Netleşti! SGK'Dan Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılacak? Sıfır Faizle SGK'dan Konut Nasıl Alınır?

Netleşti! SGK'Dan Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılacak? Sıfır Faizle SGK'dan Konut Nasıl Alınır?
YAYIN TARİHİ: 22.02.2022 10:25:00

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında görülen yüksek oranlar sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) harekete geçti. Bir yandan yüksek faiz oranları diğer yandan artan konut fiyatları derken vatandaşlar ev sahibi olma hayallerini ertelemek zorunda kaldılar. SGK ise bu kişileri sevindiren bir uygulamaya daha imza attı.

Ziraat Bankası şubelerinden verilecek faizsiz konut kredisi desteği ile birçok kesimden vatandaşın doğrudan faizsiz olarak konut kredisi kullanması sağlanacak. Ancak söz konusu kredi fırsatından yararlanmak için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Peki, SGK faizsiz konut kredisinden kimler yararlanabilir? İşte 0 faizli konut kredisi şartları…

0 Faizle SGK'dan Konut Nasıl Alınır?


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirli kişiler için %0 faizle konut kredisi desteği verileceği duyuruldu. Söz konusu kapsamdan yararlanmak için 5434 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelerde yer alan koşullar ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında belirlenen maddeler ile konuya ilişkin diğer kanunlarda yer alan şartların sağlanması gerekecek.



Kapsam dahilinde yer alacak kişileri kapsayan kanunlar ile faizsiz konut kredisinden harp ve vazife malulü olan kişilerin yararlanması mümkündür. Öte kapsamda yer alan ancak ilgili sebeplere bağlı olarak hayatını kaybeden kişilerin dul ve yetimlerinin de yararlanması mümkündür. Harp ve vazife malullüğü aylığı alırken faizsiz kredi hakkını kullanmadan vefat eden kişilerin yakınları da bu haktan yararlanabilmektedir.


Belirlenen haller kapsamında harp veya vazife malulü olup sınıf veya görev değiştiren kamu görevlileri de yararlanabilir. Bunlara ek olarak 684 sayılı KHK kapsamında olan 15 Temmuz Gazilerinin de faizsiz kredi kullanması sağlanacak.

Faizsiz Krediden Yararlanacaklar Arasında Öncelik Sıralaması


SGK faizsiz kredi kapsamında öncelik sıralaması ise yine ilgili kanunlar ve yönetmelikler kapsamında düzenlenmiştir. Hak sahiplerinin talep etmesi halinde öncelik malulün direkt kedisine verilecektir. Faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın vefat eden kişilerin dul eşi veya eşinin evlenmesi halinde kredi kullanımına uygun yetim aylığı alma koşuluna bakılmaksızın çocuklarının yararlanması sağlanmaktadır.
Bu kişilerin ardında kredi kullanımına uygun yakınlarının olmaması durumunda anne veya babasına, konut sahibi olmaları amacıyla ve sadece 1 konutla sınırlı olmak üzere TOKİ tarafından kredi verilmektedir.

Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılacak?


Faizsiz konut kredisi hakkından yararlanmak isteyen hak sahiplerinin eskiden olduğu gibi ‘’Hak Sahipliği Belgesi’’ ile TOKİ tarafından hak sahipliğini gösteren belgenin düzenlenmesine gerek kalmadan işlem yapılabilmektedir.

SGK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği bu kişilerin doğrudan Ziraat Bankası veya Halkbank üzerinden faizsiz kredi için başvuru yapmaları mümkündür. Kredi şartlarını sağlayan kişiler veya hak sahiplerinin yakınları kolayca faizsiz krediden yararlanarak konut satın alımları için işlem gerçekleştirebilmektedir.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR