2024 Yılı Türk Dünyası Filmleri Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Çoğu kişinin haberdar olmadığı ancak ülkemiz adına önemli günlerden birisi olan Türk Dünyası Filmleri Günü; 1996 yılından bu yana kutlanmaktadır. Sekizinci Ankara Film Festivali ile başlayan Türk Dünyası Filmleri Günü kutlanması; her yıl 19 Mart tarihinde yapılmaktadır. 


Türk Dünyası Filmleri Günü Neden Önemli? 


Sanat; bir toplumu ifade eden en önemli unsurdur. Her milletin sanat anlayışı özgündür. Bu noktada, Türk kültürünü tanıtmak ve yaymak adına birtakım organizasyonlar düzenlenir. Bu organizasyonların başında ise Türk Dünyası Filmleri Günü gelir. Antik çağlardan başlayarak adım adım tarihe tanıklık edip günümüze kadar ulaşan Türk kültürü; son derece köklü bir kültürdür. Osmanlı döneminden bu yana dil, örf ve adet gibi hususlarda farklı kültürler ile etkileşime geçen Türk kültürü; günümüze kadar ulaşmış çok sayıda esere ev sahipliği yapar. Bu noktada, birçoğu yüzyıllardan bu yana korunan mirasların Türk filmleri içerisinde de kendisine yer bulduğunu söylemeliyiz. 

Türk kültürünü tanıtmak ve farklı kültürlerle etkileşim içerisine girmek adına farklı organizasyonlar ve etkinlikler düzenlenir. Bu sayede, bilhassa Türk ülkeleri arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi amaçlanır. Ayrıca, bu tür organizasyonlar sayesinde geçmişte neler yaşandığı hatırlanır. Türk kültürü ve adetlerinin gelecek nesillere ulaştırılması noktasında filmlerden de faydalanılır. Yıllar öncesinde çekilen bir filmin bundan yıllar sonra bile izlenecek olması; filmlerin kültür aktarımı konusunda ne kadar önemli bir araç olduğunu ispat etmektedir. Türk dünyası filmleri; her yıl 19 Mart gününde düzenli olarak kutlanmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı, Türk Dünyası Filmleri Günü bir hayli önem taşımaktadır. 




1996 yılından bu yana aralıksız olarak kutlanan Türk Dünyası Filmleri Günü; her yıl farklı konulardaki filmler ile izleyicilerin ilgisini çekmeyi amaçlamaktadır. Bu tür filmlerde özellikle birtakım olaylar neticesinde değişmiş kültür ve dil unsurlarının aktarımı sağlanır. Sekizinci Ankara Film Festivali kapsamında ilk kez izleyicilerle buluşturulan bu filmlerin Türk kültürü adına önemi son derece fazladır. Bu organizasyonlarda filmler kadar şiirlere de yer verilir. Ayrıca, filmlerin yalnızca Türkiye’de değil farklı ülkelerde de gösterilmesi adına çalışılır. 


Türk Dünyası Filmleri Günü’nde Hangi Etkinlikler Gerçekleştirilir? 


Türk ülkelerinin sayısı bir hayli fazladır. Yedi tam bağımsız Türk ülkesinin yanı sıra yarı bağımsız özellikte 15 ülke daha bulunur. Bu ülkelerin neredeyse tamamında Türk kültürünün anlatıldığı filmler çekilir. Her biri özgün olan filmlerin herhangi bir maddi beklenti olmadan çekildiğini söylemek gerekir. Bu özelliklere sahip olan filmler; her yıl 19 Mart tarihinde Türk Dünyası Filmleri Günü kapsamında izleyicilerle buluşturulmaktadır. Dünyanın farklı yerlerinden insanlar hem bu filmleri izlemek hem de Türk kültürü hakkında bilgilenmek adına Ankara Film Festivali’ne akın ederler. 



Ankara Film Festivali; Türk Dünyası Filmleri Günü için son derece önemli bir etkinliktir. Yüzyıllardan bu yana farklı kültürler ile etkileşim halinde olan Türk kültürünün farklı kıtalarda yaşayan insanlara tanıtılması noktasında Ankara Film Festivali’nin aracı organizasyon olduğunu ifade etmeliyiz. Türk kültürünü, örf ve adetlerini her zaman yaşatabilmek adına çekilen filmlerin her birisi eşsiz bir değere sahiptir.Ankara Film Festivali kapsamında düzenlenen bu organizasyona her yıl daha çok kişi katılır.Ayrıca, artan izleyici sayısına paralel olarak hazırlanan özgün filmlerin sayısı da artmaktadır. Bu önemli organizasyon ile Türk kültürünü anlatan filmlerin dünyanın farklı yerlerinden gelmiş insanlara tanıtıldığını ifade etmeliyiz. 

Türk Dünyası Filmleri Günü dolayısıyla Ankara Film Festivali’ne geldiğiniz takdirde sanat dünyasının farklı isimlerini görme şansına da erişebilirsiniz. 

2024 Türk Dünyası Filmleri Günü Ne Zaman?


2024 yılında Türk Dünyası Filmleri Günü Tarihi 19 Mart


2024 Türk Dünyası Filmleri Günü Hangi Gün?


Türk Dünyası Filmleri Günü 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR