EYT'lilere 15 Yılla Emeklilik Şartı! Kimler 48-49-50-51 Yaşında Emekli Olabilecek O Liste

EYT'lilere 15 Yılla Emeklilik Şartı! Kimler 48-49-50-51 Yaşında Emekli Olabilecek O Liste
YAYIN TARİHİ: 4.03.2022 09:36:00

Emeklilik için yaşa takılan fakat prim ödemelerini tamamlamış vatandaşlar için yasa düzenlemeleri hızla devam ediyor. 2022 yılında EYT’lilere özel yeni düzenlemelerin yapılacağına dair yorumların sayısında ciddi oranda bir artış gözlenmektedir.

Yetkililerin açıklamalarına göre birçok formül ile kişilerin hakları da korunuyor. Şu an için masada yer alan 5 formül ile EYT’lilere imkanlar sağlanacak gibi görünüyor. Bu formüllerden ilki kısmi emeklilik formülü olarak değerlendiriliyor. 9 Eylül 1999 tarihinden öncesinde sigortaya sahip olanlar, 10 yıl prim ödeyerek kısmi emekli olabiliyorlar. Bu sayede 3600 gününü dolduran kişiler kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşında emekli olabiliyorlar. Bu formülde emeklilik yaşını, 3600 günü doldurmak ya da 50-55 yaşını doldurmak belirliyor.

Maaş Kesintisi İle Hızlı Emeklilik

EYT’lilere sunulan bir diğer formül ise yaş değil sigorta süresine bakılması oluyor. Formülde 1999 yılı öncesinde sigortaya dikkat ediliyor. Bu da 7200 iş gününü dolduran kadınlar, 9 bin iş gününü dolduran erkekler yaşa bakılmadan emekli olabiliyor.

Bir diğer formül ise kişinin tercihine bırakılıyor. Sunulan seçenekte emekli olacak kişinin maaşından kesinti yapılıyor. Emekliliğine 4 yıl kalmış bir kişi %8 bir kesintiye uğruyor. Daha az paraya çalışan bu kişi çok daha erken emekli oluyor.

Şartları Tamamlayan 50 Yaşında Emekli Olabiliyor

Prim tamamlayarak emekli olma şartı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde işe girenler ilk sigorta tarihlerine göre 5000 ile 5975 gün prim gerekiyor. Primini tamamlayanlar yaşa bakılmadan emekli olabiliyor.

Son formül ise Finlandiya formülü olarak beliriyor. Bu formülde emekliliğe kadar maaş kesintisi olurken emeklilik şartları tamamlandığında maaşın kesintisiz devam etmesi sağlanıyor. Bu sayede kişi erken bir şekilde emekli olabiliyor. Yasada belirtilen yaşa gelen kişi için kesinti ortadan kalkıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta ve prim koşullarını yerine getiren kişileri kapsıyor. Yani prim ödeme, yaş şartı ve sigortalılık süresinin bir araya gelmesi ve şartların karşılanması durumunda 50 yaşında bir kişi emekli olabiliyor.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR