CarrefourSA, Bim, A101, Migros, Ve Şok'tan Ürün Alanlar Dikkat: Anında Bunu Bildirin Yoksa...

CarrefourSA, Bim, A101, Migros, Ve Şok'tan Ürün Alanlar Dikkat: Anında Bunu Bildirin Yoksa...
YAYIN TARİHİ: 4.01.2022 17:53:00

CarrefourSA, BİM, A101, Migros, ve Şok marketten alışveriş yapanlar dikkat edin! Döviz kurundaki hareketlenmeler nedeniyle çoğu market ürünlere zam yapmıştı. Zam yapılmasının sonrasında doların ciddi düşüşü vatandaşlar oluşturulan zamların geri çekilmesini beklese bile oluşturulan zamların hiç biri geri çekilmedi. Zamların geri çekilmemesiyle eş güdümlü denetimler sıkılaştırılmaya başlanıldı. Alınan verilere göre birtakım marketlerde yalnızca reyon fiyatı değiştirmeye başladı.

Marketlerde yaşanan fiyat artışları üstüne toplumun tüm kesimlerinde reaksiyonlar yükseldi. Bunun üstüne Ticaret Bakanlığı ekipleri başta olmak üzere yurdun dört bir yanısıra kontroller sıklaştı. Market fiyatları, ürünün geliş ve satış bedelleri üstünden denetlendi. Birçok üründe fahiş artışlar teşhis edildi. Bununla alakalı ceza süreçleri devam ediyor. Öte yandan iki hafta evvel alınan tedbirlerle eş güdümlü kurdaki yükseliş frenlendi. Döviz kurlarında yüzde 30 seviyesinde düşüş gerçekleşti. Fakat aynı orandaki düşüş raflara yansıtılmadı. Sahadan da konuyla alakalı şikayetler geliyor. Büyük bir market zincirinden alış veriş yapan vatandaş; etikette 4,95 TL olan mandalinanın fiyatını, kasadan geçirirken 13,90 TL olarak gördü. Duruma reaksiyon gösteren tüketici, kasiyerden “O fiyat etiketleri kontrol içindi” cevabını alınca şoke oldu. Konu, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlar, benzer sıkıntılarla sıkça karşılaştıklarını dile getirdi.

Önemli uyarılarda teşhis edilen tüketici dernekleri “Denetimleri daha eskiden haber alan marketler, sık sık etiket değişimi yapıyor. Ekipler gelmeden evvel düşük fiyat etiketlerini reyonlara yapıştırıyorlar. Denetimin sonrasında yine artırıyorlar. Arada sırada birtakım ürünlerde indirimli etiketler unutuluyor. Fakat kasada artış tarafında değişim uygulanıyor. Vatandaş da o gördüğü fiyattan aldığını zannederek kasaya yöneliyor ve gerçek fiyatla karşılaşıyor. Bu halde kanunen rafta yazılı fiyat geçerli fakat gelinen noktada etiketler üstündeki bu oyunlar, binlerce tüketiciyi mağdur ediyor. Çünkü genelde kartla alış veriş gerçekleşiyor ve bedel sorulmuyor. Böyle hallerde pahalıdan alma riski var. Bu sebeple tüketiciler hem etiketlere hem kasaya hem de fişlerine ilgi etsinler. Varsa uygunsuzluk, şikâyette bulunsunlar” değerlendirmesinde bulunuyor.


CARREFOURSA, BİM, A101, MİGROS, VE ŞOK'TAN ÜRÜN ALANLAR DİKKAT: ANINDA BUNU BİLDİRİN YOKSA...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurdaki düşüşe karşın Aralık ayında market fiyatlarında ciddi düşüş olmadığını belirti. Bayraktar, markette en çok fiyat artışının yüzde 59 ile patlıcanda görüldüğüne işaret ederek salatalık, süt, yeşil mercimek, yoğurt, patates, kırmızı mercimek, maydanoz, yeşil fasulye, tereyağı, pirinç ve kaşar peynirinde de yüzde 30’ün üstünde zam olduğunu açıkladı. Bayraktar, üreticide fiyatların gerilemeye başladığını, kurdaki düşüşün market fiyatlarına da yansımasını beklediklerini söyledi.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER