Azak Taburu Nedir, Kimlerden Oluşuyor? Ukraynalı Neo-Naziler Kimdir?

Azak Taburu Nedir, Kimlerden Oluşuyor? Ukraynalı Neo-Naziler Kimdir?
YAYIN TARİHİ: 6.03.2022 11:01:00

​Neo-Nazizm hedefiyle 2014 yılında yaşanan Maydan olayları önemli bir milat oldu. Söz konusu gruplar, Donbass bölgesinde çatışmalara en başından beri 'gönüllü gruplar' olarak katılıyor. Aynı zamanda başta Azak Taburu ve Sağ Sektör olmak üzere ülkenin önde gelen neo-Nazileri, eski Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov döneminden bu yana kolluk güçlerine bağlı durumdalar. Peki Ukraynalı Neo-Naziler kimdir? Azak Taburu nedir, kimlerden oluşuyor?

Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte Azak Taburu oldukça öne çıkmış durumda. Bu Azak Taburu Ruslar'a çok büyük kayıplar verdirdi. Son 8 senede Ukrayna bombardımanı altında Lugansk ve Donetsk’te 2 bin 600 sivil öldürüldü. Bu tablo da, eşzamanlı olarak Ukrayna’da süratle tırmanan NEO-Nazizm oldu. Peki Ukraynalı Neo-Naziler kimdir? Azak Taburu nedir, kimlerden oluşuyor?

UKRAYNALI NEO-NAZİLER KİMDİR? AZAK TABURU NEDİR, KİMLERDEN OLUŞUYOR?


Genelde Azov Departmanı olarak da bilinir Eylül 2014'e kadar), aşırı sağcı ve neo-Nazi Ukrayna Ulusal Muhafız birliği, Azak Denizi sahil bölgesindeki Mariupol'da yerleşiktir.

Donbas Savaşı'nda Rus ayrılıkçı güçleriyle harpıyor. Azov başlangıçta Mayıs 2014'te gönüllü bir milis olarak kuruldu. Haziran 2014'te Mariupol'u Rus yanlısı ayrılıkçılardanilk muharebe tecrübesini gördü . 

12 Kasım 2014'te Azov, Ukrayna Ulusal Muhafızlarına katıldı ve o zamandan beri bütün üyeler Ulusal Muhafızlarda hizmet veren sözleşmeli askerlerdir.




2014 senesinde alay, 2. SS doğrultusundan sarfedilen orijinal sembollerden biri olan Wolfsangel'i sahibi olan logolarında gördüğünüz gibi, işkence ve harp suçları iddialarının yanı sıra neo-Nazi sempatisi ve alay doğrultusundan temaslı sembollerin kullanılmasıyla ilgi çekti. Panzer Tümeni Das Reich . Azak Taburu temsilcileri, sembolün Ідея Нації ( Ukraynaca'da "Ulusal Fikir" manasına gelen) sloganının kısaltması olduğunu söylüyor ve Nazizm ile bağlantısını reddediyor.

2014'te alaydan bir sözcü, birliğin aşağı yukarı %10-20'sinin neo-Naziler olduğunu söyledi. 2018 senesinde bir ödenek kanununda yer alan hükümAmerika Birleşik Devletleri Kongresi doğrultusundan kabul edilen Azak'a askeri yardımı, beyaz üstünlükçü ideolojisi nedeniyle engelledi; 2015 senesinde, gruba oluşturulan benzer bir yardım yasağı Kongre doğrultusundan bozuldu.   Alayın üyeleri 22 ülkeden geliyor ve detaylı geçmişlere sahipler.



2017 senesinde alayın büyüklüğü 2500'den çok üye olarak ön görü edilmiştir. Birimin ilk komutanı, neo-Nazi Sosyal-Ulusal Meclisi ve Ukrayna Patriot'unu yöneten aşırı sağcı milliyetçi Andriy Biletsky idi.

İlk günlerinde, Azov, Vasylkiv , Kiev , Patriot of Ukraine ve Sağ Sektör şubesinin lideri Volodymyr Shpara doğrultusundan yönetilen İçişleri Bakanlığı'nın özel bir polis şirketiydi.

2016 senesinde, alayın gazileri ve "Azov Sivil Kolordu" isimli bir sivil toplum kuruluşunun üyeleri, siyasi parti Ulusal Kolordu'yu kurdu.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR