Son Dakika | EYT, 3600 Ek Gösterge, Nafaka, Genel Af, ÖTV 0.49 Kredi Çıkıyor! İşte Tüm Detaylar

Son Dakika | EYT, 3600 Ek Gösterge, Nafaka, Genel Af, ÖTV 0.49 Kredi Çıkıyor! İşte Tüm Detaylar
YAYIN TARİHİ: 8.01.2022 11:23:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk canı yayına katılarak Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Bakan Bilgin milyonlarca memurun çıkmasını merakla beklediği 3600 ek gösterge, asgari ücrete oluşturulan zam ve emeklilikte yaşa takılanlar, sözleşmeli memurların kadroya alınması, asgari geçim indirimi (AGİ) ile ilgili konuştu. Öte yandan 2022 senesinde meclis gündemine gelmesi beklenen EYT, ÖTV İndirimi, 0.49, 0.69, Faizli Destek Kredisi, Nafaka, Genel Af, Vergi İndirimleri, 3600 Ek Gösterge ve Devlet Yardımları detayları sayfamızda.

Son dakika... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı canlı yayında asgari ücret zammı, emekli maaşlarının 2500 TL'ye yükseltilmesi, 3600 ek gösterge ve EYT'lilerin hali ile ilgili konuştu. Bakan Bilgin, 3600 ek göstergenin Mayıs- Haziran ayında TBMM'ye getirileceğini ve bu sene içersinde tamamlanacağını söyledi. Bilgin emekli maaşlarını Temmuzda tekrardan düzenleneceğini belirterek, gelen zam için," 6 aylık bir artış bu." dedi. Ayrıca 2022 senesinde kitleleri ilgilendiren düzenlemeler adına TBMM'de oylamalar yapılması bekleniyor. 2022 senesinde hükümetin gündeme getirmesi beklenilen düzenlemeleri ve çözüm önerilerine dair elde olan son bilgileri paylaşıyoruz. 

"3600 TOPLU SÖZLEŞME MADDESİ HALİNE GETİRİLDİ"

3600 toplu sözleşme maddesi haline getirildi. Bir önceki seçimde Sayın Cumhurbaşkanımız gündeme getireceğini söylemişti.

Artık söylem olmaktan çıkardık. Geri dönüşü yok artık. Kanun hükmündedir. Bakanlık içinde çalışmalarımızı yaptık.

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK?

 

Esas düzenlemeyi 3600 ek gösterge emekliliklerinde yapıyor. Yıllar içinde daha da artan farklılaşma var. Bakanlık içinde çalışma tamamlandı bitti.

Sendikalarımızla müzakere edeceğiz. Kamunun diğer kuruluşlarıyla onlarla müzakere edeceğiz. Meclis'e ilk 6 ay içinde en geç Mayıs-Haziran'da intikal ettiririz. Bu yıl içinde tamamlanacak.

Kamuda bir sorun daha var. Toplu sözleşmede çözülmesi gereken madde olarak ortaya koyduğumuz nokta sözleşmeli personeller.



EYT'Lİ EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN DURUMU

Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'cüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun.


Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.

 Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar.

Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel...

Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.



2022 YILI NAKAFA DÜZENLEMESİ


Adalet Bakanlığı'nın üstünde çalıştığı nafaka konusu ile alakalı 2022'de somut ilerlemeler olması bekleniyor. TBMM gündemine gelmesi beklenilen planlama ile alakalı net kararların açıklanması ve zamanız nafaka kararının kaldırılması gündemde. 

BANKALARDAN 0.49 FAİZLİ DESTEK KREDİLERİ


Hükümet tarafından geçtiğimiz yıllarda yapılan destek kredilerinin 2022 yılında da Kamu bankaları olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank bağlamında yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. 

2022 YILI GENEL AF


2021 yılının son döneminde genel konusuna dair bazı iddialar gündeme gelmişti. Korkusuz yazarı Ahmet Takan seçim dönemi öncesinde milyonları ilgilendiren bir genel af düzenlemenin çıkabileceği iddiasını gündeme taşımıştı. 2022 yılında gündeme gelebilecek konular arasında genel af düzenlemesi de gösteriliyor.

2022'DE ÖTV İNDİRİMİ


2022 senesinde amaçlanan ÖTV gelirinin elde edilememesi olsılığı mevcut. Genellikle sıfır vasıta satışlarının son 6 ayda yaşadığı azalma ile devletin beklenilen ÖTV gelirinin 3'te 1'ini elde edebileceği değerlendirmeleri geldi. Bu kapsamda hükümetin ÖTV indirimi yaparak sıfır vasıta satışlarının artmasını ve sürümden gelir elde etme yöntemini seçmesi bekleniyor. 
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR