2024 Yılı Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Herkesin okul hayatındaki en zevkli ve eğlenceli haftalardan birisi Yerli Malı Haftası olarak bilinir. Bu haftanın resmi adı ise Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’dır. Türkiye’deki tüm okullarda kutlanan bir hafta olduğunu söylemeliyiz.

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası; her yıl 12 ila 18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Bu özel haftada, çocukları sevindirecek türden etkinlikler düzenlenir. Belirli günler ve haftalar müfredatının içerisinde en dikkat çeken haftalardan birisidir.


Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası Nasıl Ortaya Çıktı? 


Yerli Malı Haftası’nın ortaya çıkışı; Birinci Dünya Savaşı’na kadar uzanmaktadır. Savaşın ardından ciddi bir yıkıma uğrayan ülkemiz; özellikle savaşın ekonomik boyutuyla mücadele edemeyecek seviyeye gelmiştir. Bu noktada, oluşan ekonomik darboğazın önlenmesi adına ilk olarak yabancı ülkelere para akışının kesilmesi gündeme gelmiştir. Bu sayede, toplumsal bilincin oluşması sağlanmak istenmiştir. Durumun farkında olan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmıştır. Kongrenin temel konusu yurdun her açıdan bağımsızlığının korunması idi. Bu noktada, yerli malların üretilmesi ve kullanılmasının teşvik edilmesi kararlaştırıldı. 

1923 yılındaki İzmir İktisat Kongresi ile başlayan sürecin devamında İsmet İnönü’nün 1929 yılında TBMM’de yapmış olduğu konuşma etkili olmuştur. İnönü; ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konuları üzerinde durmuştur. Yıllar içerisinde ekonomik bağımsızlık bilincinin yerleşmesine paralel olarak yerli malı konusundaki farkındalık artmıştır. 1946 yılında ise resmi olarak Yerli Malı Haftası kutlanmaya başlanmıştır. 1983 yılına kadar bu isimle kutlanan Yerli Malı Haftası; o tarihten itibaren Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak kutlanmaya devam etmiştir. 



Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın Önemi Nedir? 


Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası; insanlardaki yerli malı kullanımı bilincini arttırmak adına kutlanır. Buna ek olarak, yatırım yapmak ve tutumlu olmak gibi hususlarda toplumun bilinçlendirilmesi hedeflenir. Yabancı ülkelere ait malların kullanılmasıyla yerli üretimin sorun yaşamasının önüne geçilmektedir. 

Tutumlu olmak; yerli malı kullanmak haricinde bu haftanın öne çıkardığı hususlar arasında bulunur. İnsanların malını, parasını, eşyasını, zamanını ve sağlığını koruması ve dikkatli bir şekilde kullanması; tutumlu olmak şeklinde tanımlanabilir. Bu noktada, insanlar, gelirlerini giderleri için harcadıktan sonra kalan kısmını yatırım yapmaya ayırmalıdırlar. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası boyunca insanların özellikle yerli malı tüketmesinin gerekliliği üzerinde durulur. Yerli malı kullanımı ile ülkedeki üreticilerin ekonomik açıdan zorluk yaşamasının önüne geçilir. Bilinçli tüketicilik kavramı; Yerli Malı Haftası’nın bizlere sunmuş olduğu en önemli şeydir. 



Yerli Malı Haftası; Türkiye’deki tüm okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Öğrencilere yatırım, tutum ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Bu haftanın önemini anlatan şiirler okunur. Ayrıca, yerli malı kullanmak ve tutumlu olmak hakkında konuşmalar yapılır. Çeşitli skeçler ve oyunlar ile bilhassa öğrencilerin bu haftanın önemini anlaması adına çalışılır. 
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

•    Tutumlu olmanın hem bireysel hem de toplumsal açıdan ne kadar önemli olduğunu anlatmak
•    Özelliklere çocuklara küçük yaşlardan itibaren tutumlu olma bilinci kazandırmak
•    Yatırımın ne olduğu hakkında insanları bilgilendirmek
•    Yatırım yapmanın öneminden bahsetmek
•    Tüketim ile yatırım arasındaki ilişkiyi tasvir etmek
•    Tutumlu bir şekilde tüketim yapmayı özendirmek
•    Tüketimden daha çok yatırım yapmayı teşvik etmek
•    Çocukların Türk mallarını tanımasını sağlamak
•    Yerli malı kullanmanın faydaları hakkında doyurucu açıklamalar yapmak
•    Yerli malı kullanıldığı takdirde memleket ekonomisine nasıl faydalı olunacağını açıklamak
•    Tutum, yatırım ve yerli malı kullanımı ile sağlıklı bir Türkiye yaratmak 

2024 Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası Tarihi 12- 18 Aralık


2024 Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası Hangi Gün?


Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR