2024 Yılı Dünya Sigara İçmeme Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Sigaranın zararları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 31 Mayıs günü Dünya Sigara İçmeme Günü olarak belirlenmiştir. 1987 yılından bu yana kutlanan bu özel gün sayesinde birçok kişi sigaranın sağlığa zararları hakkında bilinçlenmektedir. 

Dünya Sigara İçmeme Günü; sigara kullanıcılarının 24 saat boyunca sigara içmemesini kapsayan bir gündür. Dünya Sağlık Örgütü’ne üye olan tüm devletlerin 1987 yılından bu yana katılım gösterdiği bu gün; sigara kullanımı sonucu oluşabilecek hastalıklara ve ölümlere dikkat çekmek amacıyla organize edilmiştir. 31 Mayıs gününde dünyanın birçok yerinde sigaranın zararlarına karşı birtakım etkinlikler düzenlenmektedir. 

Dünya Sigara İçmeme Gününün Önemi 


Sigara kullanımı yüzünden her yıl dünyada binlerce kişi hayatını kaybediyor. Halk sağlığını olumsuz etkileyen sigara; aynı zamanda küresel bir problem! Sigara tüketiminin yanı sıra sigara dumanına maruz kalan insanların da birtakım hastalıklara yakalanma riski taşıdığını ifade etmeliyiz. Sigara içilen ortamdaki dumanı soluyan insanların sakat kalma, hastalanma ve hatta ölme riskleri yer alır. Yapılan araştırmalara göre tüm dünyada bir milyarı aşkın insan sigara içmektedir. Buna ek olarak, kanserin bir numaralı sebeplerinden birisi de sigaradır. Sigaraya bağlı olarak meydana gelen kanser hastalıklarından dolayı her yıl dünyada yedi milyon insan hayatını kaybetmektedir. Her yıl 11 milyon yeni kanser vakasına rastlanırken 25 milyonu aşkın insanın kanserle mücadele ettiği de biliniyor. 

Dünya Sigara İçmeme Günü; Türkiye adına da önem taşıyor. Türkiye’de 20 milyon kişinin sigara içtiği biliniyor. Ayrıca, yılda 100 milyon kişi sigara kullanımı sonucunda ortaya çıkan hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Sigara fiyatlarının her geçen gün arttığı ülkemizde sigara almak adına harcanan para ise günde 70 milyon TL olarak hesaplanıyor. 1960 ila 2000 yılları arasında gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı yüzde 23 oranında azalmıştır. Ancak, gelişmekte olan ülkelerde ise durum tam tersidir. Bu ülkelerde sigara kullanma oranı her yıl yüzde üç ila dört oranında artmaktadır. Türkiye’nin sigara kullanımı ile ilgili istatistikleri de pek iç açıcı değil!




Ülkemiz; sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında yapılan sıralamada üçüncü sırada bulunuyor. Tüm dünya ülkeleri arasında ise yedinci sırada olduğunu ifade etmeliyiz. 
Dünya Sigara İçmeme Günü; pasif içicilik problemine dikkat çekilmesi noktasında da bir hayli önemli! Türkiye’de 21 milyon insanın pasif içiciliğe maruz kaldığı biliniyor. Bu kişiler arasında özellikle çocukların bulunduğunu söylemeliyiz.

Buna ek olarak, tüm dünyada bir milyarı aşkın insan sigara içenlerle aynı ortamda olmaktan dolayı pasif içiciliğe maruz kalıyor. 
Küresel Gençlik Tütün Araştırması; pasif içicilik sorununun ne kadar ciddi olduğunu göstermesi açısından önemli bilgiler sunuyor. 132 ülkede yapılan araştırmada 13 ila 15 yaş arasındaki çocukların yüzde 44’lük kısmının evde, yüzde 55’inin ise halka açık yerlerde tütün dumanı soluduğunu gösteriyor. 

Neden Sigarayı Bırakmalıyız? 


Dünya Sigara İçmeme Günü; insanların sigarayı bırakmasını teşvik etmesi açısından son derece önemli bir gün!
•    Sigara; akla gelebilecek tüm kanser türlerine yakalanma riskini arttırıyor. Akciğer, gırtlak, rahim, ağız, mesane ve prostat kanserine yakalanma riski on kattan fazla artıyor. 
•    Sigara; kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen etmenlerin başında geliyor. Damar tıkanıklığından dolayı kalp krizi yaşanması da ihtimaller dahilinde! 
•    KOAH, bronşit, astım gibi hastalıklar; sigara bağlı olarak ortaya çıkabilir. 
•    Sigaranın beyne olan zararları çok fazla! Kanser ve damar tıkanıklığına bağlı olarak felce sebep oluyor. 
•    Sigara kullanan insanların bağışıklık sistemi; kullanmayan insanlara göre daha güçsüz hale geliyor. Bu durum; hastalıklara yakalanma riskini de arttırıyor. 

2024 Dünya Sigara İçmeme Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Sigara İçmeme Günü Tarihi 31 Mayıs


2024 Dünya Sigara İçmeme Günü Hangi Gün?


Dünya Sigara İçmeme Günü 2024 yılında Pazartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR