Sprey Şeklindeki Yerli Aşının Mutasyona Karşı Etkisi Belli Oldu! Alınan Sonuçlar Şaşırttı!

Sprey Şeklindeki Yerli Aşının Mutasyona Karşı Etkisi Belli Oldu! Alınan Sonuçlar Şaşırttı!
YAYIN TARİHİ: 2.04.2021 19:15:00

(ODTÜ) Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Teknokent'te kurulu Nanografi firması Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli, yerli aşının, gerçekleştirilen tüm testlerin uluslararası standartlara sahip GLP laboratuvarlarında tamamlandığı belirtildi. Etkileri...

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yerli aşıya dair önemli açıklamalar yapılmıştı. Yapılan açıklamada Bakan Koca, burundan sprey olarak uygulanan yerli intranazal yeni tip koronavirüs aşısının, İngiltere'de görülen varyanta karşı etkisi hakkında araştırmaların yapıldığına değinmişti. Son dakika gelen açıklamaya göre, aşının bağımsız klinik araştırmalar sonrası mutasyonlu virüse karşı etkisi belirlendi. İşte alınan veriler...

AŞININ İLK DOZ ÜRETİMİ BAŞLADI!

(ODTÜ) Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Teknokent'te kurulu Nanografi firması Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli, tarafından yerli aşıya dair açıkalmalar geldi. İntranazal aşı çalışmasını Şubat 2020'de başlattıklarını belirterek, gerçekleştirilen tüm testlerin uluslararası standartlara sahip GLP laboratuvarlarında tamamlandığı açıklaması yapılmıştır.

Yunus Emre Deli, Pre-klinik çalışmaları tamamlanmış olan, inaktif ve mRNA aşı modellerinden farklı olarak protein temelli olarak tasarlanmış olan intranazal aşının, Bakan Koca tarafından açıklandığı gibi çok yakın zamanda Faz-1 çalışmalarına başlanacağını belirterek"Aşının ilk dozlarının üretimi, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) sertifikasına sahip tesiste başladı." ifade edilmiştir.

"İNGİLTERE VARYANTINA KARŞI ETKİLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"


Yunus Emre Deli, açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Bağımsız laboratuvarlarda gerçekleştirilen testlerde Vuhan suşuna karşı geliştirilen intranazal aşının İngiltere varyantına karşı da etkili olduğu ortaya çıktı. Pre-klinik aşaması tamamlanan Nanografi aşısı, halihazırda yeni varyanta karşı etkili olduğu gibi pandemi sürecinin olumsuz yöndeki seyrinde yeni varyantlara karşı da mRNA aşı teknolojisinde olduğu gibi hızlı şekilde modellenebilecek." ifadelerini kullandı.

"250 MİLYON DOZ ÜRETİLECEK"

Yürütülmekte olan tasarım, Uluslararası standartlara uygun olarak, deney ve üretim süreçlerinin Faz-3 sonrası ruhsatlandırma çalışmalarını da hızlandırabileceği ifade edilerek, "Aşının klinik araştırma süreçlerinin 2021 içerisinde tamamlanmasını öngörüyoruz. İntranazal aşı, söz konusu üretim tesisinde mevcut kapasiteyle yılda 250 milyon doz üretilebilecek." açıklamasında bulunmuştur.

Yunus Emre Deli tarafından yerli aşı ile ilgili olarak verdiği bilgilere göre, intranazal uygulama modeline dayanan protein temelli yerli Koronavirüs (Covid-19) aşısı bir platform olarak geliştirilmiştir. Bu kapsamda, farklı hastalıklar için de aşı tasarımları yapılabilecek, Türkiye'nin diğer aşı gereksinimleri de yerli çalışmalarla giderilebileceği belirtilmiştir

Alanında en yetkin moleküler biyolog takım lideri olan Ahmet Çağlar Özketen tarafından yönetilmekte olan araştırma takımı, yeni aşı çalışmaları için de hazırlıklarını tamamlamıştır.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR