Son Dakika: Beklenen Normalleşme Açıklaması Geldi! Okullar, Seyahat, Kafeler, Düğün, AVM'ler....

Son  Dakika: Beklenen Normalleşme Açıklaması Geldi! Okullar, Seyahat, Kafeler, Düğün, AVM'ler....
YAYIN TARİHİ: 16.05.2021 13:35:00

İçişleri Bakanlığı tarafından son dakika yeni normalleşme süreci genelgesi yayımlandı. 81 ilin valiliklerine gönderildi. Genelgeye göre yüz yüze eğitim başlıyor mu? Kafe ve restoranlar açık mı? Seyahat kısıtlaması var mı? Tüm detaylar tek tek açıklandı...

17 Mayıs pazartesi günü tam kapanmanın sona ermesi ile kabine toplantısının ardından normalleşme açıklamalarının yapılması beklenirken, tam kapanmanın sona ermesine bir gün kala 16 Mayıs 2021 bugün sabah itibari ile genelge yayımlandı. Yayımlanan genelgede normalleşme sürecine dair tüm detaylar açıklandı. Yüz yüze eğitim, anaokulları, kamu çalışma planı, kafeler, pazar yerleri, düğünler, seyahat, kısıtlama saatleri gibi tüm detaylar tek tek açıklandı. İşte yeni normalleşme planı...

"KADEMELİ NORMALLEŞME TDBİRLERİ" GENELGESİ GÖNDERİLDİ!

Son dakika 16 Mayıs 2021 yeni normalleşme sürecine ait tüm detaylar belirlenerek, İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderilmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgesine göre, 17 Mayıs 2021 Pazartesi saat 05.00 itibari ile 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00'e kadar yeni kademeli normalleşme dönemi tedbirleri uygulanmaya başlayacağı açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Genelgesi'nde, "Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve salgının seyrinde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'ten 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00'e kadar uygulanacak olan kademeli normalleşme döneminde ilgili tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir." açıklaması yapıldı. Normalleşme dönemine ait tüm detaylar, sokağa çıkma yasağı saatleri ve seyahat kısıtlaması ile ilgili detaylar da yeni genelgeyle birlikte duyurulmuş oldu.

YENİ NORMAL, SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI SAATLERİ?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, korona virus ile mücadele devam ederken genelge kapsamında "Tam Kapanma" sonrasında alınacak tedbirlerle ilgili genelge yayımlanarak valiklere gönderildi. 81 İl Valiliğine gönderilen "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge yayımlandı. Kademeli Normalleşme Genelgesine göre, sokağa çıkma kısıtlama saatleri hafta içi 21.00-05.00, olarak belirlenirken, hafta sonu Cuma günleri saat 21.00 itibari ile başlayarak Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak şekilde Pazartesi saat 05.00'te sona erecektir.

YENİ NORMAL, YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLIYOR MU?

Yeni normal kapsamında alınan karara göre, kreşler ve anaokulları, 17 Mayıs-1 Haziran 2021 tarihleri arasında uygulanacak kademeli normalleşme döneminde faaliyetlerine devam edebileceği belirtililmiştir. Diğer okul ve sınıflar için ise MEB tarafından yapılacak açıklamasına uygun hareket edileceği aktarılmıştır. Yayımlanan genelgeye göre, STK, sendika, meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere dair kısıtlamanın 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacağı belirtilmiştir.

YENİ NORMAL, ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT KISITLAMASI!

Yayımlanan genelgeye göre, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı zaman ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlamasının uygulanmayacağı belirtilmiştir. Belirtilen bu günlerde toplu ulaşım araçlarıyla seyahate kısıtlama uygulanmayacağı açıklaması da yapılmıştır. Ayrıca, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı süre ve günlerde sadece zorunlu durumlarda özel araçla seyahate izin verileceği belirtilmiştir.


YENİ NORMAL, 65 YAŞ KISITLAMASI VAR MI?

Yayımlanan genelge kapsamında 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için iki doz koronavirüs aşısını yaptırmış olan vatandaş için ve 18 yaş altı gençler ve çocuklar için herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır. Hakkı olmasına rağmen koronavirüs aşısı olmayan olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için, hafta içi belirlenen günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabileceklerdir.

YENİ NORMAL, KAFE VE RESTORANLAR AÇILIYOR MU?

Yayımlanan yeni genelgeye göre, yeme-içme işletmeleri hafta içi belirlenen günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servisi yapabileceklerdir. Ayrıca saat 20.00-24.00 arasında ise bu yerler sadece paket servis yapabilirken, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis hizmeti verebileceklerdir. Yapılan açıklamaya göre  Diğer işyerleriyle ilgili olarak ise, 17 Mayıs-1 Haziran 2021 tarihleri arası kademeli normalleşme döneminde gazino, taverna, birahane, nargile salonu veya kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe veya salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ile tematik parklar gibi işyerlerinin faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesi kararı verilmiştir açıklaması yapılmıştır.

YENİ NORMAL AVM'LER AÇIK MI?

Yayımlanan genelgeye göre, tam kapanma dönemi ile beraber faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofislerin hafta içi belirlenen günlerde 07.00 ve 20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği açıklaması yapılmıştır. Yapılan açıklama da alışveriş merkezlerinin AVM'lerin hafta içi belirlenen saatlerde 10.00-20.00 arasında faaliyet gösterebileceği belirtilmiştir. Hafta sonlarında ise kapalı olacağı belirtilirken, marketlerde de zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki yer alan ürünlerin satışlarına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan cumartesi ve pazar günlerinde izin verilmeyeceği belirtilmiştir.

YENİ NORMAL, PAZAR YERLERİ AÇIK MI?

Yayımlanan genelge de pazaryerlerinin hafta içi belirlenen günlerde saat 07.00-19.00 arasında faaliyet gösterebileceği belirtilirken, hafta sonları ise sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi ve pazar günleri kurulmayacağı bildirilmiştir. Bu kapsamda online market ve yemek sipariş firmalarının hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere veya adrese servis şeklinde çalışabileceği de genelge de belirtilmiştir. Çay ocaklarının masa, sandalye veya taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebileceği de genelge de belirtilmiştir.

YENİ NORMAL DE KAMUDA MESAİ SAATLERİ?

Yayımlanan genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai  saatleri uygulamasının başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanacağı belirtilmiştir. Genelgede, uzaktan veya dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edileceği de açıklanmıştır.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR