‘Çin Aşısı Güvenilir Mi, Ne Kadar Koruyor?’ Sorusuna Beklenen Cevap Geldi...

‘Çin Aşısı Güvenilir Mi, Ne Kadar Koruyor?’ Sorusuna  Beklenen Cevap Geldi...
YAYIN TARİHİ: 31.03.2021 12:24:00

Yeni tip koronavirüse karşı Çinli şirket tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının ne kadar koruma sağladığı merak konusuydu. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yetkilisi, CoronaVac aşısının en az 6 ay koruma sağladığını açıkladı.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi mensubu bulaşıcı hastalıklar uzmanı Wang Huaqing tarafından yapılan toplantıda, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen Çin menşeili aşıların koruma süresi açıklandı. 

Pekin'de düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Wang Huaqing, Çin'de toplam 100 milyondan fazla doz Kovid-19 aşısının kullanıldığını belirterek, aşıların koruma süresinin 6 aydan uzun olduğunu bildirdi.

ÇİN'DE KORONAVİRÜS VAKALARI

Öte yandan Çinli Sinopharm Şirketi Başkan Yardımcısı Zhang Yuntao, Sinopharm'ın daha güçlü bir Kovid-19 aşısı geliştirdiğini ve aşıyla ilgili yurt dışında klinik araştırmalar yapacaklarını belirtti

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte ülke genelinde 8 yeni kovid-19 vakasının tespit edildiği, vakaların hepsinin yurt dışından geldiği bildirildi.


“FAZ-3 ÇALIŞMALARINA KATILMASAYDIK BİZ DE AŞI BULAMAZDIK”

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüs aşısı teminiyle ilgili tüm ülkelerin ciddi sorunlar yaşadığını söyleyerek ''Çin aşısının Faz-3 çalışmalarına katılmasak biz de aşı bulamazdık'' dedi.

''Sadece biz değil, hemen hiç kimse aşıyı söz verilen zamanda alamıyor” diyen Kocan sözlerine şöyle devam etti: “Emin olun biz şanslı ülkelerden biriyiz. Çin hükümeti tüm aşı üreticilerine sınırlama koydu. Önce 'Çin’e vereceksiniz' dedi. Bu yüzden çok aksama var. Buna rağmen alabiliyoruz. Son gelişmeler ışığında 40 yaş üstü 32 milyon yurttaşımızın ve risk gruplarındakilerin iki doz aşısını hazirana kadar tamamlayacağımızı görmeye başladık.''
''EN BÜYÜK KORKUM AŞI SATIŞI YASAĞI''

Bakan Koca aşı noktasında en büyük endişesinin Avrupa Birliği'nin aşı yasağı kararı alması olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

''Avrupa Birliği (AB) her an AB dışına aşı satışına sınırlama ve hatta yasak getirebilir. Bu yasağı getirmelerinden önce ne alırsak alalım diyoruz. BioNTech'ten bir 18 milyon daha bekliyorum. Gelecek herhalde. Ama en büyük korkum bu aşı milliyetçiliği ve yasak gelmesi.''

Bakan Koca, Rus ve İngiliz aşılarında da üretim sorunları olduğunu belirterek ''Yaza kadar gereken tüm aşıları bulabilmek için bütün kanalları zorluyoruz'' dedi. Koca ayrıca 120 milyon doza yakın aşı getirmeyi hedeflediklerini de söyledi.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR