Sinovac Aşısının Türkiye’deki Antikor Değerlendirmeleri Bitti. Aşı Sonrası Bağışıklık %97.92…

Sinovac Aşısının Türkiye’deki Antikor Değerlendirmeleri Bitti. Aşı Sonrası Bağışıklık %97.92…
YAYIN TARİHİ: 5.04.2021 09:44:00

SARS-CoV-2 inaktif Sinovac (Coronavac) aşısının antikor oluşturma yetkinliğini araştırıldı. Araştırmaya göre, birinci ve ikinci doz aşının ardından kadınlarda erkeklere göre daha yüksek aşı bağışıklık yanıtı elde edildiği ortaya çıktı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden bilim insanlarının uzun bir süreden bu yana üzerinde durdukları korona virüs salgınına karşı uygulanan aşılardan biri olan Sinovac aşısıyla ilgili çalışma sonuçlandı. Sinovac aşısı üzerindeki antikor çalışmalarını değerlendiren Türk bilim insanları, birinci ve ikinci doz aşının ardından kadınlarda erkeklere göre daha yüksek aşı bağışıklık yanıtı elde edildiğini buldu.

Araştırma, MCBÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yapıldı. MCBÜ hastanesi gönüllü sağlık çalışanlarıyla yürütülen “Sinovac(Coronavac) Aşısının Bağışıklık Yanıtı – Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırması”na 11 Ocak-18 Mart tarihlerinde bin 53 kişi katıldı.  

Tüm sağlık çalışanlarının birinci aşıdan en az 28 gün sonra (939 katılımcıdan) ve ikinci aşıdan en az 28 gün sonra (771 katılımcıdan) örnekler alındı. Birinci doz aşıdan 28 gün sonra bağışıklık oranı yüzde 25.3, ikinci aşıdan 28 gün sonra ise oran yüzde 97.92 olarak kaydedildi.  
“SİNOVAC AŞISININ BAĞIŞIKLIK ETKİNLİĞİ YÜKSEK VE YETERLİ”


Etkili antikor yanıtının, birinci aşı sonrası kadınlarda yüzde 29.5; erkeklerde ise yüzde 18.6; ikinci aşı sonrası kadınlarda yüzde 99.2; erkeklerde de yüzde 95.7 olarak bulunduğu bildirildi.

Araştırmanın sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: 

“Ülkemizde ağırlıklı olarak uygulanan Covid-19 inaktif (Sinovac-Coronavac ) aşısının bağışıklık etkinliğinin yüksek ve yeterli olduğunu göstermektedir. Ancak antikor düzeylerinin yeterliliği kişinin tam olarak bu hastalıktan güvenle korunduğunu garanti etmez. Kişisel korunma önlemleri hiç taviz verilmeden sürdürülmelidir. Bu araştırmanın sonuçları arasında yer alan, bilimsel toplantılarda ve hakemli bilimsel dergilerde ayrıca yayınlanacak olan aşı istenmeyen yan etkileri, kabul edilebilir sınırlar içindedir.” 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR