Milyonlar Bekliyor! Af Son Dakika Çıkacak Mı? Genel Af Var Mı Ve Çıktı Mı? İşte Genel Af Düzenlemesi

Milyonlar Bekliyor! Af Son Dakika Çıkacak Mı? Genel Af Var Mı Ve Çıktı Mı? İşte Genel Af Düzenlemesi
YAYIN TARİHİ: 21.02.2022 17:58:00

Sosyal medya yine yıkılıyor. Milyonlarca vatandaş genel af çıkmasını istiyor. Son zamanlarda meydana atılan 'Genel af çıkacak mı?' ve '2022'de genel af çıkabilir!' iddiaları ardından bu bozukluğun yanıtı bilhassa mahkum yakınları doğrultusundan araştırılmaya ve gündeme getirilmeye başlandı. Peki, Af son dakika çıkacak mı? Genel af var mı ve çıktı mı? İşte genel af düzenlemesi...

Herkesin bildiği üzere 2020 senesi Nisan ayında AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz planlamasina dair yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti. 
Kabul edilen teklifle terör, cinayet, uyuşturucu, kadına şiddet ve cinsel suçlar haricinde, cezanın yarısı oranında infaz uygulaması yapılmıştı. 'Milli istihbarat yasası kapsamına giren suçlardan mahkum olanlar' kapsam dışında kalırken teşkilat kuran ve yönetenlerin cezaları ile tefecilik sucu işleyenler ile canavarca hisle kasten yaralama suçunu işleyenlere verilebilecek cezalar ise artırıldı. Kanun çıktığında durumu hazırda ile ilgili hüküm tespit edilen aşağı yukarı 90 bin mahkum yasadan yararlandı. Teklifin yasalaşmasıyla eş güdümlü ilk hafta içinde 45 bine yakın mahkum da tahliye edilmişti. Bunların üstüne af bekleyen mahkumlar, 2022 senesinde da önerinin meclise sunulup sunulmayacağını incelemeye başladı. Peki, Af son dakika çıkacak mı? Genel af var mı ve çıktı mı? İşte genel af düzenlemesi...

AF SON DAKİKA ÇIKACAK MI? GENEL AF VAR MI VE ÇIKTI MI? İŞTE GENEL AF DÜZENLEMESİ


2022'de genel af düzenlemesiyle alakalı iddialar birtakım sosyal medya hesapları doğrultusundan meydana atıldı. Fakat konuyla alakalı rastgele resmi bir açıklama bulunmuyor. Bilindiği üzere genel af fakat TBMM'ye sunulacak bir öneri ve önerinin kabul edilmesiyle olası olabiliyor. Bu aşamada öneriyi sunabilecek Meclis'teki siyasi partilerden ve Cumhurbaşkanı'ndan hiçbir açıklama gelmedi. Dolayısıyla şimdilik bir öneri olmadığı gibi genel afla alakalı bir çalışmanın sinyali de verilmedi.

​GENEL AF VE ÖZEL AF NEDİR?


Genel af ve özel af kavramı temel olarak anayasa ve ceza hukuku kapsamında değerlendirilen iki mühim kavramdır. Etkileri bakımından çok yönlü özellikler taşıyan genel ve özel af, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında kendisine yer edinmiştir. Benzer şekilde anayasa hukuku kapsamında da af ile ilgili detaylı düzenlemelere rastlanabilir. Af kavramı genelde ülkemizde siyasi tartışmaların yaşanmasına ve bu gaye ile tercih edilen özelliklere sahiptir.

Türk yargı sisteminde af ile ilgili değişik düzenlemelere yer verilmiştir. Af kavramı genel ve özel af olmak üzere iki değişik başlık altında incelenebilir. Her bir başlık altında da yeni alt başlıklar; çeşitleri, hükümleri ve hukuki neticeleri kapsamında değişik sınıflara ayrılır. Bu gaye ile af ile ilgili olabildiğince geniş bir alanda araştırma yapılması gerekebilir. Genel af ve özel af yasa yetki verilen şekilde gerçekleştirilmektedir.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR