100 Milyar Dolar! İsviçre Bankası İfşa Edilen Hesaplar Listesi! İsviçre Bankası Hesaplar Hangileri?

100 Milyar Dolar! İsviçre Bankası İfşa Edilen Hesaplar Listesi! İsviçre Bankası Hesaplar Hangileri?
YAYIN TARİHİ: 21.02.2022 15:47:00

İsviçre bankası ifşa edilen hesaplar listesi! İsviçre bankası ifşa edilen hesaplar hangileri? Sorusu sosyal medyada ortalığı karıştırmış durumda. İsviçre bankalarından Credit Suisse’e ait 18 bin hesabın verilerine dair olarak yeni bir dosya hazırladı. Dosyada ‘işkenceyle suçlanan Cezayirli bir general, acımasız Azerbaycanlı bir diktatörün çocukları ve Mişa Banana olarak tanınan Sırp bir uyuşturucu baronu dahil yüzlerce şüpheli karakterin bilgileri’ yer alıyor. Peki Türkiye'den isimlerinde hesapları var mı?

Paraların kaynağını bildirime başlayan OCCRP, 47 medya kuruluşundan 160 muhabirle eş güdümlü çalıştı. 100 milyar dolardan çok paranın bulunduğu bildirilen hesapların bilgilerini kendisini ‘ifşaatçı’ olarak tarifleyen biri sızdırdı. Hesaplar 1940-2010 yıllarını kapsıyor. Şu an sarfedilen hesaplara dair bir bilgi içermiyor. OCCRP’nin açıklamasında bunlar kaydedildi: “Bu, İsviçre bankalarından bugüne kadarki en büyük sızıntı. Verilerde işkenceyle suçlanan Cezayirli bir general, acımasız Azerbaycanlı bir diktatörün çocukları ve Mişa Banana olarak tanınan Sırp bir uyuşturucu baronu dahil yüzlerce şüpheli karakter bulduk.” Peki İsviçre bankası ifşa edilen hesaplar listesi! İsviçre bankası ifşa edilen hesaplar hangileri?

İSVİÇRE BANKASI İFŞA EDİLEN HESAPLAR LİSTESİ! İSVİÇRE BANKASI HESAPLAR HANGİLERİ?

Credit Suisse hesaplarında milyonlarca dolar değerinde para sahip olan isimler arasında Afganistan’daki ‘mücahitlere’ milyarlarca doların aktarılmasına yardım eden Pakistanlı bir istihbarat şefinin oğulları ve yolsuzluk skandalına adı karışan Venezuelalı yetkililer de var. Hem de Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in iki oğlu da bulunuyor. Sızan banka verileri arasında Ortadoğu’daki hükümet yetkilileriyle bağlantılı çoğu hesap da var. Bu veriler, yolsuzluklarla gündeme gelen kamu görevlilerinin ve akrabalarının servetlerini de gündeme getirdi.




Venezuela’da devlet petrol şirketi Petróleos de Venezuela’yı (PDVSA) dolandıran üst seviye bürokratlar da listedeki isimler arasında. Bunlardan biri enerji bakan muavini Nervis Villalobos Cárdenas diğeriyse üst seviye bir PDVSA yetkilisi Luis De Léon Perez.

PARALAR NEDEN İSVİÇRE BANKALARINA YATIYOR?

Büyük firmaların ülkelerinden vergi kaçırabilmesi ya da gerçek kimliğinizden bağımsız olarak hesap açabilme olanağı sağlamasıyla ünlü İsviçre bankaları, bu üstünlükleri yardımıyla olabildiğince popüler.

İsviçre bankası size saklılık olanağı ve sınırsız emniyet sunabiliyor. Yani birey takma ad kullanarak dahi hesap açabiliyor ve bu hal sorun yaratmıyor. Bu yüzden ülkesinden vergi kaçırmak isteyen, gidişattan memnun olmayan, güvensizlik veren ülkelerin vatandaşlarından sıksık bir para akışı söz husussu. Hatta ABD bu husus ile alakalı İsviçre bankalarından aşağı yukarı 4000 bireyin fonunun bilgi kapasitesi istemişti ve bankalar nazi altınları vakası gibi yüksek miktarda tazminat ödemek mecburiyetinde kaldı.

 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR