2024 Yılı Zafer Bayramı Ne Zaman? Hangi Gün?


Zafer Bayramı Türk tarihinin önemli bir askeri zaferini kutlamak adına ilan edilmiş önemli bir milli bayramdır. Türkiye’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında gerçekleşen Dumlupınar’daki Büyük Taarruz’un başarı ile sonuçlanması ile elde edilen zafer anısına ilan edilen de bir bayramdır Zafer Bayramı. Sadece başarı ile sonuçlanan bir savaş olduğu için değil, Türkiye’nin kurulması, kurtuluş savaşının başarı ile sonuçlanması için de çok önemli bir savaştır Büyük Taarruz.



Tüm stratejik önemi de göz önünde bulundurulursa bu başarı Türkiye tarihinin, kaderinin önemli desteklerinden olmuştur. Tüm bu önemleri ile bu unutulmaz zaferler her yıl kutlanmalı, milli bilinç tazelenmeli ve ülkenin geçmişi yeni nesillere en güzel şekilde öğretilmelidir.


Zafer Bayramı Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Zafer Bayramı 30 Ağustos 1922 senesinde Dumlupınar’da kazanılan Büyük Taarruz Zaferinin anısına kutlanmaktadır. Büyük Taarruz zaferinde başkumandan Mustafa Kemal Atatürk’ün de varlığı ve üstün askeri zekası göz ardı edilemez. Başta Atatürk olmak üzere ülke bağımsızlığı için mücadele eden tüm Türk askerine teşekkürlerimizi sunmak için her yıl 30 Ağustos tarihinde Zafer Bayramını coşku ile kutlarız. Zafer Bayramı resmi ve milli bir bayram olarak ülkede coşku ve sevinç ile karşılanır. 

1924 senesinde Afyon’da Başkumandan Zaferi ile ilk kez Zafer Bayramının kutlandığı tarihi kayıtlardan edindiğimiz bilgiler içerisindedir. Bu tarihten sonrasında 1926 senesinden itibaren her sene 30 Ağustos tarihinde Türkiye’nin her yerinde bu önemli başarı tekrar hatırlanıp sevinç ve gurur ile kutlanır. 1926 senesi itibariyle Zafer Bayramı resmi ve milli bayram olarak kayıtlara geçer. 

Zafer Bayramı Anlam ve Önemi


Zafer Bayramı yukarıda da açıkladığımız gibi yıkılan Osmanlı ardından mücadele etmeye başlayan bağımsızlık isteğindeki Türkiye’nin askeri önemli başarılarındandır. Başkomutanlık Meydan Muharebesi ismi ile de bilinen Büyük Taarruz askeri stratejilerin doğru işlendiği ve kısıtlı kaynaklar içerisinde kazanılmış önemli bir zaferdir. Burada başkumandan konumundaki Ulu Önder’in de üstün zekasının sonuçlarını görmekteyiz. 


30 Ağustos 1922 senesinde elde edilen bu harika zaferin ardından 9 Eylül 1922 senesinde de İzmir’i Yunan İşgalinden kurtaran Türk ordusu sayesinde Türk toprakları Yunan işgalinden tamamen kurtulmuştur. Bir başarı bir diğerini getirmiş ve tüm zekice atılan adımlar sayesinde bağımsızlık ve yeni Türkiye Cumhuriyeti doğmuştur. 

Bir milletin başarı ile geleceğe ilerlemesindeki en önemli yollardan biri geçmişini iyi bilmesinde yatar. Türk milletinin geçmişinde çok kutsal bir mücadele yatmaktadır. Gururla anılması gereken ve en ufak detaylarına kadar araştırılarak öğrenilmesi gereken bu tarihten yeni neslin alacağı çok ders var. Bu bağlamda 30 Ağustos Zafer Bayramı milli mücadelenin önemli başarılarından birini anmak için ilan edilmiş önemli günlerdendir. Her yıl ülkenin her yerinde çeşitli kutlama ve anmalar ile Büyük Taarruz zaferi, Başkumandan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve mücadelede yer almış tüm kıymetli Türk Askerleri büyük bir minnet ile anılır. Teşekkürler sunulur. Yeni nesil bu bayramlar sayesinde geçmiş zamanları iyice öğrenir, tarihine, milli kültürüne aşina birer vatandaş haline gelir. 



Okullardan, belediyelere her yerde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları görmek mümkündür. Medya, televizyon ve internet ile de bu önemli gün hatırlanır ve kutlanır. Tüm Türkiye büyük bir coşku ve sevinç ile geçmişini kutlar, geleceğine umutla bakmak için genç neslini eğitime yöneltir. 

İlk kez 1924 senesinde Afyon’da Başkumandan Zaferi ismiyle anılan ve kutlanan Zafer Bayramı 1926 senesinden itibaren tüm Türkiye’de coşku ile kutlanan Resmi ve Milli bir bayram haline gelmiştir. 

2024 Zafer Bayramı Ne Zaman?


2024 yılında Zafer Bayramı Tarihi 30 Ağustos


2024 Zafer Bayramı Hangi Gün?


Zafer Bayramı 2024 yılında Pazartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR