Rus Ekonomisi Nasıl Çöktü? 1 Dolar Ve Euro Kaç Ruble? 1 Mart 2022 Rus Ekonomisinin Çökmesi Sürüyor

Rus Ekonomisi Nasıl Çöktü? 1 Dolar Ve Euro Kaç Ruble? 1 Mart 2022 Rus Ekonomisinin Çökmesi Sürüyor
YAYIN TARİHİ: 1.03.2022 09:55:00

Rus ekonomisi nasıl çöktü? 1 Dolar ve Euro kaç Ruble? Yabancılara hisse senedi satışı da yasaklandı. Ruslar dolara dönemiyor ruble satıp. Rus borsası resmen kitlendi. Rus ekonomisi hedefiyle bu daha başlangıç ve düzelmesinin de pek imkanı olmayan bir süreç.

1 Mart 2022 Rus ekonomisinin çökmesi haberleri bağlamında haberler gelmeye devam ediyor.  Rusya'ya karşı oluşturulan ekonomik yaptırımlar, Ukrayna'ya asker yığmaktan daha etkili. Şayet bunların devamı da gelirse Rus ekonomisi biter. Şu an Rusya tamamıyla izole ediliyor yerküreden. Cuma günü 80 ruble=1 dolarken, bugün 107 ruble=1 dolar. Peki Rus ekonomisi nasıl çöktü? 1 Dolar ve Euro kaç Ruble?


1 MART 2022 RUS EKONOMİSİNİN ÇÖKMESİ - RUS EKONOMİSİ NASIL ÇÖKTÜ?


Rusya merkez bankası faiz oranını %9,5'ten %20'ye çıkardı. Ruble yüzde 28 değer kaybıyla güne başlarken, rus borsasının açılışı 3 saat ertelendi. Büyük olasılıkla borsayı açamayacaklar, açma gibi bir Hataya düşerlerse tahmini değer kaybı yüzde 90 olacak şekilde hesap ediliyor.

Her ne kadar rus merkez bankasının rezervlerinin yarısına bloke konulduğu söylense de, rus merkez bankasının hiçbir rezervini kullanma imkanının sahip olunan yaptırımlar nedeniyle olası olmadığı görülmektedir. Putin bunları hesap etticilere kötü haber; hiçbirini hesap etmemiş, Kırım'da ve Gürcistan'da bulunduğu gibi kimsenin ses çıkartmayacağını düşünerek koca ülkesini dünyadan izole etmiştir.

1 DOLAR VE EURO KAÇ RUBLE?



 

​RUSYA MERKEZ BANKASI’NDAN AÇIKLAMA


Rusya Merkez Bankası ülkenin finansal kurumlarını amaç alan yeni yaptırımların döneme girmesinin sonrasında açıklama yaptı. Rusya Merkez Bankası Batılı ülkeler doğrultusundan finans sektörüne yönelik getirilen yaptırımların sonrasında bankacılık düzeneğinin istikrarlı görünümünü sürdürdüğünü, düzenin normal işleyişine devam ettiğini kaydetti.

Banka yarın amacıyla plan edilen repo ihalesinde limit olmayacağını da duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya hücumu sonrasında Avrupa Komisyonu, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve ABD birtakım Rus bankalarının uluslararası swift düzeninden çıkarılması konusu ile ilgili anlaşmıştı.


Ayrıca Rusya Merkez Bankası'nın yaptırımların etkisini bertaraf etmek amacıyla uluslararası rezerv biriktirmesini önlemek yönünden kısıtlayıcı önlemler alınacağı da belirtilmişti.

MOSKOVA BORSASI DÖVİZ VE PARA PAZARI AÇILIŞLARI ERTELENDİ, DÖVİZ REPO PAZARI KAPATILDI


Normal şartlarda prosedürler 07.00'da başlıyordu. Borsa ayrıca, döviz repo pazarı prosedürlerini durdurduğunu da açıkladı. ABD Doları/Rus Rublesi paritesinde şu sıralarda prosedürler durmuş durumda. 83,919'a kadar yükselmiş olan USD/RUB'da son prosedür 82,9501 seviyesinden geçti. 24 Şubat tarihinde Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri harekatın sonrasında Moskova Borsası yüzde 33'ten çok değer kaybederek 2.058 puana gerilemişti. Ertesi gün de seanslar öğlene kadar durdurulmuştu.

Kısa sürede savaşın tesirlerini üzerinden atmaya çalışan Rus piyasaları belirtiler yeni önlem kararlarından olumsuz etkilenmesi bekleniyor. BAT, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarmaya hazırlanıyor. Sistemin kilitlenmesinden korkan Rus vatandaşları bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Ukrayna’nın işgale karşı direnişi ise Rusya içersinde bile takdir topluyor. Beklenmedik direniş karşısında Putin’in ‘nükleer silah’ çıkışı bütün dünyayı endişelendiriyor.

Bu arada, Kazakistan Borsası, döviz pazarının açılışını mahalli saatle 15.00'a, Türkiye saati ile 12.00'a kadar erteleme kararı aldı. Yapılan açıklamada, Kazakistan Merkez Bankası ile eş güdümlü ABD Doları-Kazakistan Tengesi prosedürlerinin askıya alınmasına karar verilebileceği de belirtildi. 

 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR