1 Mart 2022 Türkiye'nin Boğazları Kapatması - Türkiye, Boğazları Son Dakika Ruslar'a Kapattı Mı?

1 Mart 2022 Türkiye'nin Boğazları Kapatması - Türkiye, Boğazları Son Dakika Ruslar'a Kapattı Mı?
YAYIN TARİHİ: 1.03.2022 09:58:00

​Türkiye, boğazları son dakika Rusya'ya kapattı mı? 1 Mart 2022 Türkiye'nin boğazları kapatması... Sorusu gündem yarattı. ​​Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, yaptığı açıklamada “Hava sahası ve Boğaziçi ve Çanakkale'nin Rus tarafına kapatılması hedefiyle Resmi talebimizi Türk tarafına ilettik." dedi.

Türkiye, boğazları son dakika Rusya'ya kapattı mı? 1 Mart Türkiye'nin boğazları kapatması... Sorusu gündem yarattı. Dış basın 1 Mart 2022 Türkiye'nin Boğazları Kapatması şeklinde başlıklar attı. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, harp durumu nedeniyle Türkiye'den boğazları kapatmasını talep etmişti. Bodnar "Türk yönetimine sesleniyorum; Ukrayna'ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı'nın kapatılması amacıyla talepte bulunuyoruz" demişti. Peki Boğazlar Rusya’ya kapatıldı mı? Türkiye boğazları kapatacak mı? işte detaylar.



 

YANMIŞ RUS ASKERLERİNİN GÖRÜNTÜSÜ +18

Bayraktar TB2 SİHA Rus Tanklarını Böyle Havaya Uçurdu! 

SON DAKİKA: TÜRKİYE BOĞAZLARI KAPATTI MI? 
 

TÜRKİYE, BOĞAZLARI SON DAKİKA RUSLAR'A KAPATTI MI? 1 MART 2022 TÜRKİYE'NİN BOĞAZLARI KAPATMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın sonrasında yaptığı açıklamada, “Montrö Sözleşmesi’nin Boğazlardaki gemi trafiği konusu ile ilgili ülkemize verilen yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken'la Ukrayna'daki son ilerlemeler kapsamında meydana çıkan insani hal ve ateşkesin sağlanması konularını görüştü.

Montrö'nün hükümlerini uygulandığını bildiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Montrö ne diyorsa uyguladık, uygulamaya da devam edeceğiz" dedi.


Çavuşoğlu, Ukrayna'daki harp ile alakalı olarak, "Türkiye harpın yönü değilse, harpa doğrultu ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz'deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan tüm ülkeleri boğazlardan harp gemisi geçirmemesi konusu ile alakalı uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan rastgele bir geçiş ve geçiş isteği olmadı. Bugüne kadar Ruslar, gereksinim halunda Montrö'yü uygulayıp uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk" dedi.

Çavuşoğlu, "Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da bunu uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan rastgele bir geçiş ve geçiş isteği olmadı," ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesinde, Türkiye'ye, Montrö Sözleşmesi'ni programı ve Ukrayna'nın savunmasına verilen kuvvetli destekten ötürü teşekkür etti.

 



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları kapsamında olduğu Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Ukrayna krizini değerlendirdi.

Çavuşoğlu, Rusya'nın ilhakına karşı olduklarını ve bölümde harp istemediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı, "Türkiye'nin başından beri bu konudaki tutumu net. Biz her ikisiyle de iyi ilişkileri olan bir devlet olarak tansiyonun düşmesi amacıyla elimizden gelen sağduyulu çabayı gösterdik. Bir ilhaka ya da harpa karşıyız, tarif etmeye karşıyız. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Biz savaşın yönü değiliz. Herhangi bir çatışmanın içerisinde olacak bir ülke değiliz. Dengeli ama hakkaniyetten yana uluslararası hukuktan yana ilkesel tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Bu askeri harekatın bir an evvel bitmesi amacıyla elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.



DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR