Prof. Dr.Altuntaş Yerli Covid-19 Aşısı Hakkında Değerlendirmede Bulundu:Sonbaharda Kullanımda...

Prof. Dr.Altuntaş Yerli Covid-19 Aşısı Hakkında Değerlendirmede Bulundu:Sonbaharda Kullanımda...
YAYIN TARİHİ: 23.04.2021 16:15:00

Koronavirüse karşı geliştirilen virüs benzeri parçacık (VLP) temelli aşı adayında Faz-1 çalışması yürütülüyor. Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "Her şey yolunda giderse aşı, sonbaharda vatandaşın kullanımına hazır olabilir" dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında ODTÜ'den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi'nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi olan aşının Faz-1 çalışması, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkezi'nde yürütülüyor. 

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Covid-19 aşısı gönüllülerinin ilk doz aşılamasının bittiğini, herhangi bir aksilik olmazsa mayısın ilk haftasında ikinci doz aşılamanın da bitmiş olacağını belirtti.

Altuntaş, Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi'nde VLP temelli koronavirüs aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“İLK DOZLAMA BİTTİ, İKİNCİ DOZLAMAYA BAŞLADIK”

Aşıyı iki doz halinde uyguladıklarını ve güvenliğini 6 ay boyunca takip ettiklerini belirten Altuntaş şu açıklamalara dikkat çekti: "VLP 'virüs benzeri partikül' demektir. Virüsün 4 partikülünü kopyalıyor, infeksiyon yapmayan şeklini taklit etmiş oluyoruz. Bunların kliniğini yaptıktan sonra da biz bu aşıları cilt altına 1'inci ve 21'inci gün olmak üzere 2 doz şeklinde uyguluyoruz. Uyguladıktan sonra da 24 saat aşının takibini yapıyoruz. Yani herhangi bir lokal ya da sistematik bir bulgu olup olmadığını takip ediyoruz. İlk 24 saat bizim için çok değerli. İlk 24 saat burada izliyoruz. Herhangi bir olumsuz durum oluşmazsa gönüllüyü taburcu ediyoruz ardından uluslararası kabul gören çerçevede belirli aralıklarla bunun takibini yapıyoruz. İlk dozlamayı bitirdik. 2'nci dozlamaya da başladık. Bu da hızlı gidiyor. Bu noktada aşının bizim gördüğümüz herhangi bir reaksiyonun oluşmadığını söyleyebilirim. Sadece biz değil Bağımsız Veri İzleme Komitesi de çalışmanın her aşamasını her an takip etmekte." 


“CİDDİ BİR REAKSİYON GÖZLEMEDİK”

Altuntaş, aşı denemelerinde gönüllü olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın geçirdiği süreçlere ilişkin de şu ifadelere yer verdi: "Sayın Bakanımız da Sayın TÜBİTAK Başkanımız da aynı süreçleri takip etti. Kendilerinin, bakıldığı zaman laboratuvar tetkiklerinde Kovid-19'u negatif oldu, antikorunun negatif olduğunu görmüştük. Yine klinik çalışmaya uygundular. 24 saat burada misafir ettik ve 24 saat sonunda herhangi bir ciddi reaksiyon gözlemedik. Sadece Sayın Bakanımız ifade etmişti kolunda ağrı olduğunu ama TÜBİTAK Başkanımız onu da ifade etmedi."

“SONBAHARDA KULLANIMA HAZIR OLABİLİR”

Altuntaş, Faz-1'de 36 gönüllünün olduğunu belirterek, "Faz-1 çalışmasının ardından Faz-2 çalışmasına geçilecek. Faz-2 çalışması biraz daha uzun bir süreç. Yaklaşık 200'ün üzerinde bir gönüllü gerekiyor, daha büyük bir gönüllü grubundan oluşturulmakta. Yerli aşımız olan VLP aşısının Faz-2 çalışmalarına haziran ayının ilk haftasında başlamış olacağız. Şimdiden gönüllülerimizi hazırlayamaya gayret etmekteyiz. Bu bağlamda herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve 18 yaşın üzerinde olan vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyoruz; çünkü bunu milli bir sorumluluk olarak algılamak lazım, insanlığa faydalı olarak algılamak lazım. Ülke olarak takım oyununu çok iyi çıkarabilirsek ağustos ayında da Faz-3 çalışmasına geçebilir, ondan sonra da bunun ticari bir ürün olarak piyasaya sürülmesi, vatandaşın kullanımına sunulması gerçekleşebilir. Her şey yolunda giderse sonbaharda vatandaşın kullanımına hazır olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR