Uzmanından Korkutan Açıklama: Pozitif Olduğu Halde PCR Testi Negatif Çıkabiliyor…

Uzmanından Korkutan Açıklama: Pozitif Olduğu Halde PCR Testi Negatif Çıkabiliyor…
YAYIN TARİHİ: 13.04.2021 09:43:00

Genelde ağız ve burundan alınan sürüntü örnekleri üzerinde yapılan PCR testi ile ortaya konulan koronavirüs testleri yanıltabiliyor.  Bazı hastalarda neden test sonucu negatif çıkıyor? Uzmanlar nedenlerini sıraladı…

Koronavirüs vakaları hızla artmaya devam ediyor. Türkiye’de bugüne kadar 3 milyonu aşkın COVID-19 vakası tespit edildi. Mutasyonların etkisiyle Türkiye’de vaka sayılarının arttığı son günlerde, PCR testi negatif çıktığı halde yapılan başka tetkikler sonucu COVID-19 tespit edilen pek çok vaka bulunmakta. Peki bunun nedeni ne? PCR testleri güvenilir değil mi?

Konu hakkında açıklama yapan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, bunun mutasyonla ilgili olmadığını söylüyor.

“5’İNCİ TESTTE POZİTİF ÇIKTIĞINI GÖRDÜK”

Doç. Dr. Savaşçı, koronavirüsün ilk gününden bu yana benzer durumların yaşandığını belirterek, “Hastaların PCR testi negatif çıkabiliyor. Ancak hastanın klinik belirtileri, temas öyküsü ve kan tabloları da etkili… COVID-19’un ilk ortaya çıktığı günden bu yana en çok tomografiyle tanı koyduk. Tomografi bilgileri bizim için çok öncelikli” dedi.

Doç. Dr. Savaşçı, kliniklerde bu tarz vakalarla çok sık karşılaştıklarını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

“Kliniğimizde yatırdığımız koronavirüs tedavisi gören hastaların 5'nci testte ancak pozitif çıktığını bile gördük. Hatta yoğun bakıma girenlerde pozitiflik oranı çok düşük oluyor. Çünkü virüsün akciğere inmesi de önemli… Biz COVID-19’u burunda ve boğazda tespit ediyoruz. Akciğere çok inince tespitten kaçmış oluyor, ancak akciğerde belirtilerini verince ortaya çıkıyor.”
PCR TESTİNİN YAPILIŞ ZAMANI ÇOK ÖNEMLİ


Doç. Dr. Savaşçı, test yapmakta erken davranılmasının yanıltıcı sonuçlar verebildiğine dikkat çekerek, “Zaten koronavirüs taşıyan biriyle temas edildikten hemen sonra yapılan test bir işe yaramaz. Çünkü en erken 3 günde tespit edilebiliyor. Biz 5-7 günde test yaparak tanı koyuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

PCR testinin doğru sonuç vermesi için dikkat edilmesi gereken başka kriterler de olduğunu söyleyen Doç. Dr. Savaşçı bazı kriterler hakkında şunları belirtti:

“Örneğin doğru bir şekilde alınması, saklanıp laboratuvara ulaştırılması önemli. Yine çalışan teknisyenin deneyimi de önemli.

Bütün şartlar yerine getirilse bile testlerden her zaman doğru sonuç alınamayabiliyor. Onun için tanı koyarken klinik belirtiler, tomografi bulguları, kan tablosu ve temaslı öyküsünü bir bütün olarak değerlendiriyoruz.”

DETAYLI TETKİKLERE HEKİMLER DEĞERLENDİRMELER SONUCU KARAR VERİYOR

Her PCR testi negatif çıkan hastaya diğer tetkikler yapılmıyor. Hekimlerin değerlendirmeleri sonucunda, gerekli görmeleri halinde başka tetkikler istediğini belirten Doç. Dr. Savaşçı süreci şöyle özetliyor:

“Hastada solunum sıkıntısı varsa, hızlı nefes alıyorsa parmaktan kan tahliliyle oksijen ölçümü yapıyoruz. Orada bir düşüklük tespit edersek kesin tomografi çektiriyoruz. Sonuca göre, tomografide bulgular varsa tanı koyuyoruz. Ona göre tedavilerini yapıyoruz.”
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR