Korkutan Gizemli Beyin Hastalığı! Tıp Çaresiz Kaldı…

Korkutan Gizemli Beyin Hastalığı! Tıp Çaresiz Kaldı…
YAYIN TARİHİ: 1.04.2021 10:28:00

Kanada'da tespit edilen, daha önce görülmemiş bir beyin hastalığı, tıp çevrelerini şaşırttı. 43 kişde görülen hastalığa henüz bir teşhis konulamadı…

Kanada'da ortaya çıkan yeni beyin hastalığı, tıp otoritelerini çaresiz bıraktı. New Brunswick bölgesinde şu ana kadar 43 kişide görülen ve henüz teşhis konulamayan hastalık spazm, hafıza kaybı ve halüsinasyon belirtileriyle kendini gösteriyor.

Kanadalı bilim insanları, hastalığın deli dana ile ilgilisi olmadığını açıkladı. Gizemli olarak tanımlanan hastalık için belirleme çalışmaları sürüyor. 

Independent Türkçe’de yer alan habere göre New Brunswick bölgesinde patlak veren hastalığın deli dana (Creutzfeldt-Jakob) hastalığıyla benzerlik gösterdiği belirtiliyor. Deli dana hastalığı kişilik değişimlerine, anksiyeteye, depresyona ve hafıza kaybına neden olan bir beyin hastalığı. Kendiliğinden ortaya çıkabilen veya kalıtsal olabilen hastalık, bunama ve ölüme yol açabiliyor.

2015’TE İLK VAKA TESPİT EDİLDİ

Hem insanları hem de hayvanları etkileyebilen bu tür hastalıklar, enfekte et ürünleri yoluyla insanlara bulaşabiliyor. Söz konusu hastalığa dair ilk şüpheli vaka 2015'te kayıtlara geçti. 2019'da 11, 2020'deyse 24 yeni vaka tespit edildi. Şu an toplam vaka sayısı 43'e yükselirken, beş kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğü düşünülüyor.


Doktorlar önce vakaları deli dana hastalığıyla ilişkilendirmişti. Ancak yapılan testler, deli dana hastalığına dair herhangi bir kanıt ortaya koymadı.
HASTALIK 18-36 AY İÇİNDE BELİRTİLER ÇOĞALIYOR

Hastaların ilk şikâyetleri arasında açıklanamayan ağrılar, kas spazmları ve davranış değişiklikleri görülmekte. Bu şikâyetlerin başta anksiyete veya depresyon göstergesi zannedildiği ancak 18 ila 36 ay içinde bilişsel kapasitede azalma, hafıza kaybı, görme bozuklukları, anormal kas hareketleri, kas erimesi, salya artışı ve diş gıcırdatma gibi yeni belirtiler eklendiği belirtiliyor. Bazı hastalar da, vücutlarında böcek yürümesi hissi dahil, korkutucu halüsinasyonlar görüyor.

Kanada'nın Acadian yarımadasında yer alan New Brunswick bölgesindeki doktorlar, bir yıldan uzun süredir bu nörolojik hastalığın ne kaynağını ve sebeplerini tespit edebildi, ne de teşhis koyabildi.

HASTALIĞIN NE OLDUĞU ARAŞTIRILIYOR

Doktorlar, nadir görülen, deforme olmuş proteinlerden kaynaklanan ve olan Creutzfeldt-Jakob isimli beyin hastalığından şüphelense de, bu ihtimal de hastalar üzerinde yapılan taramalar sonrasında elendi. Bölgenin sağlık kurumu doktorlardan Creutzfeldt-Jakob hastalığına benzer semptomlar gösteren vakaları izlemelerini istedi. 

Federal yönetimin yetkilendirdiği bilim insanları da dahil bir grup araştırmacı hastalığın ne olduğunu anlamaya çalışıyor. İlgili soruşturma ekibinin başındaki Dr. Alier Marrero, birbirinden bağımsız görülen ve ayrı ayrı tedavi edilebilecek bu semptomların bir arada görülmesinin sebebini henüz bulamadıklarını, daha önceden bilinmeyen bir nörolojik sendrom ihtimali üzerinde durduklarını kaydetti.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR