bu sayede kazanç elde edebilirler. Fakat ölü kedi sıçraması ile yukarı yönlü trendi birbirinden ayırmak kolay değildir. Tahmini şekilde değerlendirilen bu hareket doğru görüldüğünde avantajlı olacaktır. Net durum sıçrama tamamlandığı zaman ortaya çıkar. Bunu doğru zamanda fark edebilmek ve piyasalarda yaşanan hareketleri doğru analiz edebilmek için teknik bilgi düzeyinizin yüksek olması önemlidir. Bunun için ihtiyaç duyacağınız tüm içeriklere ve profesyonel desteğe doğrudan Paranfil aracılığıyla ulaşabilir, yatırımlarınızı kazançlı çıkarabilirsiniz.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR