Koronavirüs Aşısında 3. Dozu Oldu. Herkes Onu Konuşmaya Başladı…

Koronavirüs Aşısında 3. Dozu Oldu. Herkes Onu Konuşmaya Başladı…
YAYIN TARİHİ: 26.04.2021 13:13:00

Moderna’nın geçen seneki ilk doz aşı denemelerine katılan Ian Haydon önceki gün dünyada üçüncü doz aşı olan ilk insanlardan biri oldu.

30 yaşındaki Ian Haydon, Covid-19 aşısının test edilmesi için gönüllü olanlardan biri. 45 kişilik ilk denemede yer alan Haydon son olarak 60 katılımcıdan oluşan üçüncü doz aşılama için oluşturulan test grubunda yer aldı.

İLK DOZ SORUNSUZDU

Haydon, geçen yıl bahar aylarında bir arkadaşının aşı denemelerine katılacağını öğrenip kendisi de katılmak için form doldurdu. 8 Nisan 2020’de Haydon, şu anda kullanım için izin verilenden çok daha yüksek olan ilk deneysel aşı dozunu aldı. Aşama 1 güvenlik denemesine kaydoldu, bu da tüm katılımcıların aktif bir doz aldığı ve yan etkiler açısından izlendiği anlamına gelmekte.

Haydon, ilk doz aşısıyla ilgili izlenimlerini Insider’a şu sözlerle anlattı: “İlk dozum oldukça olaysızdı. Ertesi gün kolumda aşının yapıldığı yerde ağrım oldu, ancak oldukça hızlı bir şekilde kaybolduğunu hatırlıyorum.”

İKİNCİ DOZDA YAN ETKİ GÖSTERDİ

Haydon, bir süre sonra ikinci doz için de çağırıldı. Ancak bu defa farklı yan etkilerle karşılaştığını belirtti. Kol ağrısının yanında gece yüksek ateş, mide bulantısı, baş ağrısı ve kas ağrıları ile uyandıktan sonra Haydon, deneme katılımcıları için kurulan 24 saatlik yardım hattını aramış.

Ateşini düşürmek için acile gitmesi tavsiye edilen Haydon, acilde geçirdiği iki saatten sonra çok daha iyi hissetmeye başlayıp taburcu olmuş.

Ancak Haydon, ertesi gün uyandığında kendini hâlâ hasta hissettiğini belirtti. Evde kusup bayılmasına rağmen yeniden acile gitmek istemedi. O akşam ateşi düşmüş, baş ağrısı ve mide bulantısı da azalmış. Ve ertesi gün uyandığında, tamamen iyileştiğini söyledi.

“BİRÇOK İNSANA FAYDA SAĞLAYACAK”


Bu korkutucu 24 saate rağmen Haydon, aşı denemeleri için gönüllü olduğuna pişman olmadığını da şu sözlerle belirtti:


“Ne kadar kötü olsa da, bunun boşuna olmadığını bilmek beni rahatlatıyor. Aşının en etkili dozunu ve hangi dozun çok yüksek olduğunu öğrendik ve bu, aşının daha güvenli bir dozunu alan birçok insana fayda sağlayacak”

ÜÇÜNCÜ DOZ AŞISINI DA OLDU

Faz 1 denemesini yürüten ekip, yaklaşık üç ay önce Haydon ile temasa geçti. Araştırmacılar olası bir güçlendirici dozun güvenliğini araştırıyorlardı ve ilk dönem katılımcılar uzun vadeli bir çalışma için en iyi umutlarıydı.

Haydon, gönüllü olarak katıldığı bu son doz için ise şu açıklamalara yer verdi:

“Araştırmacıların incelediği iki konu var: Takviye almanın güvenli olup olmadığını bilmiyoruz ve ayrıca aşının biraz değiştirilmiş bir versiyonunu almanın etkisinin ne olacağını da bilmiyoruz.”

Haydon, şu anda kullanımda olan 25 mikrogram Moderna aşısından ve ilk kez Güney Afrika’da görülen B.1.351 varyantına uyarlanmış 25 mikrogram yeni bir aşıdan oluşan deneysel bir güçlendirici aldı.

Haydon, üçüncü doz aşısını ilk dozundan yaklaşık bir yıl sonra 1 Nisan’da aldı. Takviye aşısı olduğu için biraz kol ağrısının yanı sıra, ertesi güne kadar süren düşük dereceli ateş, mide bulantısı, ağrılar ve yorgunluk vardı. 24 saat süren yan etkilerden sonra kendini gayet iyi hissettiğini belirtti.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR