Şabat Nedir? Şabat Ne Zaman, Hangi Gün Kutlanır? Kimler Şabat Kutlar? Neler Yasak?

Şabat Nedir? Şabat Ne Zaman, Hangi Gün Kutlanır? Kimler Şabat Kutlar? Neler Yasak?
YAYIN TARİHİ: 29.11.2021 20:42:00

Şabat kelimesi Yahudilikte, ibadet ve dini dinlenme günü olarak kabul edilmiştir. Şabat dinlenme günü de Cumartesi günü olmaktadır.

Netflix’in popüler dizilerinden olmayı başaran Kulüp dizisi oyuncu kadrosu ve konusu ile izleyicilerin gündeminde yer almaya ve beğeniler toplamaya başladı. Özellikle konusu ile ilgi çeken dizinin izlenmesi ile beraber Ladino dili ve Yahudilerin dini dinlenme günü olan Şabat en çok araştılan konular arasında yer almaya başladı. Şabat'ın ne olduğu herkes tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda sizler için Şabat nedir? Tüm detaylar haberimizde...

ŞABAT NEDİR?

Netflix'in son günlerin popüler dizisi ile araştırmaları hız kazanan Şabat kelimesi ne anlama geliyor sizler için araştırdık. Şabat kelimesi Yahudilikte, ibadet ve dini dinlenme günü olarak kabul edilmiştir. Şabat dinlenme günü de Cumartesi günü olmaktadır. Her Cumartesi günü Yahudiler için Şabat günü olmaktadır. Bu kapsamda Yahudiliğe göre, Tanrı evreni 6 günde yaratmıştır ve 1 gün de dinlenmiştir. Bu sebepten dolayı da de Yahudiler her Cumartesi dinlenmeyi tercih etmektedirler.

Yahudilerde, pazar günü ile beraber başlayan ve haftanın 7. günü olan Cumartesi günü, mutlak olarak bir iş görmezlik günü olarak saptanmıştır. Bu kapsamda bu güne dinlenme günü "Şabat" adı verilmiştir.

ŞABAT HANGİ GÜN KUTLANIR?

Şabat gününde, kutsal addedilen bir gün olarak kabul edilen bu günde, bireyin her türlü mesleki işine ara vererek kendini ibadet ve Tora (Tevrat) öğrenimi yoluyla Tanrı'ya özgürleştirmesinin yanında, bu günde ruhsal yönünü de güçlendirmesinin beklendiği bir gün olarak bilinmektedir.

Şabat gününde yani cumartesi günü, fiziki olarak, güç harcanması ve herhangi bir iş yapılması dinen yasaklanmıştır. Bugün (Şabat günü); bir tatil günü olarak kabul edilmesinin ötesinde, bu günde manevi yönden de güçlenmesi ve kişinin sıradan bir canlı olmanın yanında da, ruhsal açıdan, ruhunu Tanrısal nitelik parçacıkları taşıyan bir varlık olduğunu hatırlamaya olanak sağlayarak ve bunun gereğini yerine getirmeyi esinleyen bir zaman birimi olarak algılanmaktadır.

Şabat tam olarak belirtilen koşullar cuma günü, gün batımıyla beraber başlayarak, cumartesi günü gün batımı sonrasına kadar devam etmektedir.

ŞABAT GÜNÜ NELER YAPILIR? NASIL HAREKET EDİLİR?

Cumartesi günü olarak belirlenen dinlenme günü Şabat'la ilgili kuralların ve yasakların temelini bütün işlerin durdurulması kapsamaktadır. Şabat gününde Ev halkı Şabat'ı karşılamak için temiz ve şık giyinerek bu güne hazırlanmaktadır. Cumartesi günü Şabat sofrası erkenden kurulmaktadır. Şabat günü evinize önemli bir misafir gelecekmiş gibi beklemektedir. Bu günde bütün hazırlıklar Şabat mumlarının evin hanımı tarafından yakılması ile son bulmaktadır.

Şabat günü ile beraber, Türk Yahudilerinde günümüze dek devam etmekte olan gelenekler ışığında Şabat günü için hazırlıklar perşembe günü itibari ile başlamaktadır. Hazırlıklar yapılır ve Şabat sofrası için alış-veriş yapılmaktadır. Şabat için yemekler hazırlanmaktadır. Bütün hafta boyunca görüşme fırsatı bulamayan aile bireyleri hepsi beraber Şabat yemeği için bir araya gelmektedirler. Aile bağları Şabat günündee bu şekilde kuvvetlendirilmektedir. Aile gençlerine de aktarılmış olan bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.

ŞABAT GÜNÜ NELER YASAK?

Şabat günlerinde hiçbir iş ve eylem yapılamamaktadır. Örnek vermek gerekirse ateş yakmak, motor çalıştırmak gibi eylemler yapılmamaktadır. Bu günde Klima çalıştırmak, ventilatör çalıştırmak, araba çalıştırmak yasaklanmıştır. Ayrıca buzdolabı veya bilgiyasar çalıştırmakta Şabat gününde yasaktır.

– Şabat gününde gaz veya elektrik vasıtasıyla ateş yakmak, sigara içmek kesinlikle yasaklanmıştır.


– Şabat gününde yemek pişirmek ve fırın içerisinde yemek pişirmek yasaklanmıştır.

– Şabat gününde soğuk suyla duş almak serbest tutulrken, sıcak suyla duş almak yasaklanmıştır.

–Şabat gününde saçları taramak yasaklanmıştır. Saçını örmek yasaklanmıştır.

–Şabat gününde kap kacak yıkanırken sünger kullanmak yasaklanmıştır. Çünkü şabatta sıkma işlemi yasaklanmıştır.

–Şabat gününde Telefonda konuşmak ve telefon kullanmak yasaklanmıştır.

– Şabat gününde mikrodalgada veya fırında yemek ısıtmak yasaklanmıştır.

–Şabat gününde eşyaları bir araya getirmek onları birbirinden uzaklaştırmak yasaklanmıştır.

– Şabat gününde elbiselerin ve tekstil ürünlerinin yıkanması yasaklanmıştır. Yıkama elle yapılsa bile yasaklanmıştır.

–Şabat gününde dikiş yapmak yasaklanmıştır. Düğme bile dikmek yasaklanmıştır. Düğmeyi sökmek ve yırtmakta yasaklanmıştır.

–Şabatta dikiş yapmak yasaktır. Düğme bile dikmek yasaktır. Düğmeyi sökmek ve yırtmakta yasaktır.

–Şabat gününde yazmak yasaklanmıştır.

–Şabat gününde traş olmak yasaklanmıştır. Makyaj yapmak yasaklanmıştır.

–Şabat gününde alışveriş yapmak da yasaklanmıştır.

–Şabat gününde traş olmak yasaktır. Makyaj yapmak yasaklanmıştır.

–Şabat gününde alışveriş yapmak da yasaklanmıştır.

ŞABAT GÜNÜNDE HANGİ YEMEKLER YENİR?

Şabat günnde yemekler çok yönlü olmaktadır. Şabat gününde ekmek, balık, çorba, et ve / veya kümes hayvanları, yan yemekler ve tatlı içermektedir. Bu günde menüler yaygın olarak değişiklik gösterebilirken, bazı geleneksel yemekler ise Şabat günü favorileri yemeklerdendir.  Şabat ev ritüellerinin yanında yemeklerin bir parçası olarak Challah ekmeği genellikle tatlı olmaktadır. Bu ekmek beyaz unla yapılmaktadır ve genellikle yumurta ve yağ ile zenginleştirilmiştir. Bu ekmek ayrıca örgülü ve parlak bir görünüm vermek için, bir yumurta yıkama ile kaplanmaktadır. Folklor ile çevrili ve sembolizme sarılmış challah, Şabat ve diğer bayram tatillerinde de geleneksel ekmeği olarak yapılmaktadır



DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR