Son Dakika: Alarm Verildi! Bu Varyant Diğer Varyantları Geride Bıraktı! İşte Belirtileri!

Son Dakika: Alarm Verildi! Bu Varyant Diğer Varyantları Geride Bıraktı! İşte Belirtileri!
YAYIN TARİHİ: 29.11.2021 19:32:00

Nu (Omicron) varyantı nedir? Varyantın belirtileri nelerdir? Ne kadar bulaşıcı? Dünya Sağlık Örgütü açıkladı...

Korona virüs ile mücadele tüm hızıyla devam ederken, korona virüs biter mi normal hayata dönülürmü soruları yanıt ararken son dakika tüm dünyayı harekete geçiren alarm verildi. Son günlerde gündeme bomba gibi düşen Nu (Omicron) varyantı ile ilgili alarm verilmesi üzerine belirtilerin yakından takip ediliyor.

Bunun üzerine ülkeler arasında seyahat yasakları gelmeye başladı. Yapılan uyarıya göre gündeme gelen bu varyantın 2 aylık bir süre içinde Türkiyede de yayılacağı endileri dündeme geldi. Peki Nu varyantı nedir? Belirtileri nelerdir?

YENİ VARYANT NU (OMİCRON) VARYANTI NEDİR?

Son olarak tüm dünyayı alarma geçiren yeni varyant ile ilgili olarak bilim insanları tarafından açıklama geldi. Bilim insanları açıklamasında, Güney Afrika'da mutasyona uğramış yeni bir Covid-19 varyantı tespit ettiklerini açıkladılar. Bu varyantın ise çok sayıda farklı mutasyonları barındırdığı belirtilirken,  B.1.1.529 varyantı yeniden endişelerin artmasına sebep olurken bu varyant ile ilgili araştırmalar sürüyor.

Araştırmacılar, B.1.1.529 varyantı ile ilgili olarak, vücudun savunmasından kaçarak, daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceği açıklamalarında bulundular.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, gündeme gelen yeni varyanta isim olarak Yunana Alfabesi'nden Omicron'u seçtikleri açıklaması yapıldı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA!

Yeni varyant Omicron ile ilgili olarak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, endişelere neden olan yeni varyant ile ilgili olarak konuya ilişkin açıklamalarda bulunurken, DSÖ'nün kısa süre önce bildirilen B.1.1.529 varyantını yakından araştırıp izlediği ifade edildi. Yapılan açıklamada, şimdiye kadar 100'ün altında dizi rapor edildiği ifade edilirken, "Erken analiz, bu varyantın daha fazla çalışma gerektirdiğini ve çok sayıda mutasyona sahip olduğunu göstermektedir" açıklamasında bulundu.

NE KADAR BULAŞICI? NE KADAR ÖLDÜRÜCÜ?


Dünya Sağlık Örgütü DSÖ tarafından B.1.1.529 varyantı ile ilgili olarak ne gibi bir etkisi olduğu birkaç hafta süreceği belirtilerek, "Araştırmacılar, mutasyonlar ve bu varyantın ne kadar bulaşıcı veya öldürücü olduğu konusunda, potansiyel olarak ne anlama geldikleri, teşhis, tedavi ve aşıları nasıl etkileyecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyorlar. Varyantın bir ilgi varyantı veya endişe varyantı olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağı konusunda sizi bilgilendireceğiz ve ilgili bilgileri paylaşacağız. Ayrıca hükümetler için alabilecekleri önlemler konusunda daha fazla rehberlik paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE İÇİNDE TEDBİR ALINMALI!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı tarafından yeni varyant ile ilgili olarak, Güney Afrika'da görülen 'Nu' mutasyonunun çok tehlikeli olduğuna vurguda bulunarak "Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır" açıklamasında bulundu.

SEYAHAT DERHAL DURDURULMALI!

Omicron, B.1.1.529 varyantına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamaya göre ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz,şu açıklamalarda bulundu "Güney Afrika’da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi. Şu ana kadarki varyantların virüs için en ideal mutasyonlarını toplamış gibi. Güney Afrika’da hızla deltanın yerini alıyor, bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı, PCR'la da tespiti mümkün" ifadelerini kullandı.

"BU KADAR ÇOK MUTASYONU İLK DEFA BİR ARADA GÖRÜYORUZ"

Yeni varyant ile ilgili olarak, immünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, "Çok fazla veri olmasa da, virüsün işine yarayacak bu kadar çok mutasyonu ilk defa bir arada görüyoruz, oldukça şaşırtıcı. Muhtemelen bağışıklığı düşük birisinde oluştu, başka alternatif zor gözüküyor. Ama daha önemlisi Güney Afrika'dan gelen bilgilerde delta ile rekabet ediyor gözükmesi" açıklamasında bulundu.

"ENDİŞEMİZ DOĞRUYSA SONRASI GEÇ OLUR"

İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, İngiltere'nin Güney Afrika’yı B.1.1.529 Nu (Omicron) varyantınının ortaya çıkması üzerine seyahat için kırmızı listeye alındığını belirterek, tüm uçuşların, giriş ve çıkışların yasaklandığı açıklamasında bulundu. Unutmaz, "Veriler çok yeni olsa da tedbiren biz de yasaklamalıyız, zira endişemiz doğruysa sonrası geç olur" ifadelerini kullandı.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR