2024 Yılı Ramazan Bayramı Ne Zaman? Hangi Gün?


Ramazan Bayramı dini bir bayramdır. İslam dini kültüründe yer alan önemli bayramlar arasındadır. Ramazan aynı zamanda bir ayın da adıdır. Bu ayda Müslümanlar oruç tutarak ibadet ederler. İbadetleri bir aylık bir süre boyunca devam eder. Bu uzun ibadet sürecinin ardından da üç günlük bir bayram ile Allah’a teşekkürlerini sunarlar.



Ramazan Bayramı adını alan bu bayram hicri takvim esasına göre hesaplandığı için net bir günü bulunmamaktadır. Her sene 11 veya 12 gün kadar erken bir tarihe denk gelecek biçimde hareket etmektedir. 2021 senesinde Ramazan Bayramı 12 Mayıs tarihinde başlayacak ve üç gün sürecektir. 


Ramazan Bayramı Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Ramazan Bayramı İslam dinine ait bir bayramdır. Arapça kökenli bir isme sahiptir. İsmin kelime anlamını incelediğimizde sıcak anlamında gelen fazla sıcak anlamına gelen kelime kökleri ile karşılaşmaktayız. Bu durum da bayramın ilk kutlandığı dönemler hakkında şimdilere biraz olsun bilgi verebilmektedir. Ramazan Bayramının kutlanmaya başlandığı net bir tarih yoktur. Sebebi daha önce de belirttiğimiz üzere miladi takvim değil de hicri takvim temelli bir hesaplanma biçimi olmasından kaynaklanmaktadır. Ramazan Bayramı ilk kez Hicret’in ilk yılında Hz. Muhammed’in düzenlemeleri ile kutlanmıştır.  Bizim kullandığımız miladi takvime göre hicri takvimdeki tarihi her sene 11 veya 12 gün kadar öne gelmektedir. Ramazan Bayramı dört mevsime de denk gelebilmektedir. 


Ramazan Bayramı Özellikleri Nelerdir?


Ramazan Bayramı İslam dinine ait bir bayramdır. Otuz gün süre ile oruç tutan Müslümanların bu uzun ve zorlu ibadetin ardından Allah’a verdiği tüm yiyecek ve içecekler için teşekkür etme biçimidir. Oruç tutmak bir ibadettir. Oruç tutan kişiler yemek yemez ve su içmezler.



Akşam saatlerinde okunan ezana kadar tüm günü susuz ve yemeksiz geçiren Müslümanlar bu ibadet ile yemeklerin ve suyun kıymetini anlar, aç olan insanlarla empati yapma şansı yakalarlar. Gece uykularında uyanarak sabah ezanı okunana kadar biraz yemek yiyip su içerek bütün gün açlık ve susuzluğa dayanmaya çalışırlar. Bu gece saatlerinde yenen yemeğin adı ise sahurdur.


Sahur saatlerinde insanların uyanabilmesi için sokaklarda davul çalarak dolaşan kişiler vardır. Bu kişiler sadece Ramazan ayı döneminde ortaya çıkarlar ve sahurlardan önce davul çalarlar. Bu kişilere Ramazan Davulcusu denmektedir. Arefe gününde mahalledeki kapılara gelerek para da alır bu Ramazan davulcuları. Akşam saatlerinde ezan ile oruçlarını açan kişilerin yediği bu yemeğin adı ise iftardır. İftar saatinde ise ezan ile birlikte top patlatılır. Böylelikle iftar saatinin geldiğini insanların anlaması sağlanır. Ramazan davulcusu ve top patlatma gelenekleri eskiden gelen geleneklerdir. Ramazan Bayramı gelene kadar Ramazan ayı boyuncu otuz gün Müslümanlar bu şekilde ibadet etmeye devam ederler. 

Ramazan Bayramından bir gün öncesine arefe günü denmektedir. Bu ibadetin ve bayramdan önceki son günü temsil etmektedir. 



Ramazan Bayramı sabahında camilerde bayram namazı kılınır. Tutulan oruçların bitmesi ve Allah’a tüm verdikleri için teşekkür etmenin kutlamaları yapılır. Ramazan Bayramı kapsamında insanlar akrabaları ile buluşur, küçükler büyüklerin elini öper ve bayramlaşma ziyaretleri yapılır. Ramazan Bayramı ayrıca şeker bayramı olarak da adlandırılır ve Türkiye’de bu şekilde de bilinir. Bu ismin gelme sebebi bayramda el öpen ve bayramı kutlayan küçüklere şeker ikram edilmesinden gelmektedir. 

Ramazan Bayramı Türkiye’de dini bayram olarak kabul edilmiştir. Bu bağlamda Türkiye’de her sene Ramazan Bayramı’nın denk geldiği günler bayram tatili olarak resmen kapatılır. Ülkede bayram kapsamında emekli ve devlet memurlarının maaşları da zaman zaman erken yatırılabilmektedir. Kişiler bayram ziyaretleri için memleketlerine ailelerin yanlarına gidebilmektedir. 

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman?


2024 yılında Ramazan Bayramı Tarihi 13- 15 Mayıs


2024 Ramazan Bayramı Hangi Gün?


Ramazan Bayramı 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR