Kümülatif Artış Ne Demek? Kümülatif Zam Nedir? Asgari Ücrette Vergi Muafiyeti Nasıl Düşer?

Kümülatif Artış Ne Demek? Kümülatif Zam Nedir? Asgari Ücrette Vergi Muafiyeti Nasıl Düşer?
YAYIN TARİHİ: 13.12.2021 11:55:00

​2022 yılı yeni Ocak ayı memur maaşları açıklandı. Milyonlarca memurun yakından takip ettiği zam oranları Çalışma Bakanlığı tarafından açıklandı. Son dakika açıklamasında memur ve memur emeklisi maaşlarında yüzde 30 oranında zam yapıldığı duyuruldu. Peki Kümülatif Zam Nedir Kümülatif Artış Ne Demek?

Kümülatif zam ​bağlamında en düşük memur maaşı ve yeni 2022 Ocak memur maaşları merak ediliyor. Bugün, gün içerisinde Memur Sen Konfederasyonu bağlamında memur ve memur emeklilerine ek zam uygulanacağı açıklamasının sonrasında resmi rakam belli oldu. Çalışma Bakanlığı son dakika açıklaması ile zam oranını yüzde 30 ve yüzde 35 arasında olacağını belirtti. Peki Kümülatif zam nedir, Kümülatif artış ne demek?

VERGİ MUAFİYETİ NASIL DÜŞÜRÜLECEK?

Asgari ücret görüşmelerinin üçüncü turunda birinci vergi diliminin senelik brüt asgari ücret miktarına çekilmesi konusu ile ilgili anlaşıldı. Buna göre kümülatif vergi matrahı hesabında brüt asgari ücret öneme alınacak. Uzmanlara göre, bu planlama gelir vergisinden kaynaklı bin 500 liralık katkı sağlayacak. Prim ve vergi indirimi yapılırsa asgari ücretin işverene maliyetindeki artış da sınırlı kalacak. Ayrıca, asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6, başka yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması konusu ile ilgili görüş birliği var.



MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ 2022 OCAK AYI ZAMLARI İÇİN ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farkından meydana gelen zam yapıldığını açıkladı.

MEMUR SEN'DEN MEMUR VE MEMUR MAAŞLARI AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI

Kamu personeli maaşlarına Ocak ayında ek zam yapılmasına dair memur sendikalarından talepler gelmişti. Dolar kurunda yaşanan artışlar ve alım gücünün azalmasına dair açıklamaların sonrasında memur maaşlarının iyileştirilmesi istenmişti. Yetkili konfederasyon konumunda olan Memur Sen bu taleplerin cevap bulunduğunu duyurdu. Sendikadan oluşturulan son dakika açıklamasında "Ocak ayında memur maaşlarına yansıyacak şekilde ek protokolle alım gücünü yükseltme konusu ile ilgili mutabık kaldık" bilgi kapasitesi verdildi. Memur maaşlarına ek zam yapılacağına dair açıklama ise Memur Sen Başkanı Ali Yalçın'dan geldi. 




2022 MEMUR MAAŞI NE KADAR OLDU?

2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, kamu görevlileri amacıyla mühim kazanımlara imza atıldı. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından meydana gelen zam yapıldı. 3600 Ek Gösterge sorunu vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi durumuna getirildi.

KÜMÜLATİF NE DEMEKTİR?

Kümülatif sözcük manası olarak ”toplu ya da birikmiş” manasına gelir. Ekonomide kullanıldığında ise toplanarak gelen manası verir. Bu terim gelir matrahı bölümünde sarfedilen bir ibaredir. Normalde bir işe girdiğinizde işveren ile brüt ücret üzerinden bir maaş konuşması yapılır. Brüt ücret bireyin net maaşına SGK primleri, işsizlik primleri, gelir vergisi ve damga vergisinin eklenmesi ile meydana çıkar. Daha yalın biçimi ile devlet doğrultusundan primler ve vergiler kesildikten sonra elinize kalan para demektir. Brüt ücret üzerinden %14 SGK primleri, %1 işsizlik primi, %0,759 damga vergisi kesilir. SGK primleri,  işsizlik primi çıkarıldığında ise kalan maaş vergi dilimi dahilinde gelir vergisi uygulanır.



KÜMÜLATİF GELİR VERGİSİ NEDİR?

Brüt ücretli çalışanların 6 aydan sonra maaşlarında bekledikleri yükselmenin aksinin her ay maaşlarında azalmalar gördüğünde hayal kırıklığına uğrarlar. Bu kesintilerin işveren doğrultusundan yapıldığını sanan birey adedi bir hayli çokdır. Lakin işin aslı öyle değildir. Sizin aldığınız maaş vergi dilimi içerisine girdiği amacıyla bundan sonra gelir vergisine tabii olduğunuz manasına gelir. Yani Ocak ayında aldığınız maaş ile Aralık ayında aldığını maaş ayında bundan sonra değişiklikler vardır.

Türkiye’de gelir vergisine dayalı bir vergi sistemi mevcut. Çok para kazanarak vergi diliminin üst esnasında yer alan vatandaşlar kısa sürede olabildiğince çok vergi ödemeye de mahkum olurlar. Yani asgari ücretle çalışan bir inşaat işçisi ile bir hekimin aynı vakitte gelir vergisine tabi olması beklenemez. Bu yüzden bireylerin ne vakit gelir vergisi ödeyeceği; toplanarak gelen gelir vergisi matrahı ile hesaplanır.


 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR