Kanda Pıhtılaşmaya Sebep Olan Johnson & Johnson Aşısının Kullanımını Durduruldu…

Kanda Pıhtılaşmaya Sebep Olan Johnson & Johnson Aşısının Kullanımını Durduruldu…
YAYIN TARİHİ: 14.04.2021 09:06:00

ABD, Johnson and Johnson'ın (J&J) ürettiği tek dozluk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı iddiası nedeniyle durdurma kararı aldı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yaptığı çağrıda, aşılamadan 6 ila 13 gün sonra 6 kadında meydana gelen olağandışı pıhtılaşma nedeniyle Johnson and Johnson aşısının ülkede kullanımına ara verilmesini istemişti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kararın “çok fazla ihtiyatlı davranılmasıyla alındığını” söyledi. 

Firmadan yapılan açıklamada, "Önceden önlem alarak Kovid-19 aşımızın Avrupa'da yaygınlaşmasını erteleme kararı aldık" ifadesi paylaşılıp Johnson & Johnson aşısı olduktan sonraki üç hafta içinde, şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, bacak ağrısı, nefes darlığı çekenlerin doktorlarına başvurması tavsiye edildi.

FARKLI BİR TEDAVİ GEREKTİRMEKTE

FDA’ın Twitter’dan paylaştığı açıklamada, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ile birlikte aşının yapılmasından sonra ortaya çıkan 6 çok nadir vakanın incelendiği belirtildi. FDA ve CDC’nin ortak açıklamasında, Serebral Venöz Sinus Trombozu olduğu ve bu tip kan pıhtılaşmasının farklı bir tedavi gerektirdiği vurgulandı.

Vakaların hepsinin 18-48 yaş arası olduğu ve semptomların aşıdan 13 gün sonra görüldüğü kaydedildi. New York Times gazetesi kadınlardan birinin öldüğünü, birinin de durumunun ağır olduğunu belirtti.

AB VE İNGİLTERE SİPARİŞ VERMİŞTİ

Avrupalı düzenleyiciler 11 Mart'ta Johnson and Johnson'ın ürettiği Kovid-19 aşısının kullanımını onaylamış ve bu yıl için Avrupa Birliği (AB) 200 milyon, İngiltere de 30 milyon doz aşı siparişi vermişti.


Öte yandan, mart ayında İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan da Avrupa ülkelerinde yaygın olarak uygulanan Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını, bazı hastalarda kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle geçici olarak durdurmuştu.

Aynı teknoloji ile üretilen Johnson & Johnson ve AstraZeneca aşıları, Kovid-19'un dış yüzeyini kaplayan başak geni vücuda taşımak için adenovirüs adı verilen soğuk bir virüs kullanıyor.

GÜNEY AFRİKA DA AŞININ KULLANIMINI ASKIYA ALDI

Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ile Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) aşının kullanımını geçici olarak durdurma tavsiyesini ciddiye aldıklarını belirtti.

Güney Afrika'da şimdiye kadar aşı olanlarda kanda pıhtılaşma görülmediğini aktaran Mkhize, buna rağmen ihtiyati olarak kullanımı askıya alma kararına vardıklarını belirtti.

Mkhize ayrıca, aşının güvenliğine ilişkin araştırma ve müzakerelerin birkaç gün içinde sonlanmasını ve aşının tamamıyla kullanımdan çekilmemesini beklediklerini kaydetti.

Güney Afrika'nın kararı, CDC ve FDA'nın aşılamadan 6 ila 13 gün sonra 6 kadında meydana gelen olağan dışı pıhtılaşma nedeniyle Johnson and Johnson aşısının ülkede kullanımına ara verilmesini istemesinden saatler sonra geldi.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR