TTB’den Korkutan Açıklama: Yeterli Solunum Cihazı Yok, Ölümler Artacak…

TTB’den Korkutan Açıklama: Yeterli Solunum Cihazı Yok, Ölümler Artacak…
YAYIN TARİHİ: 10.04.2021 15:53:00

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, açıklamasıyla korkuttu. Bulut, "Yoğun bakımlarda tıkanıklık söz konusu. Yeterli solunum cihazları olmadığı için ölüm oranları artacak" dedi.

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, yeniden normalleşmeye geçildiği tarihlerde rakamların hızla artacağı yönünde uyarıda bulunduklarını anımsatarak, Türkiye'nin dünyada ve Avrupa'da ilk sıralara yerleştiğini belirtti.

Prof. Vedat Bulut, “Türkiye'de şu anda 360 bin kadar aktif hasta var. Bu hastaların bir bölümü yoğun bakımlarda, dolaysıyla bir tıkanıklık söz konusu. Kısa sürede, 2-3 gün içinde yoğun bakımlar hizmet kapasitesini aşma noktasına gelecek. Yeterli solunum cihazları olmadığı için de ölüm oranları artacak” açıklamasıyla korkuttu.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİĞİN KISITLANDIĞI TAM KAPANMA OLMALI

Stratejik olmayan işyerlerinin hızla kapatılarak, işçilerin gelir, esnafın kira yardımı gibi fonlarla desteklenerek 28 günlük kapanmayı savunduklarını kaydeden Bulut, şu ifadelere yer verdi:


“Biz sokağa çıkma yasağı, totaliter rejimleri andıran bir yasak önermiyoruz. Bizim önerimiz, fon destekleri ile toplumsal hareketliliğin kısıtlandığı bireysel hareketliliğin serbest bırakıldığı bir kapanma. Bireysel hareketi kısıtlamak diğer sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Dış uyaranların azlığı, obezite, embolizm ve ötelenen sağlık sorunları önemli bir sağlık sorunu halinde. Bu nedenle açık havada bireysel hareketlilik serbest olmalı. Elbette koruyucu önlemler maske, mesafe, hijyen içermeli bu serbestlik.”

“SOLUNUM CİHAZI BULAMADIĞIMIZ İÇİN İNSAN KAYBEDERİZ”

Stratejik yerlerin açık tutularak, sokaklar, sahiller, rekreasyon ve gezinti alanlarının serbest bırakılmasını belirten Bulut açıklamasına şöyle devam etti:  “Bulaşın asıl yeri işyerleri. İşçiler hasta olduklarında hastalıklarını gizliyor. Rapor, istirahat aldığında geliri düşüyor. Asıl yayılım buradan oluyor. Bu yapılırsa rakamlar 14 gün içinde hemen binin altına düşer. Aktif vakalarımızın önemli bir kısmı da iyileşmiş olur. Hasta sayısı azalır, hastaneler rahatlar. Aksi taktirde İtalya'nın salgının başladığı ilk dönemdeki durumuna düşeriz. Solunum cihazı bulamadığımız için insan kaybederiz.”

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR