Bizimle iletişime geç
Haberlerim

Haberlerim

Tarhun Otunun İlginç Faydaları! Hiç Daha Denediniz Mi?

SAĞLIK

19 Şubat 2020 Çarşamba 01:14:36

Tarhun Otunun İlginç Faydaları! Hiç Daha Denediniz Mi?

Çok yıllık bir bitki olan tarhun otu, kuzey yarım kürede yaygın olarak yetiştirilmektedir.  Kökeni Sibirya olup papatyagiller familyasının yavşan türüdür. Tarhun bitkisinin boyu 150 cmye ulaşır.  Yaprak uzunluğu ise 8 cm kadardır. Türkiye’de Bayburt’un Yedigözeler Köyü’nde, aromatik amaçlı üretilmektedir.

Çok yıllık bir bitki olan tarhun otu, kuzey yarım kürede yaygın olarak yetiştirilmektedir.  Kökeni Sibirya olup papatyagiller familyasının yavşan türüdür. Tarhun bitkisinin boyu 150 cmye ulaşır.  Yaprak uzunluğu ise 8 cm kadardır. Türkiye’de Bayburt’un Yedigözeler Köyü’nde, aromatik amaçlı üretilmektedir.

Yöre insanı “dargun” ismi ile anarken ekonomik getirisinden kaynaklı “yeşil altın” da denilmektedir. Ayrıca Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir. Aroma, koku, tıbbi  amaçlar ve ince bir tada sahip olması sebebiyle de mutfaklarda baharat olarak kullanılmaktadır. Özellikle Fransız mutfağında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ise kesme çorbası, salata, makarna, dolmalarda ve de Bayburt’un yöresel yemeği galaçoşta çokça kullanılmaktadır.

Tarhunun İlginç Faydaları

Az kalori ve karbonhidrat içeren tarhun otunun (kurutulmuş) bir çorba kaşığında, sağlığınız için faydalı
olabilecek manganezi, demiri ve potasyumu barındırır.

nsülin hassasiyetinizi arttırarak kan şekerini azaltmaya yardımcı olabilir. Diyabetli hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda tarhun özütünün, kan şekeri konsantrasyonlarını % 20 azalttığı tespit edilir.  Kahvaltı ve akşam yemeğinden önce 1000 mg tarhun alınması halinde toplam insülin salgılanmasında büyük bir düşüş yaşandığı gözlemlenmiştir.

Sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen tarhun bitkisinin, uyku düzenleyici bir yanının da olduğu düşünülmektedir. Yoğun stres, zorlu yaşam koşulları altında düzensizlik gösteren uyku durumunuzu  yeniden programlamanıza yardımcı olabilir.

Leptin sorununuza çözüm olabilir. İstah kaybı anlamına gelen leptin yaş, depresyon gibi çeşitli  sebeplerle ortaya çıkabilir. Grelin ve leptin hormonlarındaki düzensizlik iştahınızı kaybetmenize yol  açabilir. Çünkü leptinin seviyesinin artması, tokluk hissi yaratmaktadır. Tarhun bitkisi ile leptin seviyesinin aşağıya çekildiği görülmüştür.

Uzun yıllar boyunca ağrıların dindirilmesi amacıyla kullanılmıştır. Tarhunun osteoartrit gibi  durumlarla ilişkili ağrılarda faydalı olduğu bilinmektedir. Farede yapılan çalışmalar ağrıların  tedavisinde faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Geleneksel ağrı yönetimine alternatif kullanılmaktadır.

Antibakteriyel özellik göstermesi sebebiyle gıda şirketleri tarafından tercih edilmeye başlamıştır. Tarhun bitkisinden elde edilen yağın, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan Escherichia coli ve Staphylococcus aureus isimli iki bakteriyi engelleyebileceği tespit edilmiştir.

Biraz da damaklarınızı şenlendirmeyi tercih edebilirsiniz. Çırpılmış yumurtanıza, tavuğunuzun baharatlarına,
pesto sosunuza, özellikle somon veya ton balığınıza tarhun ekleyerek farklı bir lezzete yolculuk yapabilirsiniz.
Bilenlerce özellikle ev turşu yapımında kullanılmaktadır. Ankara’nın meşhur Çubuk turşularının namının tarhun otundan geldiği sanılmaktadır.

Nerede Bulurum?

Tarhun otunu, diğer tüm baharatlarınızı aldığınız aktarlardan temin edebilirsiniz. İnternetten de çeşitli alışveriş sitelerinden sipariş verebilirsiniz.

Fiyatı Nedir?

Tarhun otunu aldığınız yere göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak 100 gr tarhun otu, 25-30TL arasında seyretmektedir.

Kendiniz yetiştirmek isterseniz eğer tohumunu yine online alışveriş sitelerinden “50 adet tarhun tohumu”nu 5-10 TL arasında satın alabilirsiniz.

Devamını Oku
Yorum yapmak için tıkla

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Yeni Haberler

Yukarı